Skip to navigation Skip to main content

Wandelen en traplopen langs het Gardameer: van Busatte naar Tempesta

Busatte Tempesta 5
© Spalder Media Group

Eén van de populairste wandelingen aan het noorden van het Gardameer is de route van Busatte naar Tempesta. Deze 'Sentiero Panoramico Busatte - Tempesta' is een bijzondere doordat je niet alleen een geweldig panoramisch uitzicht hebt op het Gardameer, maar ook afdaalt via vele stalen trappen. De wandeling begint in het mooie plaatsje Torbole en eindigt in Tempesta, waar je de bus of een taxi terug kunt nemen naar Torbole. Echte sportievelingen lopen de wandeling ook via dezelfde weg terug en beklimmen de ruim 400 traptreden.

Startpunt wandeling: Torbole sul Garda

De wandeling begint in Torbole, een plaatsje dat gelegen is aan de noordelijkste punt van het Gardameer. Het gezellige Italiaanse dorpje trekt vooral een sportief publiek: watersporters, mountainbikers en wandelaars. De wandeling van Torbole naar Tempesta is zonder twijfel één van de mooiste in de omgeving en is ook geschikt voor minder geoefende wandelaars of families met (niet te jonge) kinderen.

Wandelen Gardameer: Busatte - Tempesta

Duur 2 uur
Hoogtemeters 156 meter klimmen, 231 meter dalen
Afstand 5,4 km
Ondergrond Stalen strappen, stenen en kiezels
Niveau gemakkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Busatte Tempesta 9
© Spalder Media Group
Busatte Tempesta 1
© Spalder Media Group
Busatte Tempesta 3
© Spalder Media Group
Busatte Tempesta 4
© Spalder Media Group
Busatte Tempesta 7
© Spalder Media GroupDe route: Busatte - Tempesta

  • De route begint bij het (sport)park Busatte, dit park ligt iets boven het dorp en is te bereiken via een weg of via een trap vanaf de weg langs het water. Het is ook mogelijk de auto te parkeren bij het Busatte park.
  • Vanaf Busatte volg je de bordjes 'Sentiero Tempesta'. Het pad is grotendeels van grind en kiezels, redelijk breed en zonder al te diepe afgronden.
  • Regelmatig kom je borden tegen met informatie over de begroeiing, de dieren en de route zelf.
  • Je hebt bijna continue een prachtig uitzicht over het meer.
  • Eenmaal beneden in Tempesta kun je met de bus of taxi terug naar Torbole of dezelfde route terug nemen en de trappen beklimmen.

Ruim 400 traptreden

Om delen van de route te kunnen overbruggen zijn er op 3 plaatsen grote stalen trappen geplaatst, met totaal ruim 400 treden. Ze zijn veilig en uiteraard stevig, maar wellicht minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. Op natte dagen kunnen de trappen wat glibberig zijn en is het dus oppassen. Op de heenweg richting Tempesta daal je af en op de terugweg ga je de trappen omhoog. De trappen zijn breed genoeg voor zowel stijgende als dalende wandelaars.

 

Op zoek naar een camping aan het Gardameer?  Campings aan het Gardameer >

Trap Busatte - Tempesta
© Spalder Media Group

Het doel: Tempesta

Na zo'n 1,5 tot 2 uur wandelen kom je weer beneden bij het meer uit in het kleine gehucht Tempesta, dat slechts bestaat uit een paar huizen. Er is hier eigenlijk weinig te beleven, dus de meeste mensen kiezen ervoor om hier de bus te pakken terug naar Torbole (ongeveer 10 minuten). Maar de echte sportievelingen nemen natuurlijk dezelfde route terug. Echter daal je nu niet alle trappen af, maar beklim je ze: een stuk vermoeiender, maar een mooie uitdaging!

 

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.