Skip to navigation Skip to main content

10 bergmeren waar je kunt windsurfen

9533 - 10 bergmeren waar je kunt windsurfen
© Indebergen.nl

Bergen en watersport zijn een ideale combinatie. Met je boot, kano, SUP of surfplank over het water glijden en uitzicht hebben op de bergen is heerlijk. Windsurfen is een sport die in de '80-er jaren erg populair was, maar nog steeds zie je deze zeilplanken op veel plekken in de Alpen terugkomen. Het is een leuke sport voor jong en oud om tijdens de vakantie eens uit te proberen. Met de juiste balans lukt het je om het zeil omhoog te trekken uit het water en een stuk te varen: de eerste meters op een surfplank zijn echt niet zo moeilijk. In dit artikel zetten we 10 bergmeren op een rijtje waar je - als beginner of gevorderde - kunt windsurfen.

#1. Gardameer - Italië

Het noorden van het Gardameer staat bekend om de ideale windcondities voor windsurfers. In de ochtend waait een noordwind die ideaal is voor beginners, terwijl in de middag de zogenaamde 'Ora' wind komt opzetten die een stuk sterker is (vanaf 4 Bft) zodat de gevorderden ook hun hart kunnen ophalen. Rond Riva del Garda liggen diverse windsurfscholen en verhuurpunten.

9533 -
Het Gardameer is perfect om te windsurfen!

#2. Silvaplanersee - Zwitserland

Windsurfen op ruim 1800 meter hoogte, dat kan in Zwitserland op de Silvaplanersee. Door de ijle lucht dient je zeil hier wel gemiddeld een halve meter groter te zijn dan bijvoorbeeld in Nederland. Bij het Surfcenter Silvaplana kun je je gear huren. Dit is overigens geen spot voor beginners: het waait hier vaak behoorlijk stevig en het water is ijskoud.

#3. Idromeer - Italië

Net als op het Gardameer kent ook het Idromeer een dagelijkse thermische wind vanuit het zuiden, echter is deze iets minder sterk. Een prima plek voor beginnende en licht gevorderde windsurfers. Aan het meer liggen diverse surfscholen, waar je boards kunt huren en lessen kunt volgen.

#4. Chiemsee - Duitsland

De Chiemsee is het op een na grootste meer van Duitsland en staat al jaren bekend als surfspot. Het meer ligt vlakbij de Oostenrijkse grens en langs de oevers vind je diverse watersportcentra waar je spullen kunt huren en een 'Schnupperkurs' (proefles) windsurfen kunt volgen.

#5. Achensee - Oostenrijk

De Achensee in Tirol is een perfect meer om te leren windsurfen. Over het algemeen is de wind er niet zo sterk, waardoor beginners in alle rust kunnen oefenen met het leren kennen van de wind en het controleren van de plank en het zeil. Bij het watersportcentrum vlakbij Maurach kun je naast het volgen van surfles ook zeilboten, kano's en sups huren.

9533 -  (1)
Ook de Achensee is een aanrader voor surfliefhebbers

#6. Lac de Serre Ponçon - Frankrijk

Het Lac de Serre Ponçon is een stuwmeer in het zuiden van de Franse Alpen, vlakbij Gap. Op dit turquoise meer staat meestal een prima wind voor beginners tot licht gevorderden. Soms waait er een flinke Mistralwind vanuit het zuiden, zodat ook gevorderden zich in de trapeze kunnen haken. Bij Savines le Lac ligt watersportcentrum L'ancre bleue, waar je zowel windsurf- als zeilles kunt volgen.

#7. Traunsee - Oostenrijk

Op de Traunsee in Salzkammergut waait ook regelmatig een goede thermische wind (vooral op mooie zonnige dagen). Ideale omstandigheden om een keer een poging te doen om te gaan windsurfen. Aan de oostoever van het meer, bij Gmund, vind je een watersportcentrum waar je een windsurfset kun huren of mee kan doen met surfles.

#8. Walensee - Zwitserland

De Walensee wordt omringd door hoge en ruige bergen. Deze bergen zorgen voor een goede thermische wind. Bij een noordwest-stroming kan het soms een aantal uren flink doorwaaien, gevorderde windsurfers kunnen dan over het water planeren. Maar vaak waait er een rustigere wind die perfect is voor beginners. Uiteraard is ook hier een surfschool.

#9. Neusiedler See - Oostenrijk

Tegen de grens van Slowakije ligt de Neusiedler See, waar het af en toe flink kan 'spoken', maar soms ook dagenlang geen blaadje beweegt aan de boom. Windgarantie heb je er dus niet en de bergen zijn ook niet zo hoog, maar plezier op het water is er wel! Er zijn diverse windsurfscholen- en verhuurcentra langs de oevers van het meer.

#10. Ledromeer - Italië

Het Ledromeer wordt wel gezien als het kleine zusje van het Gardameer, alleen is de wind hier een stuk rustiger. Bij de kleine surfschool kun je dagelijks lessen volgen en materiaal huren. Een perfecte plek voor een eerste kennismaking met de windsurfsport.

Heb jij wel eens een poging tot windsurfen gedaan?

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.