Garmisch-Partenkirchen: 8 leuke dingen om te doen

Modern restaurant en museum bovenop de Zugspitze met uitzicht

22 september 2020

door Joanne in Bestemmingen

Garmisch-Partenkirchen ligt in het zuiden van Duitsland, dicht tegen Oostenrijk aan. De plaats is ontstaan in 1935, toen Adolf Hitler de twee dorpen Garmisch en Partenkirchen samenvoegde, met als doel de Olympische Winterspelen van 1936 te organiseren. Deze plaats biedt niet alleen vermaak in de winter, juist in de zomer is er veel te doen. Het is een leuke plaats om te ontdekken. Er is een rijke cultuur, met veel optredens, concerten, festivals en er zijn veel verschillende winkels. Je vindt hier een internationale sfeer naast de Beierse traditie. Garmisch-Partenkirchen wordt omsloten door bergen en ligt aan de voet van de Zugspitze. Kortom; in Garmisch-Partenkirchen zijn veel leuke dingen om te doen.

Waan je King of the World op de Zugspitze

De Zugspitze is met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. Je hoeft echter niet een enorme klimgeit te zijn om boven te komen. De kabelbaan brengt je bovenop de top. Vanuit Garmisch-Partenkirchen kun je met een tandrandbaan naar het Zugspitzplatt rijden (2600 m). Daar vandaan neem je de Gletsjerbahn naar de top. Je kunt ook eerder uitstappen, bij Eibsee, en daar overstappen op Seilbahn Zugspitze. Dit is een hypermoderne gondellift die in december 2017 geopend werd en meteen 3 wereldrecords verbrak: de hoogste liftpaal, grootste hoogteverschil en grootste afstand tussen twee liftpalen. Bovenop de berg vind je een kiosk, een restaurant, het museum ‘Faszination Zugspitze’ en een weerstation. Vanaf de top zie je, bij goed weer, de Großglockner (3798 m), de Wildspitze (3768 m) en Piz Bernina (4049 m).

Paraglider voor de Zugspitze
Paraglider voor de Zugspitze (Foto: © Pixabay)

Bezoek een wellness

Garmisch-Partenkirchen heeft het predicaat gekregen Premium Klasse Heilklimatishen Kurorte. Dat betekent dat er meerdere klinieken en wellnesscentra zijn. De lucht in Garmisch-Partenkirchen is gezond; fris en vrij van allergieën. En Garmisch-Partenkirchen krijgt ook nog eens lekker veel zonuren. Bezoek één van de klinieken of wellnesscentra en ontspan in de frisse berglucht.

Bezoek de AlpspiX

Aan de zuidzijde van Garmisch-Partenkirchen ligt de Osterfelderkopf. Bovenop deze berg ligt AlpspiX, een uitkijkplatform waarbij je 1000 meter dieper Garmisch-Partenkirchen ziet liggen. Naar de andere kant kijk je uit op de rotswanden van de Alpspitze, deel van het bergmassief van de Zugspitze. Hier kijk je in een lichtgekleurde wereld van de Wetterstein met steile hoogopgaande kalkwanden. 

Uitzicht op Garmisch-Partenkirchen vanaf AlpspiX het uitzichtspunt bij de Zugspitze
Uitzichtsplatform AlpspiX (Foto: © Pixabay)

Maak een genusstocht op de Wank

De huisberg van Garmisch-Partenkirchen is de Wank. Hier vind je lieflijke alpenweides en een heleboel zitbanken om te kunnen genieten van het uitzicht op de Zugspitze. Als je geluk hebt vliegen er net parapenters naar beneden.

Stort je in een kloof

In de directe omgeving van Garmisch-Partenkirchen vind je twee fascinerende kloven; de Partnachklamm en de Höllentallklamm. De Partnachklamm is bekender en daardoor drukker. Je hoeft hier niet ver voor te lopen, de klamm is bereikbaar met de auto. De Höllentalklamm is onbekender en daardoor rustiger. Wat ook meespeelt is dat deze kloof alleen wandelend te bereiken is. Hij is overigens niet open in de winter, dan worden alle bruggen en paden afgebroken.

Vlieg van de skischans

Het beeldmerk van Garmisch-Partenkirchen is toch wel de springschans. Dit hypermoderne bouwwerk is in 2007 gebouwd. Elk jaar op nieuwjaarsdag is hier het nieuwjaarsspringen. Je kunt met de Flying Fox, een zipline, over de skischans heen vliegen. De landing is in het Olympisch Stadion. Bij de schans vind je ook een zomerrodelbaan. 

Ga lekker zwemmen

Vlak naast Garmisch-Partenkirchen ligt een aantal zwemmeren. Aan de oostzijde zijn dit iets kleinere onbekende meertjes, waar je tussen de lokale bevolking verkoeling kunt vinden. Aan de westzijde ligt de Eibsee, met groen, helder water en uitzicht op de Zugspitze, een trekker voor toeristen. De Riesersee is iets minder bekend. Hier vind je nog restanten van de oude bobsleebaan van de Olympische Spelen. 

uitzicht Zugspitze vanaf de Seebensee dichtbij Garmisch-Partenkirchen
De Seebensee met zicht op de Zugspitze (Foto: © Pixabay)

Overwin je hoogtevrees

Het Kletterwald Garmisch-Partenkirchen is gevarieerd en groot. Het klimpark ligt midden in het bos, waarbij je door de ligging op een heuvel uitzicht hebt op de bergen rondom. Jonge kinderen, vanaf 5 jaar, kunnen hier terecht. Het hoogste platform ligt op 17 meter.

Zomervakantie tips