Skip to navigation Skip to main content

7 feiten over 7 bijzondere meren in Tirol

Blindsee Biberwier

Naast indrukwekkende bergen, wordt het prachtige natuurlandschap van Tirol ook gevormd door talrijke mooie meren. In totaal beschikt deze Oostenrijkse deelstaat over meer dan honderd idyllische meren, die allemaal hun eigen typerende kenmerken hebben. Ontdek in dit weblog 7 feiten over 7 bijzondere meren in Tirol.

1. De Achensee is het grootste meer van Tirol

Verscholen tussen de toppen van het Karwendel- en Rofangebergte ligt de Achensee. Dit meer is ruim negen km lang, maar liefst een kilometer breed en het kent haar diepste punt op 133 meter. Met deze indrukwekkende cijfers is dit bijzondere meer het grootste meer van Tirol, dat niet voor niets ook wel de ‘Tiroler zee’ wordt genoemd. Met temperaturen die zelden de 18 graden overstijgen, is de Achensee een meer voor watersporters die niet terugdeinzen voor een beetje kou. Het is dan ook een populaire bestemming onder zeilers en surfers. Benieuwd wat je er allemaal kunt doen? Kijk onderstaande video voor onze belevenissen in en rond de Achensee.

2. De Rifflsee is het hoogstgelegen zwemmeer van Tirol

Omgeven door de indrukwekkende toppen van de Kaunergrat ligt het grootste meer van de Ötztaler Alpen: de Rifflsee. Dit idyllische meer is bovendien met een hoogte van maar liefst 2232 meter het hoogstgelegen zwemmeer van Tirol, en één van de hoogstgelegen meren van Oostenrijk. Geniet hier tijdens een heerlijk verfrissende duik van het adembenemende uitzicht over de prachtige bergtoppen van onder meer de Seekogel en Rostizkogel.

3. De Berglsteinersee is één van de ondiepste meren van Tirol

Het volgende meer in het rijtje is één van de meest geliefde zwemmeren van Tirol, en dat is uiteraard geen toeval. Met aangename temperaturen en een diepte van slechts twee meter, is de Berglsteinersee boven Kramsach een prachtige locatie om een dagje met het hele gezin te genieten van de nodige waterpret. De Berglsteinersee maakt deel uit van de Brandenberg Alpen in Tirol en is gelegen op een hoogte van 713 meter. Dit bijzonder meer staat bekend als één van de ondiepste meren van Tirol.

Berglsteinersee
© Alpbachtal Tourismus / Sedlak Matthias

4. De Reither See is het kleinste meer van Tirol

In het prachtige Alpbachtal ligt het allerkleinste meer van Tirol verborgen tussen vier andere mooie meren. Dit kleine Tiroler pareltje wordt ook wel ‘het blauwe oog van Reith’ genoemd. De Reither See heeft een wateroppervlakte van slechts 1,4 hectare, maar is wel meer dan 7 meter diep. Omgeven door een grote ligweide met speelruimte aan overvloed voor kinderen, is de Reither See een ultieme familiespot in Oostenrijk om te bezoeken.

5. De Plansee is het op één na grootste meer van Tirol

De Plansee bij Reutte is met een oppervlakte van 2,87 km² het grootste meer in de Ausserfern. Op de Achensee na is de Plansee bovendien ook het grootste meer van Tirol. Dit bijzondere meer is ontzettend populair bij watersporters. Het water is zeer helder, waardoor voornamelijk duikers op enkele meters diepte zelfs nog kunnen genieten van zuiver zicht. Een ander bijzonder weetje over dit prachtige meer, is dat het via een 300 meter lang verbindingskanaal verbonden wordt met een ander meer in Tirol, namelijk de Heiterwanger See.

6. De Schwarzsee is het warmste meer van Tirol

De Schwarzsee is net als de Berglsteinersee een populair zwemmeer bij bergliefhebbers. Dit prachtige kleine meer in de Kitzbüheler Alpen kan in de zomer tot wel 27 graden warm worden. Een heerlijk natuurlijk warm bad, waar je op zowel frisse lentedagen als warme zomerdagen het liefst uren in rondzwemt. Met watersportmogelijkheden in overvloed, is de Schwarzsee een heerlijke plaats om te vertoeven. Wanneer de ijslaag dik genoeg is, kun je bovendien ook in de wintermaanden op je schaatsen genieten van dit bijzondere meer.

Zwemmen in de Schwarzsee bij Kitzbühel
© Kitzbühel Tourismus

7. De Blindsee is één van de helderste meren van Tirol

Ondanks haar contrasterende naam, is de Blindsee één van de helderste meren van Tirol. Het water is hier zo helder dat je maar liefst tot 30 meter in het diepe kunt kijken. Dit bijzondere meer is daarom ook ontzettend populair bij duikers. Bovendien bereikt het water in de zomer ruim 24 graden. Neem dus zeker eens een duik in dit prachtige meer, dat een panoramisch uitzicht biedt op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.