Skip to navigation Skip to main content
53081 - Zomervakantie met kinderen in Filzmoos: 12 tips

Voor een zomervakantie met kinderen is Filzmoos een hele fijne bestemming. Dit prachtige en sfeervolle Oostenrijkse dorpje ligt in het Salzburgerland en is gemakkelijk bereikbaar. De ligging in een prachtig groen dal, de indrukwekkende bergwereld, de fijne accommodaties en de vele activiteiten voor kinderen van alle leeftijden, maken Filzmoos een topbestemming voor een geslaagde vakantie met het hele gezin. Ben jij nog op zoek naar een fijne bestemming in de Oostenrijkse bergen? Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we 12 tips voor geslaagde zomervakantie met kinderen in Filzmoos.

In de zomer naar Filzmoos met de familie

Filzmoos is al jaren populair onder gezinnen met kinderen en dat is niet voor niets. Het gemoedelijke dorpje ademt die heerlijke Oostenrijkse sfeer en er is voldoende keuze voor mooie vakantiehuizen, appartementen, pensions en hotels. De gastvriendelijke bevolking ontvangt je met open armen en houdt de plaatselijke tradities in ere. Zo kun je hier nog locals in klederdracht tegen het lijf lopen. Maar het belangrijkste is dat er genoeg te doen is voor families met kinderen, en dat zit hier wel goed! Een ander groot voordeel is de eenvoudige bereikbaarheid van Filzmoos. Vanaf de afslag van de snelweg A10 is het nog maar 11 km en 10 minuten rijden, zonder slingerende wegen of hoge bergpassen.

53081 - filzmoos
In Filzmoos proef je die typische authentieke Oostenrijkse sfeer

#1. 3D boogschieten

Gewapend met een boog en drie pijlen ga je de Bacherklamm in, waar je op zoek gaat naar levensgrote dieren. Vervolgens heb je drie kansen om het dier te raken met je pijl en boog. Het beste schot telt voor de score. Uiteraard krijg je, voor je het parcours op gaat, eerst een uitleg en wordt er geoefend met pijl en boog. In totaal staan er 14 doelen die geschoten moeten worden. Met de Filzmoos Sommer Card, die je gratis bij je accommodatie in Filzmoos krijgt, profiteer je van korting op de toegangsprijs.

#2. Wandelen op de Bärtl's Familienwanderweg

In Filzmoos doen ze er alles aan om het wandelen voor kinderen avontuurlijk, leerzaam en leuk te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de Bärtl's Familienwanderweg. Deze wandeling is 1,5 km lang (één richting op) en gaat door het bos en over groene weiden. Onderweg kom je langs negen verschillende stations waar de kids kunnen balanceren, schommelen en/of klimmen. Zonder te stoppen ben je zo'n 30 tot 40 minuten onderweg, maar je kunt er met gemak ruim een halve dag over doen door overal te stoppen en te spelen.

#3. Met de paardenkoets naar de Almsee

De highlight van de regio is ongetwijfeld de prachtige Almsee met erachter een imposant bergdecor en de top van de 'huisberg van Filzmoos', de Bisschofmütze (2454 meter hoog). Om de Almsee te bereiken maak je vanaf de Hofalmen een korte wandeling van 10 minuten. De Hofalmen zelf kun je op verschillende manieren bereiken: met de auto via de tolweg, te voet of - en dat vinden kinderen ongetwijfeld het leukste - met de paardenkoets! Vanaf het centrum van het dorp duurt dit tochtje met de koets ongeveer een uur. Bij de Hofalmen heb je dan 1,5 uur om te wandelen en te genieten van de Almsee en vervolgens brengt de paardenkoets je weer terug naar het dorp.

53081 - almsee
De Almsee is één van de higlights in de regio

#4. Adventure minigolf

Bij Landhotel Alpenhof wordt deze zomer (2021) een nieuwe midgetgolfbaan geopend. De 18 holes baan biedt een een unieke midgetgolfbelevenis. Wat dacht je van een 'Flipper' of 'Roulette' baan? En bij het 'Eiland' en de 'Brug' moet je oppassen dat je balletje niet in het water terecht komt. Midgetgolf is altijd een heerlijke activiteit met de hele familie: wie krijgt zijn of haar balletje het snelst in de hole? Met de Filzmoos Sommer Card is de baan gratis toegankelijk.

