Skip to navigation Skip to main content

Hoe begroet je elkaar in de bergen?

Bergwandelaars voeren een gesprek bij een waterval

Persoonlijk vind ik het een mooie en zeer vriendelijke gewoonte in de bergen: iedereen groet elkaar. Wanneer je voor het eerst in de bergen bent, dan kijk je hier misschien van op: ‘Wat zegt ie nou?’. In elk Alpenland, en soms zelfs per regio, hebben ze zo hun eigen manier van elkaar groeten. Het is leuk wanneer je de mensen kunt begroeten op hun eigen manier, daarom heb ik in dit artikel de meest voorkomende begroetingen in de Alpenlanden voor je op een rijtje gezet.

Oostenrijk

‘Servus’ en ‘Grüß Gott’ hoor je het meeste in Oostenrijk. Servus is afkomstig uit het latijn en betekent letterkijk ‘tot uw dienst’. Grüß Gott wordt ook heel veel gebruikt, gelovig of niet. Het is afkomstig van ‘Grüsse dich Gott’: God begroet u, maar de meeste mensen zullen deze begroeting niet zo letterlijk nemen. In Tirol en het Salzburgerland hoor je ook vaak ‘Grias-di’, wat echt dialect is en erg vriendelijk klinkt.

Duitsland

Zoals we van onze Oosterburen gewend zijn, zijn zij ook in de bergen wat formeler. ‘Gutentag’ of ‘Hallo’ is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel ‘Ciao’ (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak ‘Grüß Gott’.

Mountainbikers zwaaien bij een kruis in het Ertsgebergte

Frankrijk

Van Fransen wordt weleens beweerd dat ze onvriendelijk zijn, maar in de bergen heb ik dat nog nooit zo ervaren. Ook hier begroet men elkaar tijdens het wandelen in de bergen. Eigenlijk is dit het ‘normale’ Frans: ‘Bonjour’ (Goedendag), ‘Bonne Journee’ (Goede reis) of ‘Salut’ (Dag).

Zwitserland

Persoonlijk vind ik het ‘Schweizerdeutsch’ (het Duits dat men spreekt in Zwitserland) fantastisch om te horen, maar soms moeilijk te verstaan. In de bergen begroet men elkaar meestal met ‘Grüess di’, ‘Grüezi’, ‘Grüezi mitenand’, ‘Hoi zäme’ of gewoon ‘Hallo’. Ben je in het Franstalige of Italiaanse deel van Zwitserland, dan gelden veelal dezelfde begroetingen als in Frankrijk en Italië.

Twee wandelaars genieten van het uitzicht op de Aletschgletscher

Italië

In het Duitstalige deel van Italië hoor je vooral de Oostenrijkse begroetingen. Ben je in het Italiaanstalige deel, dan begroet men je vaak met ‘Salve’. Natuurlijk hoor je ook regelmatig het bekende ‘Buongiorno’ (Goedendag) of ‘Ciao’ (Hallo).

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.