Skip to navigation Skip to main content
Molveno aan het gelijknamige meer
© Spalder Media Group

Italië kent veel mooie bergdorpen die een bezoekje meer dan waard zijn door hun bijzondere ligging, geweldige uitzicht of bijzondere huizen. Natuurlijk is het leuk je vakantie door te brengen in zo'n sfeervol dorp in de bergen, maar tijdens je vakantie een aantal dagtochten maken naar deze plaatsjes is ook een aanrader. Geniet van de authentieke sfeer, knusse pleintjes en wandel door de smalle straatjes. Beloon jezelf daarna met een Italiaans ijsje of een fris drankje op het terras. Dit zijn de 10 mooiste bergdorpen van Italië volgens ons.

1. Misurina

Misurina heeft als bijnaam 'de parel van de Dolomieten' en daarmee is eigenlijk niets overdreven. Op 1754 meter hoogte ligt een prachtig bergmeer dat dezelfde naam draagt als het kleine plaatsje. Tel hier een waanzinnig uitzicht op de stoere Tre Cime di Lavaredo, drie puntige bergtoppen, bij op en het plaatje is compleet.

2. Santo Stefano di Sessanio

Italië heeft niet alleen in het noorden prachtige bergen, maar ook de Abruzzen zijn een bezoekje meer dan waard. Middenin het ongerepte berglandschap van het Nationale Park Gran Sasso e Monti della Laga ligt op ruim 1200 meter hoogte Santo Stefano di Sessanio, een typisch middeleeuws Italiaans bergdorpje. Het dorpje was tot 20 jaar geleden bijna verlaten en aangetast door aardbevingen, maar inmiddels is het opgeknapt en een geheimtip voor bergliefhebbers.

3. Bressanone

Bressanone, of Brixen in het Duits, is meer een klein stadje dan een echt bergdorpje, maar verdient absoluut een plekje in deze lijst. Het ligt in de Dolomieten en is een sfeervolle plaats voor een middagje shoppen in de knusse straatjes. Mooie gebouwen, fijne terrassen en op de achtergrond de bergen, hoe mooi kan het zijn?

4. Tirolo

Tirolo, of Dorf Tirol in het Duits, ligt boven de super gezellige stad Merano. Dit historische dorpje is een perfect uitgangspunt voor mooie wandelingen en bezoekjes aan Merano, maar komt zelf qua karakter ook niets tekort. Het uitzicht op het dal van Merano is geweldig!

5. Innichen

Het centrum van het kleine plaatsje Innichen (San Candido in het Italiaans) in Zuid-Tirol wordt gekenmerkt door barokke koopmanshuizen en oude kerken. Helaas is er ook wat nieuwbouw bijgekomen, maar ondanks dit hoort het stadje wat ons betreft nog steeds in deze lijst. Mede door haar ligging in één van de mooiste bergregio's van de Dolomieten, Drei Zinnen.

6. Ortisei

Ortisei, of St. Ullrich in het Duits, ligt in het bekende Val Gardena middenin de Dolomieten. Na een wandeling of fietstocht in de omgeving is het heerlijk terugkomen in dit prachtige dorpje. De hellende hoofdstraat is autovrij en een ideale plek om nog even lekker rond te struinen, te winkelen of op een terrasje iets te drinken en genieten van de mensen die voorbij lopen.

Dorpscentrum Ortisei
© Spalder Media Group
Het gezellige centrum van Ortisei

7. Etroubles

Etroubles klinkt Frans en dat is niet vreemd gezien de ligging in Valle d'Aosta op de route na de Gran San Bernardo, vlakbij Frankrijk. De geschiedenis van het dorpje gaat terug tot in de middeleeuwen en dat is onder andere nog te zien aan een Romeinse toren uit 1400.

8. Bormio

Ook Bormio is eerder een kleine stadje dan een typisch bergdorpje. Het ligt aan de voet van de beroemde Stelviopas en heeft een mooi, oud stadscentrum met smalle klinkerstraatjes. Hier vind je een uitgebreid aanbod een leuke winkels, bars en restaurants en de bergomgeving is ideaal voor het maken van fijne tochten.

9. Molveno

Molveno ligt aan het gelijknamige meer op bijna 900 meter hoogte in Trentino. Achter het dorpje liggen de Brenta Dolomieten die uitnodigen tot het maken van prachtige wandelingen. Het centrum van Molveno is klein, maar gezellig. Naast stijlvolle Italianen bestaat het publiek uit sportieve bergliefhebbers.

Dorpscentrum Molveno
© Spalder Media Group
Niet alleen de ligging van Molveno is mooi, ook het kleine centrum is sfeervol

10. Canale

Als je vanuit het noorden van het Gardameer richting de Brenta Dolomieten en de Alpen rijdt, kom je langs een aantal prachtige bergdorpjes, waarvan Canale misschien wel het mooiste is. In het middeleeuwse dorpje met smalle straatjes waan je je echt terug in de tijd. Zorg voor stevig schoeisel, want op slippers de steile weggetjes met klinkers oplopen, is niet eenvoudig.

Bekijk de mooiste bergdorpen van Italië op de kaart:

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.