Skip to navigation Skip to main content
Pauze tijdens het wandelen in Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Wandelen, mountainbiken, lekker van de zon en het uitzicht genieten... Een vakantie in de Zillertal Arena biedt volop mogelijkheden om in de natuur en de bergen te zijn. De Zillertal Arena strekt zich van Zell am Ziller en Gerlos in het Zillertal in Tirol uit tot Wald-Königsleiten en Hochkrimml in de Pinzgau in SalzburgerLand. Geen wonder dus dat er in totaal wel zo’n 400 km prachtige wandelpaden en 137 km geweldige fietsroutes liggen! Die brengen je naar tal van gezellige berghutten, natuurjuweeltjes en de mooiste bergtoppen. De leukste wandel- en fietsroutes in de geliefde Zillertal Arena hebben we hier voor je bij elkaar gezet.

Er op uit in de Zillertal Arena

Of je nu een klein ommetje of rondje wilt maken, of een top wilt beklimmen: het kan allemaal in de Zillertal Arena. Want hier zijn er fiets- en wandelpaden van alle niveau’s, voor iedereen van jong tot oud. Deze wandel- en fietsroutes brengen je naar de mooiste plekken in de Zillertal Arena.

Wandelen Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Naar de top van de Königsleitenspitze (2264 m)

Vanuit Königsleiten wandel je in ca. 3 uur naar de top van de Königsleitenspitze, waarbij je gestaag klimmend 700 hoogtemeters overbrugt. Deze wandeling is goed te doen als je een redelijke conditie hebt. Onderweg kun je bij de Larmachalm pauze houden. Boven aangekomen heb je prachtig uitzicht over de Hohe Tauern en de Zillertal Alpen en kun je bij het Gipfelrestaurant weer op krachten komen voor de terugweg.

Panoramawandeling Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Naar de top van de Kreuzjoch (2558 m)

Bij deze beklimming kun je het eerste stuk comfortabel met de Rosenalmbahn in Zell am Ziller of de Isskogelbahn in Gerlos overbruggen. Vanaf het bergstation van de Rosenalmbahn wandel je in ca. 5 uur via de medium zware wandelroute 10 naar de top van de Kreuzjoch, waarbij je 830 hoogtemeters overbrugt. Alternatief is het bergstation van de Isskogelbahn als startpunt, vanaf hier loopt er een ca. 7 uur durende zware wandelroute via de top van de Isskogel naar de top van de Kreuzjoch. Hierbij overbrug je 693 hoogtemeters en ga je door lastig terrein en over smalle bergkammen. Alleen voor zeer ervaren bergwandelaars met goed schoeisel en zonder hoogtevrees!

Voorbij de watervallen van Krimml

De imposante watervallen van Krimml zijn prachtig om te zien en een bezoek meer dan waard. Je kunt ze vanaf beneden bekijken, maar het pad door het bos biedt ook een leuke ontspannen wandeling naar het restaurant dat boven ligt. Wat lang niet iedereen weet, is dat je vanaf dat restaurant nog verder kunt wandelen. Na de bovenste valpartij van de waterval wordt het pad vlak en kom je in het Krimmler Achental, een hooggelegen dal van het nationale park Hohe Tauern met prachtig brede alpenweides.

Wandelen met kinderen

In de Zillertal Arena zijn 9 wandelingen aangelegd, die kinderen boordevol afleiding bieden. Zo kun je met z’n allen leren jodelen tijdens een wandeling op het Jodelwandelpad in Königsleiten en kom je op het Tierlehrpfad in Gerlos van alles te weten over de dieren die er hier in de bossen leven. Ook heel leuk is de wandeling langs de Gerlosbach, die zo is ingericht dat je zintuigen op tal van manieren worden geprikkeld. En als lekkerbek wil je zeker de Schmankerlweg in Zell am Ziller wandelen, want hier krijg je onderweg informatie over bijzondere regionale gerechten. Die gerechten kun je aan het einde van de wandeling bij de Kreuzwiesenalm dan meteen lekker proeven, terwijl de kinderen zich op de speelplaats vermaken.

Wandelen met kinderen in Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Lange-afstands trail door het nationale park Hohe Tauern

De nieuwe Hohe Tauern Panorama Trail start bij de Krimmler watervallen en gaat dwars door het nationale park Hohe Tauern naar het eindpunt in Zell am See. De totale route is 150 km lang en onderverdeeld in 10 etappes, waarbij je zo’n 4,5 tot 7 uur per dag door prachtige natuur wandelt. De wandeling gaat op hoogte tussen de 1500 en 2400 meter en is voor iedere geoefende bergwandelaar goed te doen, mits je over een goede conditie en goed schoeisel beschikt. De trail is goed gemarkeerd, dus je hoeft onderweg niet naar de weg te zoeken en kunt volop van het indrukwekkende uitzicht genieten.

Kaiserschmarrn berghut Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Rust en romantiek in de zijdalen van Gerlos

Door het bos, over alpenweides en langs mooie boerderijen en klotsende beekjes: de wandel- en fietsroutes in de vijf zijdalen van Gerlos bieden volop gelegenheid voor romantische, rustige tochtjes met z’n tweetjes of met de kinderen. Favoriet is de licht stijgende route in het Wimmertal, waar aan het einde een gezellige berghut is met zonnig terras en speelmogelijkheden voor de kinderen. Liever een vlakke route? Het pad dat het mooie Schönachtal in gaat, loopt vrijwel vlak en ook hier kom je uit bij een authentieke berghut, waar het goed vertoeven is in de zon. Beide routes zijn geschikt voor zowel wandelaars als e-bikes en mountainbikers.

Arena Sommer 2021 Bike HR 89 CP Verlängert
© Zillertal Arena

Arena Panoramatour voor fietsfans

Lekker door de bergen mountainbiken, zonder dat het al te veel inspanning kost? Fiets dan de Arena Panoramatour! Je start op 1900 meter hoogte bij het bergstation van de Isskogelbahn in Gerlos en fietst door alpenweides boven de boomgrens. De route blijft ongeveer 10 km lang op hoogte, tot de Kreuzwiesenalm. Vanaf daar maak je in je eigen tempo een prachtig lange afdaling via Gerlosberg naar Zell am Ziller. Deze biketour voor MTB en e-bikes is in totaal 24 km lang en gaat vrijwel geheel over gravelpaden. Je klimt slechts 300 meter, daarna daal je in totaal 1610 meter.

Single trails in Zell am Ziller en Gerlos

Wil je een keer downhillen op je mountainbike? De single trail Wiesenalm in Zell am Ziller is de leukste manier om het eens uit te proberen. Deze afwisselende trail ligt bij de Rosenalm gondelbaan en is zowel voor beginners als gevorderden geschikt. Heb je de smaak van de single trail al te pakken? Ga dan naar de Isskogel in Gerlos. Hier zijn vier single trails van verschillende niveaus heel mooi in het landschap geïntegreerd. Mountainbikes kun je op beide locaties beneden bij de gondelbaan huren en je mountainbike mag mee in de gondel naar het startpunt van de single trails.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zillertal Arena.

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.