Skip to navigation Skip to main content
Moustiers Sainte Marie 2
© Pixabay

Frankrijk barst van de mooie authentieke en sfeervolle dorpen. Ook in de Franse Alpen en Pyreneeën vind je romantische bergdorpen waar de tijd lijkt stil te staan. Oude chalets, karakteristieke kerkjes en boerderijen van honderden jaren oud geven deze Franse bergdorpen hun oorspronkelijke en bijzondere karakter. In dit artikel lichten we de 10 mooiste bergdorpen van Frankrijk uit.

1. Sixt-Fer-à-Cheval - Haute-Savoie

Sixt-Fer-à-Cheval ligt op een hoogte van ruim 700 meter en staat op de lijst van de mooiste dorpen in Frankrijk: ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Niet alleen het dorpje zelf is de moeite waard met haar prachtige kapellen, fonteinen, kruizen en bewerkte deuren, maar ook de omgeving - dat een natuurgebied is - is prachtig. Vergeet ook zeker niet de waterval 'Cascade du Rouget' de bezoeken.

2. Vernet-les-Bains - Pyrénées-Orientales

Het schilderachtige dorpje Vernet-les-Bains ligt aan de voet van de Mont Canigou. Het sfeervolle plaatsje is sinds de negentiende eeuw een geliefd kuuroord. Het oude centrum met haar gekleurde huizen nodigt uit tot een fijne wandeling en ook het kasteel is zonder meer een bezoekje waard.

Vernet-les-Bains
© Pixabay, Flav66

3. Abondance - Haute-Savoie

Abondance is het dorpje waar de bekende gelijknamige kaas vandaan komt. De geschiedenis van het plaatsje gaat terug tot de 12e eeuw. De karakteristieke kerk Notre Dame en het klooster springen direct in het oog wanneer je het dorpje bezoekt.

4. Moustiers-Sainte-Marie - Alpes de Haute Provence

Moustiers-Sainte-Marie ligt vlakbij het bekende meer Lac de Sainte Croix in de Provence. Beide plekken zijn populaire toeristische trekpleisters en het kan er dus druk zijn. Uniek aan Moustiers Saint-Marie is de kloof die net boven het dorp begint. Halverwege de kloof staat een oude kapel, de belangrijkste bezienswaardigheid van de plaats.

Moustiers-Sainte-Marie
© Pixabay, Fabien Pasquet

5. Le Monal - Savoie

Dit schattige berggehucht is bezaaid met 18e en 19e eeuwse chalets. Het berggehucht, een oud boerendorp, staat op de lijst als historisch monument in Frankrijk. Het dorp heeft een adembenemend uitzicht op de Mont Pourri en zijn gletsjers en wordt omringd door een bos van lariksen.

6. Bonneval sur Arc - Savoie

Bonneval sur Arc ligt middenin het Parc National de la Vanoise, een prachtig natuurgebied. Het authentieke dorpje heeft smalle straatjes en traditionele, stenen gevels. Niet voor niks wordt Bonneval sur Arc als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk gezien. Dit goed bewaarde geheim in de Franse Alpen wordt met name bezocht door rustzoekers en natuurliefhebbers.

Bonneval sur Arc
© Pixabay, Alexgan

7. La Grave - Hautes-Alpes

La Grave is een charmant dorpje met een spectaculaire achtergrond, het Écrins bergmassief. Ook deze plaats staat op de lijst van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Je vindt hier geen houten chalets, maar stevige stenen huizen die aan smalle kronkelende straatjes liggen. Het authentieke dorp heeft enkele lokale winkeltjes en kleine hotels.

8. Saint Véran - Hautes-Alpes

Saint Véran, gelegen op een hoogte van 2042 meter, wordt ook wel gezien als het hoogste bewoonde dorp van Europa. Het heeft een waanzinnig mooi uitzicht op het regionale park Queyras. Het dorp kenmerkt zich door oude houten en stenen chalets, leien daken, broodovens, fonteinen, zonnewijzers en schilderachtige kapellen.

Kasteel van Queyras
© Pixabay, Maîtresse Beaumont

9. Hauteluce - Savoie

Hauteluce bestaat uit verschillende kleine gehuchtjes die allemaal beschikken over traditionele chalets en mooie kapellen. Ondanks het unieke uitzicht op de beroemde Mont Blanc, is Hauteluce toch een beetje een verborgen schat. Het dal wordt gezien als een van de mooiste in de Alpen en hiermee overdrijft men niet.

10. Beaufort-sur-Doron - Savoie

Beaufort-sur-Doron is het tweede dorp in deze lijst, dat tevens bekend is om haar kaas en ligt centraal in het Beaufortainmassief. In het charmante dorp vind je sfeervolle oude gebouwen zoals een voormalige smederij, een keizerlijk politiebureau en een oude bakkerij.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.