#5. Natuurbelevenis wandelpad Bachlalm

Bij de start van de Naturerlebnisweg Bachlalm kun je een bergmarmot tegenkomen en dat is alvast het allerleukste begin van deze wandeling! De rondwandeling is 6 km lang, je stijgt en daalt zo'n 200 hoogtemeters en bent ongeveer 1,5 uur aan het lopen. Onderweg leer je van alles over de wilde- en almdieren die in Oostenrijk leven. Maar naast dat dit het pad zeer leerzaam is, loopt het ook door een geweldige natuur, over groene weides en door bossen. Als kers op de taart kun je genieten van een mooi uitzicht op het Dachsteinmassief. Absoluut een must do tijdens je zomervakantie met kinderen in Filzmoos!

#6. Mountainbiken of e-biken

Rondom Filzmoos ligt een mountainbike netwerk van 130 km en zeven verschillende routes. Je kunt deze routes afleggen op een normale mountainbike of op een e-bike. Beide fietsen zijn ter plekke te huur voor een hele of halve dag. Bijzonder geschikt voor de hele familie is de Neuberg Runde van zo'n 14 km en twee uur, waarbij je zo'n 300 hoogtemeters overbrugt.

53081 - mountainbiken met de familie
Mountainbiken op makkelijke paden met de hele familie (Foto: © Filzmoos Tourismus)

#7. Verzamel samen alle stukjes van de wandelpuzzel

Bij de plaatselijke VVV van Filzmoos is een wandelpuzzel te koop (€ 2,- met Filzmoos Sommer Card en € 4,- zonder). Vervolgens heb je de hele vakantie de tijd om alle puzzelstukjes te verzamelen bij 12 verschillende almen, hutten en pauzestations. Wanneer alle stukjes verzameld zijn, kan de puzzel in elkaar gelegd worden. Ga je met de complete puzzel terug naar het VVV-kantoor, dan ontvang je een echte Bärtl Tattoo! Wedden dat jouw kleine apetrots is?

#8. Kinderwandeling naar de Moosalm

Tijdens de wandeling naar de Moosalm kom je onderweg 15 kleine huisjes tegen. In elke huisje 'woont' een ander dier met een stempel. De bedoeling is dat in het speciale boekje alle stempels van de verschillende dieren verzameld worden. De totale wandeling naar de Moosalm duurt zo'n één tot anderhalf uur, perfect voor kinderen. Wanneer alle stempels verzameld zijn en jullie zijn bij de Moosalm zijn aangekomen, wacht er een verrassing: als cadeautje en beloning voor de wandeling ontvangt elk kind een Moosalmbeer. Om terug in het dorp te komen, kun je dezelfde weg wandelen of de brede grindweg terug nemen.

#9. Klimmen

Filzmoos is met 300 klimroutes een waar eldorado voor klimmers. Kinderen, en zeker pubers, vinden klimmen vaak geweldig. Tijdens een zogenaamde 'Schnupperkurs', een korte introductiecursus met een gids, kun je kennismaken met deze echte bergsport. Filzmoos heeft een 'Klettergarten' die ook voor beginners goed toegankelijk is. Ook boulderen, klimmen zonder touwen maar met speciale matten om eventueel vallen op te vangen, is super leuk om te leren tijdens een vakantie met kinderen in Filzmoos.

53081 - klimmen in filzmoos
Schnupperkurs klimmen (Foto: © Filzmoos Tourismus)

#10. Freizeitcentrum Filzmoos

Welk kind houdt er nou niet van zwemmen? Met de Filzmoos Sommer Card heb je gratis toegang tot het Freizeitcentrum Filzmoos. Hier is zowel een binnen- als buitenzwembad en een grote ligweide. Ook is er een speeltuin, een voetbalveld, een volleybalveld en tafelvoetbal. In de wellness-oase kun je heerlijk ontspannen in diverse sauna's.

#11. Filzmoos Sommer Card

Check voor je een accommodatie boekt of deze is aangesloten zijn bij de plaatselijke 'Gästekarte'. Met de Filzmoos Sommer Card, die je gratis krijgt bij je accommodatie, heb je kosteloos toegang tot onder andere het Freizeitpark Filzmoos, midgetgolf, het boerenmuseum en kun je mee met de welkomstwandeling. Daarnaast ontvang je korting op bijvoorbeeld fietsverhuur, 3D-boogschieten of een ritje met de paardenkoets.

#12. Dachstein Gletscher

Op 15 km van Filzmoos ligt het dalstation van de 'panoramagondel' die je naar de Dachstein Gletscher brengt. Hier kun je 365 jaar van de sneeuw genieten! Maar er is nog meer te beleven. Bij het bergstation is een enorme hangbrug voor degenen die geen last hebben van hoogtevrees, de zogenaamde 'trap naar niets...', de Sky Walk en een ijspaleis. Kleed je wel warm aan, want ook in de zomer kan het behoorlijk fris zijn op 2700 meter hoogte.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.