Wandelen en traplopen langs het Gardameer: van Busatte naar Tempesta

Wandelen en traplopen langs het Gardameer: van Busatte naar Tempesta

16 juli 2018

door Miranda in Algemeen

Eén van de populairste wandelingen aan het noorden van het Gardameer is de route van Busatte naar Tempesta. Deze 'Sentiero Panoramico Busatte - Tempesta' is een bijzondere doordat je niet alleen continue een geweldig panoramisch uitzicht hebt op het Gardameer, maar ook afdaalt via vele stalen trappen. De wandeling begint in het mooie plaatsje Torbole en eindigt in Tempesta, waar je de bus of een taxi terug kunt nemen naar Torbole. Echte sportievelingen lopen de wandeling ook via dezelfde weg terug en beklimmen de ruim 400 traptreden.

Startpunt wandeling: Torbole sul Garda

De wandeling begint in Torbole, een plaatsje dat gelegen is aan de noordelijkste punt van het Gardameer. Het gezellige Italiaanse dorpje trekt vooral een sportief publiek: watersporters, mountainbikers en wandelaars. De wandeling van Torbole naar Tempesta is zonder twijfel één van de mooiste in de omgeving en is ook geschikt voor minder geoefende wandelaars of families met (niet te jonge) kinderen.

Sentiero Panoramico Busatte - Tempesta met uitzicht
Het uitzicht op het Gardameer is prachtig

Wandelen Gardameer: Busatte - Tempesta

Duur 2 uur
Hoogtemeters 156 meter klimmen, 231 meter dalen
Afstand 5,4 km
Ondergrond Stalen strappen, stenen en kiezels
Niveau gemakkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

De route: Busatte - Tempesta

  • De route begint bij het (sport)park Busatte, dit park ligt iets boven het dorp en is te bereiken via een weg of via een trap vanaf de weg langs het water. Het is ook mogelijk de auto te parkeren bij het Busatte park.
  • Vanaf Busatte volg je de bordjes "Sentiero Tempesta". Het pad is grotendeels van grind en kiezels, redelijk breed en zonder al te diepe afgronden.
  • Regelmatig kom je borden tegen met informatie over de begroeiing, de dieren en de route zelf.
  • Je hebt bijna continue een prachtig uitzicht over het meer.
  • Eenmaal beneden in Tempesta kun je met de bus of taxi terug naar Torbole of dezelfde route terug nemen en de trappen beklimmen.

Traplopen tijdens de wandeling van Busatte naar Tempesta
Af en toe even stilstaan om bij te komen en te genieten van het uitzicht

Ruim 400 traptreden

Om delen van de route te kunnen overbruggen zijn er op 3 plaatsen grote stalen trappen geplaatst, met totaal ruim 400 treden. Ze zijn veilig en uiteraard stevig, maar wellicht minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. Op natte dagen kunnen de trappen wat glibberig zijn en is het dus oppassen. Op de heenweg richting Tempesta daal je af en op de terugweg ga je de trappen omhoog. De trappen zijn breed genoeg voor zowel stijgende als dalende wandelaars.

Traplopen tijdens het wandelen langs het Gardameer
De trappen beklimmen op de terugweg is een stuk vermoeiender

Het doel: Tempesta

Na zo'n 1,5 tot 2 uur wandelen kom je weer beneden bij het meer uit in het kleine gehucht Tempesta, dat slechts bestaat uit een paar huizen. Er is hier eigenlijk weinig te beleven, dus de meeste mensen kiezen ervoor om hier de bus te pakken terug naar Torbole (ongeveer 10 minuten). Maar de echte sportievelingen nemen natuurlijk dezelfde route terug. Echter daal je nu niet alle trappen af, maar beklim je ze: een stuk vermoeiender, maar een mooie uitdaging!

Reactie(s) Reageren?

door Femke op 2 april 2010

Wat een fantastisch uitzicht zeg, wij gaan elke zomer met de kinderen naar het Gardameer. Elk jaar weer genieten! Bella Italia

door Vakantiehuis op 31 maart 2011

Wat een handige site is www.indebergen.nl. Welke template hebben jullie gebruikt? Ziet er echt netjes uit. Groetjes, Tanja

door Miranda - webredactie indebergen.nl op 2 april 2011

Bedankt voor het compliment Tanja. De site is zelf ontworpen en ontwikkeld, wij maken geen gebruik van een 'standaard' template. Ik hoop dat je ons blijft volgen! Hartelijke groeten, Miranda Muller

door Peter op 22 mei 2015

Hoi Miranda, Ik heb een vraag; ik zit te denken aan een huttentrektocht vanuit torbole maar dan moet ik mijn auto een week ergens in torbole parkeren. Ik ben nog nooit in torbole geweest dus ik zou niet weten hoe ik dat moet regelen. Weet jij wat voor mogelijkheden daar voor zijn en de event. kosten? groet, Peter

door Miranda 0 webredactie indebergen.nl op 23 mei 2015

Hoi Peter, in het zomerseizoen van april tot en met november is het overal betaald parkeren in Torbole. Bij Villa Cian of Conca d'Ora kost dit € 11,- per dag. Bovendien zijn die parkeerplaatsen vaak erg druk. Wat wellicht een optie zou kunnen zijn is je auto parkeren in Riva del Garda (begin, net na de tunnel vanuit Torbole, 2 km vanaf het centrum van Torbole). Hier ligt links de haven (Porto San Nicolo), als je hier direct rechts afslaat zie je aan de rechterkant gratis parkeerplaatsen. Rijd je 150 meter verder dan kun je rechts afslaan en direct weer rechts een parkeerplaats, ook deze is gratis. Verderop meer richting het centrum van Riva del Garda zijn meer gratis parkeerplaatsen, bijvoorbeeld net na de brandweer. In Torbole zijn geen officiële gratis parkeerplaatsen, maar volgens mij is het bij Parco Busatte (boven het dorp) nog wel mogelijk. Dat is echter wat afgelegen en stil 's avonds. Succes en plezier alvast!

door Peter op 24 mei 2015

Super bedankt Miranda! Dat is waardevolle informatie. met vriendelijke groet, peter

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips