Skip to navigation Skip to main content

8 mooie plekken om te suppen in de bergen

53132 - 8 mooie plekken om te suppen in de bergen

Dat de bergen zich uitstekend lenen voor een sportieve zomervakantie, is geen geheim. Maar niet alleen de bergen zelf bieden uitkomst voor sportactiviteiten. Wat dacht je van de schitterende bergmeren? Waterliefhebbers kunnen hier prima uit de voeten door aangename watertemperaturen in de zomer, en voor degenen die eens iets anders willen proberen dan zwemmen is er ook gelegenheid om te suppen in de Alpen. Maar wat is suppen eigenlijk, en waar kan je dit doen? Hieronder een aantal van de mooiste plekken om te suppen!

Wat is suppen?

Leuk hoor, de mogelijkheid om te gaan suppen. Maar wat is suppen nou eigenlijk precies? Hoewel het steeds vaker wordt gedaan, ook in Nederland, is suppen nog een vrij onbekende sport. SUP staat voor Stand Up Paddling, en zoals de naam al doet vermoeden wordt dit staand op een soort surfboard gedaan. Met een peddel beweeg je je voort over meren of op de zee, al is dit laatste door de golven wel een stuk uitdagender. Bij deze watersport is de juiste coördinatie van evenwicht en ritme van groot belang. Ga je suppen op zomervakantie in de bergen, dan biedt dit een mooie combinatie van ontspanning en sport. Het is niet alleen een goede workout en training van je spieren, maar ook rustgevend doordat je je bevindt op kristalhelder water tussen indrukwekkende bergtoppen. Dit zijn een paar van de mooiste bestemmingen om te suppen in de bergen.


#1. Gardameer – Trentino, Italië

Italië telt een aantal van de mooiste bergmeren om vakantie te vieren. Geliefd onder vele toeristen, maar ook perfect voor watersporten, is het Gardameer. Het enorme wateroppervlak zorgt voor ideale omstandigheden om te suppen. Als je een beginnende supper bent is het aan te raden om ’s ochtends het meer op te gaan. Dan is het water nog rustig, want elke middag gaat de wind Ora waaien en wordt het pittiger (óf leuker!). Sup naar de kanten om de omliggende kloven en inhammen van het Gardameer te bewonderen. Tip: tijdens de zomermaanden kun je bij Sup Club Riva del Garda elke woensdagavond een half uur in groepsverband gaan suppen. Bekijk hier accommodaties in Trentino >

53132 -

#2. Meer van St. Moritz – Graubünden, Zwitserland

Ultieme rust en ontspanning kan worden gevonden tijdens een ochtend suppen bij de eerste zonnestralen van de dag op het meer van St. Moritz. Bij het meer worden de boards verhuurd en voor wat meer afwisseling kan er ook uitrusting voor andere sporten worden gehuurd. Hier is er ook sprake van een wind die de kop opsteekt tijdens de middaguren, de Maloja-wind, dus het is wel van belang dat je in de ochtend gaat suppen. Ook al ben je geen vroege vogel, één ding is zeker: je hebt in ieder geval een uitzonderlijk begin van de dag.

#3. Klopeinersee – Karinthië, Oostenrijk

Met zomers een temperatuur van wel 28 graden is de Klopeinersee één van de warmste meren in Oostenrijk. Dit heeft het meer te danken aan de ligging op het zonnige zuiden en het is dan ook een ideale plek om je supboard tevoorschijn te halen of te huren. Op de Klopeinersee is het mogelijk om les te nemen of tochten te maken met een gids. Beschik je over de Aktiv Card Südkärnten, dan is suppen hier gratis. Deze kaart kost je helemaal niets wanneer je overnacht bij een van de deelnemende accommodaties.

#4. Meer van Annecy – Haute-Savoie, Frankrijk

Aan de voet van de Alpen in Frankrijk ligt het schitterende meer van Annecy. Het water van dit meer kenmerkt zich door absolute puurheid, omdat het van smeltwater van een gletsjer afkomt. Om hier te suppen kan er een reservering worden gemaakt bij Ncy Sup. Deze organisatie doet niet alleen aan de verhuur van supboards, maar organiseert een heel programma. Zo kan er sup-yoga worden gedaan, worden er wedstrijden georganiseerd en wordt de dag afgesloten met een barbecue en spelletjes voor het hele gezin. Op zoek naar een verblijf in Haute-Savoie? >

#5. Achensee – Tirol, Oostenrijk

Suppen op het grootste meer van Tirol kan op de Oostenrijkse Achensee. Onder een brandende zon glijd je hier over het turquoiseblauwe water. Er zijn verschillende routes om te suppen. Tochten van slechts enkele kilometers lang, tot voor de echte fanatiekeling een suptocht van zo'n 20 kilometer die het hele meer over gaat. Start deze tour in Buchau en met de wind in je rug peddel je langs de prachtige kust. Het is aan te raden om deze route vroeg in de ochtend te beginnen en alleen te doen wanneer je al beschikt over enige ervaring in het suppen.

53132 -  (1)

#6. Pillersee – Tirol, Oostenrijk

De Oostenrijkse Pillersee wordt omgeven door de Kitzbüheler Alpen. Zonder twijfel is dit een unieke locatie om te suppen, want het smaragdgroene water en het imposante uitzicht geven garantie op ontspanning. Bij de kiosk aan het meer kunnen de planken worden gehuurd. Voor ultieme innerlijke rust is er gelegenheid om mee te doen met een sup-yogasessie. Bovendien wordt bij de club Sup’n’Fun iedere dag een sessie gehouden waarbij onze trouwste vriend mee mag: suppen met de hond!

#7. Molvenomeer – Trentino, Italië

Op een hoogte van 850 meter, omgeven door de Brenta Dolomieten, ligt het Italiaanse Molvenomeer. Het is een prachtige bestemming waar veel sportieve wateractiviteiten te ondernemen zijn. Naast prachtige baaitjes beschikt het meer over heerlijk helder water. Zowel ervaren suppers als beginners hebben aan het meer van Molveno een fijne plek. Mogelijkheid is er om individuele lessen te boeken en de techniek van het suppen onder de knie te krijgen. Ook als het weer tegenzit, zijn er bij dit meer altijd geschikte plekken te vinden om te leren suppen.

#8. Klöntalersee – Glarus, Zwitserland

Met diepblauw water en omgeven door enorme rotswanden, groene bossen en watervallen, strekt de Klöntalersee in het Zwitserse kanton Glarus zich uit tot diep in het dal. Hoe kun je meer genieten van deze plek dan vanaf je supboard? Het is mogelijk om hier een tour boeken bij SupSwiss. Tijdens deze tour vaar je langs kleine eilandjes en strandjes waar je een rustmoment kunt inlassen. Een overheerlijke picknick met gegarandeerd een fraai uitzicht is inbegrepen.

Leren suppen tijdens je zomervakantie

Niet alleen is suppen tijdens je zomervakantie de perfecte activiteit om ontspanning, beleving en sport te combineren, ook is het fijn dat ervaring geen vereiste is om deze sport te beoefenen. Simpelweg de natuur, de zon, het warme water en het plezier zijn voldoende om verzekerd te zijn van een onvergetelijke ervaring in de bergen!

53132 -  (2)
Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.