Skip to navigation Skip to main content

Top 10 bezienswaardigheden Oostenrijk

Uitzicht Krimmler Wasserfälle
© Spalder Media Group

Bezienswaardigheden vind je in Oostenrijk in overvloed! De leukste musea, mooiste watervallen en hoogste bergtoppen. Wat dat betreft hoef je je niet te vervelen tijdens een vakantie in Oostenrijk. Bezienswaardigheden vind je in elke deelstaat en vakantieregio. Natuurlijk kun je ook jouw bestemming uitzoeken op een bepaald uitstapje waar je echt een keer naartoe wilt. Maar welke bezienswaardigheden in Oostenrijk 'moet' je echt een keer gezien hebben? Hieronder hebben we de top 10 bezienswaardigheden in Oostenrijk op een rijtje gezet.

1. Eisriesenwelt

De Eisriesenwelt is de grootste ijsgrot van de wereld! Deze ijsgrot vind je in Werfen, iets ten zuiden van Salzburg. In totaal is de grot ruim 40 kilometer diep en, natuurlijk, heel erg koud. Vergeet daarom niet een dikke trui of vest mee te nemen. Voordat je de grotten kunt betreden moet je nog een aardige wandeling afleggen en meerdere trappen beklimmen. Zorg dus dat je een paar goede wandelschoenen draagt. Je kunt deelnemen aan een rondleiding van mei tot eind oktober.

2. Grossglockner

De hoogste berg van Oostenrijk kan natuurlijk niet missen in dit rijtje. Deze imposante berg, van bijna 3800 meter hoog, moet je als echte bergliefhebber een keer van dichtbij gezien hebben. Eén van de manieren om de berg te bekijken, is via een rit over de Großglockner Hochalpenstraße, van zo’n 48 km. Onderweg kom je een aantal punten tegen waar je kunt stoppen voor wat eten, drinken of om het uitzicht te bewonderen.

Ford op parkeerplaats van de Großglockner Hochalpenstrasse

3. Wenen

Wenen is een bezienswaardigheid op zich. Het is de hoofdstad van Oostenrijk en jaarlijks wordt de stad bezocht door ongeveer zes miljoen toeristen. De stad staat met name bekend om twee thema's: de koninklijke familie en muziek. Zo zijn er tal van paleizen zoals de Hofburg en Slot Schönbrunn. De rijke muziekgeschiedenis kun je bewonderen in het Haus der Musik. Een opera bijwonen in de Wiener Staatsoper is ook een aanrader. 

4. Liechtensteinklamm

Kloven blijven een bijzonder stukje natuur. Her en der in de Alpen vind je deze spektakels, die in de loop der jaren zijn uitgesleten door het water. Met een lengte van 4 kilometer en rotswanden tot wel 200 meter hoog, is de Liechtensteinklamm de langste kloof van Oostenrijk en bovendien een van de diepste. Van de totale lengte kun je ongeveer anderhalve kilometer bewandelen via een houten pad en een bijzondere wenteltrap. Bezoek je de kloof, dan word je omgeven voor een waar natuurspektakel waarbij je gegarandeerd je ogen uitkijkt. De Liechtensteinklamm wordt door velen bestempeld als een van de mooiste kloven van de Alpen. 

5. Silvretta Hochalpenstraße

De meest westelijke deelstaat van Oostenrijk is Vorarlberg. In deze deelstaat vind je de Silvretta Hochalpenstraße, die het dal Montafon verbindt met Paznaun in de deelstaat Tirol. Tijdens de route rijd je door het Silvretta gebergte en langs de Piz Buin, de hoogste berg van het massief én van Vorarlberg. 

6. Krimmler Wasserfälle

Een welverdiende plaats in dit rijtje! Deze bijzondere waterval bij Krimml dendert in drie fases naar beneden. Samen zijn de watervallen zo’n 380 meter hoog, wat de Krimmler Wasserfälle één van de hoogste gefaseerde watervallen van Europa maakt. Via een wandeling van vier kilometer loop je naar de top.

7. Timmelsjoch Hochalpenstraße

De Timmelsjoch is een bergpas die Oostenrijk en Italië met elkaar verbindt. Specifieker gaat het om Sölden en St. Leonhard. Van half juni tot half oktober is de Timmelsjoch Hochalpenstraße open en tegen een kleine vergoeding kun je de pas over. Ook leuk: bij het tolpunt kun je het Top Mountain Crosspoint museum bezoeken.

8. Swarovski Kristalwelten

Sinds de vernieuwde Swarovski Kristalwelten bij Wattens, even ten oosten van Innsbruck, in 1995 openden, werd het al snel een van de meest populaire bezienswaardigheden van Oostenrijk. Het museum beschikt over tal van wonderkamers die ieder hun eigen sfeer en thema hebben. Tal van beroemde kunstenaars, zoals Salvador Dali en Andy Warhol, hebben een bijdrage geleverd aan het museum. Ook voor kinderen zijn er diverse faciliteiten en speelmogelijkheden. 

Tuin en de vijver van de Swarovski Kristallwelten
© Tirol Werbung / Schels Sebastian

9. Baumzipfelweg 

Aan het eind van het dal van de bekende bestemmingen Saalbach en Hinterglemm, vind je de Baumzipfelweg en Golden Gate Bridge der Alpen. De Baumzipfelweg is een bijzondere houten brug, hoog boven in de boomtoppen. In totaal is de wandelroute zo’n 5 kilometer lang. Onderweg kom je ook langs de Golden Gate Bridge der Alpen, van 200 meter lang. Het zijn twee van de vele aanraders voor families in deze regio.

10. Nockalmstraße

In Oostenrijk vind je meerdere prachtige bergwegen. Eén van de mooiste Alpenwegen is toch wel de Nockalmstraße in Karinthië. De weg verbindt Innerkrems en Ebene Reichenau, via een weg van 35 kilometer lang. De weg is van mei t/m oktober geopend. De Nockalmstraße loopt door het bijzonder mooie Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge en tijdens de rit kun je genieten van het prachtige uitzicht. 

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.