De leukste meren met campings in de bergen van Duitsland

Vanaf een steiger zie je de Chiemsee

25 februari 2019

door Joanne in Bestemmingen

Wie wil er nou niet kamperen naast een helderblauw bergmeer? 's Ochtends wakker worden door het kabbelende water en als je naar buiten stapt, zie je de schittering van de zon op het water en je voelt het verfrissende briesje uit de bergen. Wat wil je nog meer tijdens je vakantie? Uitzicht over een blauw meer en groene bergen met grijze of witte toppen. Hiervoor heb je natuurlijk wel een meer nodig én bergen. Waar vind je die? In dit blog staan de leukste meren met campings die je vindt in de bergen van Duitsland.

Chiemsee

De Chiemsee ligt in de Chiemgau, een populaire vakantieregio voor Duitsers. Veel watersportliefhebbers vinden dit meer interessant. Opvallend aan het meer zijn de drie eilandjes: Herreninsel, Fraueninsel en Krautinsel. Op het Herreninsel stond oorspronkelijk een mannenklooster, terwijl op het Fraueninsel een vrouwenklooster stond. Op het Herreninsel vind je Neues Schloss Herrenchiemsee, een grote toeristische attractie. Dit kasteel is gebouwd in de stijl van het Kasteel van Versailles. Langs het meer zijn meerdere campings te vinden. Chiemsee camping Rödlgries, is een grote camping waar van alles te doen is. De ligweide aan het meer is vrijgehouden, zodat iedereen kan genieten van het uitzicht. Zoek je een kleine gezellige, rommelige camping, dan ga je naar de andere kant van het meer. Camping Lampbach biedt zicht op de hoge bergen die spiegelen in de Chiemsee. 

houten steiger in de Chiemsee
Steiger in de Chiemsee (Foto: © Pixabay)

Simmsee

De Simmsee is een vrij groot meer in Beieren. Het ligt niet ver verwijderd van zijn grotere broer Chiemsee. Chiemsee heeft met haar Herreninsel een grote toeristentrekker. Bij de Simmsee komen vakantiegangers eerder voor een rustige vakantie in de natuur. Camping Stein biedt die rust met ruime plaatsen met uitzicht over de Simmsee of met plaatsjes tussen de bomen.

Bodenmeer

De Bodensee, of het Bodenmeer, is het grootste meer van Duitsland. Het grenst aan Zwitserland en Oostenrijk en bestaat eigenlijk uit de twee meren Obersee en Untersee. Een rondje om het meer is wel 270 kilometer! Langs het meer zijn veel leuke dorpen, stranden en bezienswaardigheden, zoals de watervallen bij Schaffhausen of het kabelbaantje bij Bregenz. Dankzij het Zeppelinmuseum zie je dagelijks een Zeppelin boven het meer hangen. Op het Bodenmeer kun je zeilen, suppen, kanoën, surfen, duiken en natuurlijk zwemmen. Kamperen kun je rondom het hele meer. Camping Iriswiese am Bodensee heeft schaduwplaatsjes en ruime open plaatsen, geordend door heggetjes. Camping Schloss Kirchberg heeft een jachthaven, is nogal keurig, maar heeft ook een grote tentenweide als je niet van strakke plaatsen houdt. Bij veel campings is de ruimte direct langs het meer vrijgelaten, zodat iedereen kan genieten van het uitzicht over het meer.

Zicht op het Bodenmeer en de bergen met een Zeppelin boven het Bodenmeer
Zeppelin boven het Bodenmeer (Foto: © PIxabay)

Hopfensee

De Hopfensee is zo'n 2 vierkante kilometer groot en ligt bij Füssen in Zuid-Duitsland. Camping Hopfensee is een grote luxe 5-sterrencamping bomvol tenten, caravans en mogelijkheden voor vermaak. Naast een zwembad en een wellness is er een uitgebreid activiteitencentrum. Vanaf de camping kijk je uit over de Hopfensee én de bergen die wel net in Oostenrijk liggen. Heb je dan nog meer behoefte aan relaxen? Aan dit meer vind je het kuurdorp Hopfen am See.

