Hoe begroet je elkaar in de bergen?

Hoe begroet je elkaar in de bergen?

8 december 2018

door Miranda in Wandelen

Persoonlijk vind ik het een mooie en zeer vriendelijke gewoonte in de bergen: iedereen groet elkaar. Wanneer je voor het eerst in de bergen bent, dan kijk je hier misschien van op: ‘Wat zegt ie nou?’. In elk Alpenland, en soms zelfs per regio, hebben ze zo hun eigen manier van elkaar groeten. Het is leuk wanneer je de mensen kunt begroeten op hun eigen manier, daarom heb ik in dit artikel de meest voorkomende begroetingen in de Alpenlanden voor je op een rijtje gezet.

Oostenrijk

‘Servus’ en ‘Grüß Gott’ hoor je het meeste in Oostenrijk. Servus is afkomstig uit het latijn en betekent letterkijk ‘tot uw dienst’. Grüß Gott wordt ook heel veel gebruikt, gelovig of niet. Het is afkomstig van ‘Grüsse dich Gott’: God begroet u, maar de meeste mensen zullen deze begroeting niet zo letterlijk nemen. In Tirol en het Salzburgerland hoor je ook vaak ‘Grias-di’, wat echt dialect is en erg vriendelijk klinkt.

Duitsland

Zoals we van onze Oosterburen gewend zijn, zijn zij ook in de bergen wat formeler. ‘Gutentag’ of ‘Hallo’ is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel ‘Ciao’ (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak ‘Grüß Gott’.

Zwitserland

Persoonlijk vind ik het ‘Schweizerdeutsch’ (het Duits dat men spreekt in Zwitserland) fantastisch om te horen, maar soms moeilijk te verstaan. In de bergen begroet men elkaar meestal met ‘Grüess di’, ‘Grüezi’, ‘Gruetzi mittenand’, ‘Hoi zäme’ of gewoon ‘Hallo’. Ben je in het Franstalige of Italiaanse deel van Zwitserland, dan gelden veelal dezelfde begroetingen als in Frankrijk en Italië.

Zwitserse berggids in outfit
Zwitserse berggids Dumeng: een onvergetelijke man!

Frankrijk

Van Fransen wordt weleens beweerd dat ze onvriendelijk zijn, maar in de bergen heb ik dat nog nooit zo ervaren. Ook hier begroet men elkaar tijdens het wandelen in de bergen. Eigenlijk is dit het ‘normale’ Frans: ‘Bonjour’ (Goedendag), ‘Bonne Journee’ (Goede reis) of ‘Salut’ (Dag).

Italië

In het Duitstalige deel van Italië hoor je vooral de Oostenrijkse begroetingen. Ben je in het Italiaanstalige deel, dan begroet men je vaak met ‘Salve’. Natuurlijk hoor je ook regelmatig het bekende ‘Buongirono’ (Goedendag) of ‘Ciao’ (Hallo).

Welke begroeting mis jij nog in dit rijtje? Laat een reactie achter.

Reactie(s) Reageren?

door anneke op 10 januari 2011

Het kan zijn dat u het getroffen heeft dat sommige mensen niet vriendelijk zijn, maar naar mijn mening tref je dat overal. Wij komen vaak in Oostenrijk of zuid Duitsland, en hebben ook wel op terrassen gezeten, dat men niet echt vriendelijk was, en ook op plekken in Bayern waar een bazin als ""opzichter"" om de deuropening stond te kijken hoe haar personeel het deed, en hen afblafte. Niet bepaald vriendelijk. We voelden er ons in ieder geval niet op ons gemak. We vinden de mensen over het algemeen vriendelijk, maar als we in Nederland ontspannen willen, dan worden we over het algemeen ook aardig bejegend. En overal zijn naar mijn mening mensen die soms minder vriendelijk reageren.

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips