De 7 leukste bestemmingen voor een familievakantie in Zuid-Duitsland

 © Pixabay, mila-del-monte 
Meer in het Zwarte Woud, Zuid-Duitsland

7 april 2021

door Florien in Familie/kinderen

Zuid-Duitsland heeft alles in huis voor een fijne familievakantie. Het landschap is veelzijdig, er zijn allerlei leuke activiteiten mogelijk en ook kun je tal van bezienswaardigheden en musea bezoeken. Overnacht in een schattig pension in één van de vele pittoreske dorpjes of kies voor een camping met faciliteiten voor het hele gezin. In dit weblog heb ik de leukste bestemmingen voor een familievakantie in Zuid-Duitsland op een rijtje gezet.

#1. Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een dichtbebost gebied en middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland. Een deel daarvan is sinds 2014 nationaal park. Het Zwarte Woud biedt allerlei leuke activiteiten voor families met kinderen van alle leeftijden. De bossen zijn een natuurlijk speelparadijs en zorgen dag in dag uit voor avontuur. Spelenderwijs ontdekken de kinderen de omgeving vol bos, groene weilanden, watervallen, kloven en riviertjes. Naast wandelen zijn er nog allerlei andere activiteiten mogelijk. Beleef bijvoorbeeld een dag vol adrenaline in het Europa Park pretpark of ga op zoek naar wilde dieren in een wildpark. Het Zwarte Woud heeft een breed aanbod aan campings. Er zijn speciale familiecampings met faciliteiten zoals een zwembad, speelterrein en animatie.

zwarte woud duitsland
De natuur in het Zwarte Woud biedt een prachtige wandelomgeving! (Foto: © Pixabay, eliasphotography)

#2. De Bodensee

De Bodensee ligt niet alleen in Duitsland, maar ook in Zwitserland en Oostenrijk. Het meer heeft een oppervlakte van 536 km² en is daarmee het grootste meer van Duitsland. Langs de oevers liggen allerlei leuke plaatsjes waar je kunt overnachten en ook is er voldoende keuze qua campings. De Bodensee is ideaal voor een familievakantie aan het water. Er zijn meerdere stranden waar leuke activiteiten en watersporten mogelijk zijn, maar waar je ook gewoon lekker kunt relaxen. Er is genoeg te doen in de omgeving. Bezoek bijvoorbeeld Burcht Meersburg, Apenburg Salem en het museum over paalwoningen uit de steen- en bronstijd (Pfahlbaumuseum Unteruhldingen). Ook kun je hier heerlijk wandelen en fietsen.

#3. Oberstdorf

Oberstdorf ligt in Beieren, niet ver van de grens met Oostenrijk. Het dorp ligt in een dal waar maar liefst zeven verschillende dalen samenkomen en wordt vaak samen genoemd met het Oostenrijkse Kleinwalsertal. Oberstdorf is niet alleen geschikt voor een vakantie met het gezin, maar ook voor een vakantie waarbij opa en oma meegaan. Je vindt hier namelijk genoeg activiteiten die geschikt zijn voor bergliefhebbers van alle leeftijden. De omgeving rondom Oberstdorf leent zich uitstekend voor een wandelvakantie. Zo vind je hier wandelingen speciaal ontwikkeld voor families en een aantal leuke themawandelingen. Op een zonnige dag is het goed vertoeven op de ligweides aan de Freibergsee. Ook is een wandeling door de nabijgelegen Breitachklamm aan te raden. Valt het weer tegen en ben je in het bezit van de Allgäu Walser Card? Bezoek dan de Nori Club. Kinderen t/m 12 jaar kunnen hier spelen met leeftijdsgenootjes. Andere leuke familieactiviteiten in Oberstdorf zijn: paardrijden, waterfietsen, minigolf en klimmen in het klimpark.

#4. De Chiemsee

De Chiemsee ligt in het zuidoosten van Duitsland en wordt ook wel het Beierse Meer genoemd. Het meer heeft een oppervlakte van 80 km² en ligt middenin een prachtig en afwisselend landschap. Naast alle wateractiviteiten kun je hier ook profiteren van de mogelijkheden van de omliggende bergwereld van de Beierse Alpen. Te voet valt er veel te ontdekken. Families vinden hier allerlei leuke en leerzame themawandelingen, zoals de Sagenweg am Hocheck of het Moor Lehrpfad Filzenklas. Op warme dagen is het goed toeven op de stranden rondom het meer. Ook zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden die je kunt bezichtigen. Bezoek bijvoorbeeld de drie eilandjes in de Chiemsee, avonturenspeeltuin Mietraching of maak een ritje met de Wendelstein-Zahnradbahn (oudste bergbaan van Duitsland).

Chiemsee familiebestemming zuid duitsland
Een vakantie aan het water is leuk voor jong en oud! + Chiemsee (Foto: © Chiemsee-Alpenland Tourismus)

#5. Het Bayerischer Wald

Het Bayerischer Wald, ook wel Beierse Woud, is een middelgebergte in Duitsland. Een deel van dit gebied (240 km²) draagt sinds 1970 de naam nationaal park. Het gebied is samengevoegd met het Tsjechische Bohemer Wald en behoort daarmee tot één van de grootste bosgebieden van Europa. Families die op zoek zijn naar een vakantie middenin de natuur, zullen zich in het Bayerischer Wald snel thuis voelen. Er zijn een aantal schattige plaatsjes om te overnachten en ook is er voldoende keus qua campings. Het Bayerischer Wald biedt een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden. Ontdek bijvoorbeeld de vele wandel- en fietsmogelijkheden, bezoek een museum, maak een ritje in een zomerrodelbaan of ga op zoek naar wilde dieren in het bos.

#6. De Tegernsee

Een andere fijne vakantiebestemming in Beieren is de Tegernsee. Dit meer ligt onder München, niet ver van de grens met Oostenrijk. Het meer heeft een oppervlakte van 22,77 km² en heeft alles in huis voor een fijne familievakantie. Er zijn heerlijke stranden en zowel op het water als in de omgeving zijn allerlei activiteiten mogelijk. In de zomer biedt men een speciaal kinderprogramma. Iedere dag zijn er andere activiteiten mogelijk waar je je kinderen voor kunt opgeven. Maar uiteraard kun je ook zelf op ontdekkingsreis gaan. Bezoek bijvoorbeeld het klimbos, maak een ritje in zomerrodelbaan Oedbergflizzer, neem een duik in zwemparadijs Rottach-Egern of bezoek het Aquadome.

Kind op een hangbrug in het klimpark
Er zijn veel leuke activiteiten die je met kinderen kunt ondernemen in Garmisch Partenkirchen (Foto: © GaPa Tourismus GmbH, Uli Wiesmeier)

#7. Garmisch Partenkirchen en de Zugspitze

De 2962 meter hoge Zusgspitze is de hoogste berg van Duitsland. Het plaatsje Garmisch Partenkirchen ligt aan de voet van deze berg en is ideaal voor een actieve familievakantie in de natuur. Iedere dag van de vakantie valt er wel iets nieuws te ontdekken. Wandel bijvoorbeeld door de Partnachklamm, bezoek uitzichtplatform AlpspiX of ga klimmen in het klimbos. Zowel in het dal als in de bergen zijn leuke familiewandelingen te vinden. Je kunt daarbij gebruikmaken van de geopende bergliften.

Zomervakantie tips