Forggensee

Vlak bij Füssen en de Hopfensee ligt de Forggensee. Dit is de grootste van de meren vlakbij Füssen. Het is een stuwmeer en sinds 1954 in gebruik. In 2018 was er een probleem met één van de dammen, waardoor het meer praktisch leeg stond. Je kon over de bodem van het meer lopen; een aparte belevenis. Is er wel genoeg water, dan liggen Camping Brunnen en Campingplatz Seewang direct aan de oever van het meer. Een leuke activiteit om vanaf de campings te ondernemen is een rondje rond het meer fietsen. De omgeving van het meer is niet heel steil en daardoor is het er relaxed fietsen, terwijl je wel uitzicht hebt op de hoge bergen.

Bannwaldsee 

De Bannwaldsee ligt in een natuurreservaat. Daardoor is rondom het grootste deel van het meer geen bebouwing of weg te vinden. De oevers zijn heel natuurlijk. Toch kun je aan dit rustige idyllische meer kamperen. Aan de zuidoost zijde loopt één weg én ligt een camping, Campingplatz Bannwaldsee. In de omgeving staat Schloss Neuschwanstein, leuk om te bezoeken. Dit slot was voor Walt Disney de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland.

Staffelsee

De Staffelsee ligt ten noorden van Garmisch-Partenkirchen. Op het meer vaart de MS Seehausen, met deze boot kun je het meer rondtoeren. Rond het meer is een wandeling te maken, deze is 22 kilometer lang. De Staffelsee ligt in een hoogveengebied. Het veenwater is niet alleen lekker warm, het schijnt goed voor je gezondheid te zien om hier te badderen. In het meer liggen een vijftal eilanden. Op de één na grootste, Buchau, is een camping. Camping-Insel Buchau biedt alleen tentplaatsen voor tenten, de boot brengt je naar het eiland.

Kanoën op de Staffelsee (Foto: © Pixabay)

Riegsee

De Riegsee ligt ten noorden van Garmisch-Partenkirchen. Wat bijzonder is, is dat er geen in- of afwatering is op het meer. Het meer wordt door grondwater gevormd. Dit meer is voor de echte rustzoeker: roeiboten, sups en vissers vind je op en om de Riegsee. Aan het meer liggen Camping Brugger en Camping Riegsee. Camping Brugger bestaat deels uit vaste staanplaatsen met huisjes en stacaravans. De plekken dichterbij het water zijn gereserveerd voor de vakantiegangers. Om het meer kun je wandelen en fietsen en dat met uitzicht op de Zugspitze: de hoogste berg van Duitsland.

Schliersee

Schliersee ligt dichtbij het bekendere Tegernsee. Beide meren liggen ten zuiden van München. De laatste heeft echter geen camping direct aan de oever van het meer. Schliersee, hoewel kleiner, heeft wel een camping aan het water: Camping Lido. De camping ligt aan de rustige zijde van het meer, over de kleine weg kun je fijn fietsen. Je kunt hier kamperen tussen de bomen en een radler drinken op het terras van de camping.

Idyllisch dorpje langs de Schliersee (Foto: © Pixabay)

Walchensee

Met een lengte van bijna 7 km en een breedte van 5 km is dit één van de grotere meren in Duitsland. Het ligt zo'n 75 km ten zuiden van München en is eenvoudig te bereiken met de auto. Het is een geliefd meer bij toeristen en is ideaal om te zwemmen en watersport te beoefenen. Er zijn mooie stranden. Campings Walchensee is een kleine camping, maar ligt direct aan het water. Bijna alle plaatsen liggen daardoor direct of vlak langs het meer.

Titisee en Schluchsee

Iets voor de hoge bergen van de Alpen vind je het Zwarte Woud. Verstopt tussen de met bos begroeide hellingen liggen hier twee meren: de Titisee en de Schluchsee. De Titisee ligt verstopt tussen groene hellingen, aan de oever is het een drukte van belang. Je kunt rond het meer lopen, er is een Badeparadies en het Kuuroord Titisee. Langs de oever vind je Terrassencamping Sandbank en Campingplatz Weiherhof. Iets ten zuiden van Titisee ligt Schluchsee. Dit meer is groter, maar ook rustiger. Langs het meer ligt Camping Schluchsee. Dit is een terrassencamping, wellicht heeft niet elk plaatsje uitzicht op het water, maar op deze camping heb je het idee tussen de bomen en de natuur te staan.

Kinderen waterfietsen op de schluchtsee
Waterfietsen op de Schluchtsee (Foto: © Pixabay)

Wat is jouw favoriete meer met campings in de Duitse bergen?

Zomervakantie tips