Alpenstrasse: van de Bodensee naar Berchtesgaden

 © Bodensee-Königssee Radweg 
uitzicht Alpenstrasse

9 september 2020

door Thijs in Tips

De Deutsche Alpenstrasse, of Duitse Alpenroute, is een prachtig autotraject langs imposante bergen, heldere meren, authentieke dorpen, historische steden en talloze kastelen. Op de bochtenrijke route van Lindau aan de Bodensee naar Berchtesgaden beleef je de schoonheid van Beieren op z’n best. De goed onderhouden Alpenstrasse heeft een lengte van 450 kilometer en valt in beide richtingen af te leggen. Een must-see voor liefhebbers van een roadtrip en bergen!

Startpunt Alpenstrasse: Lindau

Lindau ligt op een schiereiland in de Bodensee niet ver verwijderd van de grens met Oostenrijk. Het oude centrum is door middel van een brug verbonden met het vaste land. Dwaal door de kleine historische straatjes om vervolgens richting het oosten te vertrekken op de B308. De bergen liggen aan je rechterhand en onderweg rijd je dwars door de Alpenweiden. Wie al snel toe is aan een pauze kan in Oberstaufen genieten van wellness. Hierna vervolgt de route zich richting Bad Hindelang, een ander populair kuuroord. Duik je liever in een Duits zwemmeer dan laat de Grüntensee niet lang meer op zich wachten.

auto in de bergen

Langs meren en kastelen

Na Nesselwang gaat de route zuidwaarts verder richting de Duitse Weissensee bij Füssen. Hier passeer je de brug over de rivier Lech en rijd je de wereld van de kastelen binnen. Schloss Neuschwanstein is wereldberoemd en een van de meest populaire attracties van Duitsland. Hohenschwangau en Slot Linderhof zijn echter ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het landschap van de Alpenstrasse is adembenemend. Na iedere bocht ontdek je weer een nieuw dorpje met een imposante kerk of een Alpenmeer. Een stop bij een traditionele ‘Biergarten’ mag vanzelfsprekend ook niet ontbreken.

Typische Duitse dorpjes

Een stuk noordelijker rijd je over de Echelsbachbrug, de langste betonnen spanbrug ter wereld. Via Unterammergau en Oberammergau bereik je Garmisch-Partenkirchen, vanwaar je een uitstapje kunt maken naar de Zugspitze. De Walchensee is een paradijs voor watersporters en in de verte doemen de indrukwekkende koepels van kloosterdorp Benediktbeuern op. Een andere goede plek om de benen te strekken is Bad Tölz. Het dorp beschikt over een oude stadskern met als hoogtepunt de kerk gebouwd in 1466. Met de Alpen op de achtergrond krijgt het geheel een bijzondere aanblik.

Ook interessant:

Laatste kilometers naar Berchtesgaden

Het laatste deel van de route richting Berchtesgaden voert door de Chiemgauer Alpen. Ruhpolding, Inzell en Reit im Winkl zijn in de winter populaire wintersportdorpen. De bergen worden opeens een stuk ruiger en hoger. In deze omgeving ligt ook de Watzmann, de op één na hoogste berg van Duitsland. Berchtesgaden ligt niet alleen te midden van een adembenemend landschap, maar is ook bekend vanwege het Adelaarsnest. Het ‘vakantiehuis’ dat Adolf Hitler kreeg voor zijn vijftigste verjaardag. Eenmaal terug in het dal mag ook een boottochtje over de Königssee niet ontbreken. Het meest ongerepte meer van Duitsland ligt in een muisstille omgeving en is alleen toegankelijk per elektrische boot. De volledige route zie je op de kaart hieronder.

Praktische informatie Alpenstrasse

  • Lengte: 450 kilometer
  • Richting: West-Oost of Oost-West
  • Wegenkwaliteit: Zeer goed
  • Duur: 4 tot 7 dagen
  • Overnachten: Hotels, campings etc.
  • Highlights: Neuschwanstein, Zugspitze, Fraueninsel, Wieskirche.
  • Aanvullende informatie: brochure Alpenstrasse

auto in de bergen image widget

Zomervakantie tips