Skip to navigation Skip to main content
8441 - 8 hele fijne meren in Karinthië (1)
© Kärnten Werbung, Franz Gerdl

De meren in Karinthië zijn kraakhelder. Vaak zo zuiver dat je het zou kunnen drinken. Nergens in Oostenrijk vind je zoveel meren als in Karinthië . