De Adelaarsweg: in 33 etappes door Tirol (deel 2)

 © Tirol Werbung, Herbig Hans 
Wandelen op de Goetheweg boven Innsbruck

2 november 2019

door Jahna in Wandelen

De Adelaarsweg, een wandeling die je in 33 etappes door heel Tirol leidt. Vorige week schreven we al over de eerste 12 etappes en vandaag vervolgen we met de volgende 12 etappes door Noord-Tirol. Na de eerste 12 etappes eindig je in Innsbruck, waar je na een lange tijd in de natuur weer even kunt genieten van het stadse leven. Kom weer even helemaal tot rust, koop dat extra paar sokken of een extra laagje kleding en je bent er weer klaar voor om de volgende 12 etappes in Noord-Tirol te bedwingen. Hieronder lees je alles over etappe 13 tot en met 24.

De Adelaarsweg deel 2

Duur 65 uur
Hoogtemeters 10.220 m
Afstand 152 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld tot zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

De Adelaarsweg in Tirol

2 delen, 33 etappes, 413 km lang en 31.000 hoogtemeters om te overbruggen, dat zijn de cijfers van de Adelaarsweg. Het eerste deel bestaat uit 24 etappes door Noord-Tirol en het tweede deel zijn de 9 etappes in Osttirol. In Noord-Tirol loop je van het Kaisergebergte naar de Arlberg en in Osttirol begint de route aan de voet van de Großvenediger en eindigt aan de voet van de Großglockner. Het is een prachtige wandeling die alle aspecten, karakters en verschillende landschappen van Tirol laat zien. Je kunt de wandeling helemaal lopen, dan ben je iets meer dan een maand onderweg. Ook is het mogelijk om een deel of delen van de route te doen, het is net waar je voorkeur ligt!

Etappe 13 en 14 van de Adelaarsweg

Na een paar dagen in Innsbruck begint het vervolg van de Adelaarsweg. Je begint eenvoudig, met een wandeling boven de stad. Hiervoor kun je met het openbaar vervoer naar Igls en daar pak je de gondellift naar het Patscherkofel bergstation. Vanaf het bergstation loop je over de Zirbenweg naar de Boschebenhütte en vanaf daar kun je kiezen waar je heen loopt. De tocht eindigt met een dalrit naar Tulfes en vanaf daar weer terug naar Igls. Onderweg kom je door Ampasser Kessel, een eeuwenoud bos. Hier staat naar verluid de oudste boom van Tirol: een ruim 700 jaar oude Alpenpijnboom. Deze werd in 1926 uitgeroepen tot natuurmonument. Etappe 14 leidt je van Innsbruck naar het Solsteinhaus. Je gaat met de Karwendelbahn van Innsbruck naar het station van Hochzirl. Vanaf daar ga je te voet verder. Het is een gemoedelijke wandeling over bospaden en landwegen, door groene bossen en glooiende weiden. Let onderweg op de vormen van de bergen. Het gevolg van de vergletsjering in de IJstijd is hier namelijk duidelijk zichtbaar in de ronde vormen.

Tijdens etappe 13 heb je een prachtig uitzicht op Innsbruck! (Foto: © Tirol Werbung, Herbig Hans)

Etappe 15 en 16 van de Adelaarsweg

Na twee rustige wandelingen begint de 15e etappe van de Adelaarsweg meteen pittig. Je loopt zo'n 20 km van het Solsteinhaus naar Leutasch/Ahrn, waarbij de eerste meters direct omhoog gaan. Eenmaal boven heb je een groots uitzicht op de Großer Solstein en Kleiner Solstein, de westelijke bergtoppen van de Nordkette. Het pad vervolgt via het Eppzirler Tal en de Gießenbachklamm naar Leutasch. De Gießenbachklamm wordt gekenmerkt door bizarre rotsformaties en de (meestal) droge rivierbedding. Na deze pittige wandeling is etappe 16 vrij eenvoudig. Deze is 23 km lang en gaat vooral over wandelpaden. Je loopt van Leutasch naar Ehrwald, door één van de gebieden met het meeste wildleven van Tirol. Kijk onderweg dus uit naar steenbokken, gemzen en misschien zie je zelfs een hert. 

Ook interessant:

Etappe 17 en 18 van de Adelaarsweg

Etappe 17 is 19 km lang en loopt van Ehrwald naar de Lorea Hütte. Je start in Ehrwald en loopt over de Moosweg naar Lermoos. Vanaf hier pak je de Grubigsteinbahn, die je naar 2050 meter hoogte brengt. Vanaf hier loop je door de bossen van de Tiroler Zugspitz Arena naar de Fernpass-Budesstraße en door naar Naturarena Mieminger Plateau en Fernpass-Seen. Uiteindelijk kom je moe maar voldaan bij de Lorea Hütte. De 18e etappe van de Adelaarsweg eindigt bij de Anhalter Hütte. Deze wandeling begint vrij eenvoudig, maar gaat al snel steil omhoog. Vervolgens gaat het vanaf de Loreascharte net zo steil weer bergafwaarts naar het Heimbachtal. Geniet op de Loreascharte even van het verre uitzicht over de Lechtaler Alpen. Onderweg kun je nog sneeuwvelden tegenkomen, dus zorg voor het juiste materiaal! 

Etappe 19 en 20 van de Adelaarsweg

De 19e en 20e etappe van de Adelaarsweg zijn een stuk korter dan de vorige. Tijdens de 19e etappe wandel je zo'n 13 km door het Pfafflartal naar Pfafflar en uiteindelijk naar de Hanauer Hütte. In Pfafflar wandel je langs de oudste huizen van Tirol, sommige zijn gebouwd in de 13e eeuw. Etappe 20 leidt je van de Hanauer Hütte naar het Württemberger Haus. Je loopt hierbij over de bergen tussen de rivieren de Inn en de Lech, één van de laatste wildwaterrivieren in Europa. Tijdens deze wandeling loop je over de Hintere/Östliche Dremelscharte en langs een paar prachtige meren. De Parzinnmeren zijn twee van die meren. Deze liggen in een kom en in de zon stralen ze als twee schitterende smaragden. 

De 20e etappe wandel je door de ruige bergwereld. (Foto: © Tirol Werbung, Gigler Dominik)

Etappe 21 en 22 van de Adelaarsweg

Etappe 21 is dan wel 'maar' 7 km lang, het is wel één van de zwaarste van de hele Adelaarsweg. In zo'n 5 uur wandel je van het Württemberger Haus naar de Memminger Hütte, waarbij de eerste twee km steil omhoog lopen. Dit stuk loop je gezekerd aan touwen naar de eerste top op 2657 m hoogte, de Großbergspitze, en daarna zak je via een steil bergpad omlaag naar de Großbergkopf op 2612 m. Uiteindelijk kom je na nog een korte klim en een afdaling bij de Memminger Hütte. Ook etappe 22 is geen eenvoudige. Je loopt langs diepe bergkloven en over bergpassen, steile grashellingen en grindvlakten. De verre panorama uitzichten maken de steile klim naar de Langkar en Grießlscharte meer dan goed. Ten noorden van de route liggen de Rotspitze en de Rote Platte, die hun naam danken aan de rode kleur van de roodbruine ijzerafzetting in het gesteente. Na een mooie, maar zware wandeling kom je moe maar voldaan aan bij de Ansbacher Hütte.

Etappe 23 en 24 van de Adelaarsweg

Tijdens het laatste deel van de Adelaarsweg word je nog even goed op de proef gesteld met een pittige etappe. Voor de 23e etappe kun je kiezen welke route je loopt, kies je de alpinistische Haas-Weg of neem je de minder zware variant. Beiden hebben genoeg uitdagingen onderweg en brengen je uiteindelijk naar het Kaiserjochhaus. Als je nog energie over hebt kun je vanaf de hut nog naar de Malatschkopf op 2388 m hoogte klimmen. Na 30 minuten bereik je de top en kijk je uit over het mooie Stanzer Tal. Dan de 24e en laatste etappe van de Adelaarsweg. In 17,5 km loop je tussen de alpenbloemen naar St. Christoph am Arlberg. Op een paar lastige passages na, is het een heerlijke wandeling en een verademing na de zware voorgaande etappes. Adem de frisse berglucht nog een keer diep in en kijk nog een keer goed om je heen, want na 320 km wandelen op de vleugels van de adelaar heb je het eindpunt bereikt. 

De boorden wijzen je de weg. (Foto: © Tirol Werbung, Gigler Dominik)

Lees in deel 3 over de etappes in Osttirol!

Zomervakantie tips