Skip to navigation Skip to main content

10 Alpendrankjes die je zeker moet proberen

7322 - 10 Alpendrankjes die je zeker moet proberen (1)

Dorst gekregen op een warme zomerdag in de Alpen? Kies dan eens niet voor een gewoon biertje of een cola, maar probeer eens een typisch Alpendrankje. In berghutten worden veel pure dorstlessers vaak zelf gemaakt en smaken daardoor extra lekker. Heb jij wel eens een huisgemaakte Johannesbeer- of Holundersaft geprobeerd? Lekker met puur bergwater of 'gespritzt' met bubbels. Dit zijn volgens ons de lekkerste (verfrissende) drankjes in de bergen.

1. Skiwasser

Dit drankje klinkt winters, maar dat is het eigenlijk niet persé. Skiwasser is namelijk ook in de zomer in de meeste berghutten gewoon verkrijgbaar is. Officieel is het een mix van citroensap, frambozensiroop en mineraalwater, maar er wordt ook vaak een eigen interpretatie op gegeven: Skiwasser smaakt overal anders.

7322 - skiwasser op terras (2)
Er gaat niets boven een goed glas Skiwaser

2. Weissbier

Na een lange wandeling, fietstocht of als verfrissing op een bloedhete dag: een Weissbier smaakt altijd goed! Om verwarring te voorkomen: Weissbier of Weizen is niet hetzelfde als een (Belgisch) witbiertje, dit heeft te maken met de ingrediënten. Weissbier is er in verschillende soorten: Hefeweizen, Dunkelweizen, Kristallweizen en Weizenboc. Prost!

3. Radler

Radler is inmiddels ook helemaal ingeburgerd in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Beieren in Zuid-Duitsland. Hier mengden de Fahradler (fietsers) bier met frisdrank om hun dorst te lessen. Radler bestaat normaal gesproken voor 50% uit bier en 50% uit citroenlimonade, waardoor er zo'n 2% alcohol in zit. Een heerlijke dorstlesser na bijvoorbeeld een flinke wandeling of fietstocht.

7322 - radler (2)
Proost! Radler is de grote dorstlesser op warme zomerdagen.

4. Hugo

Hugo is een heerlijk verfrissend drankje op basis van prosecco, vlierbloesemsiroop (nummer 1. van deze lijst dus), mineraalwater en een paar blaadjes munt. Naast dat het ontzettend lekker is, ziet het er ook nog eens erg leuk uit. Het drankje is vanuit het Italiaanse Zuid-Tirol overgenomen door de omringende landen.

5. Apfelschorle

In de Alpen maken ze heerlijke appelsap. Als je deze sap mixt met bruisend mineraalwater krijg je een 'Gespritzter Apfelsaft', ook vaak Apfelschorle genoemd. Het is lekker zoet en helpt goed tegen de dorst. De suikers in het drankje geven je direct nieuwe energie.

6. Almdudler

Almdudler is een typisch Oostenrijkse frisdrank. Het bestaat uit natuurlijke kruiden en aroma's en uiteraard ook suiker. De slogan luidt: 'Wenn die kan Almdudler hab'n, geh' i wieder ham!', wat zoiets betekent als: 'Als ze geen Almdudler hebben ga ik weer'. En daar zijn wij het wel mee eens!

7. Aperol Spritz

Dit is een drankje dat je tegenwoordig veel op Hollandse terrassen tegenkomt: Aperol Spritz. Het is een écht zomerdrankje en smaakt heerlijk op een zonnig terras. Het wordt gemaakt met Aperol (Italiaanse likeur op basis van zure sinaasappel, gentiaan, rabarber en cinchona), prosecco, mineraalwater en een schijfje sinaasappel. Salute!

7322 - glas aperol spritz (2)
Een Aperol Spritz is in de zomer een heerlijk verfrissend drankje!

8. Johannesbeersaft

Johannesbeersaft is een bessensap gemaakt van aalbessen. Het is een heerlijk zoet sapje dat vaak gemixt wordt met leiding- of mineraalwater met bubbels. In veel berghutten en restaurants serveren ze het sap dat zelf gemaakt is. Zorg er alleen voor dat je dit donderkleurige sapje niet op je lichte zomerkleding morst!

9. Holunderblütensaft

Holunderblütensaft heeft een verfrissende eigen smaak. Het wordt gemaakt van vlierbloesem, de vlier is een plant met een genezende werking. De bloesem van deze kruidenplant wordt gekookt met water, suiker en citroen, waardoor een siroop ontstaat. Deze siroop vul je aan met (koolzuurhoudend) water. Bekijk hier het recept van vlierbloesemsiroop >

7322 - holunderblutensaft (2)
Een glas Holunderblütensaft smaakt altijd goed!

10. Schnapps

Oké, dit laatste drankje is nou niet direct verfrissend, maar onmisbaar in dit rijtje Alpendrankjes. In veel berghutten wordt je begroet met een glaasje Schnapps of krijg je er eentje aangeboden voor vertrek. En een wijze les: een goede Schnapps drink je niet in één teug leeg, maar deze nip je rustig weg ;-)

8 heerlijke warme drankjes voor op het terras of in de stübe in Oostenrijk
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.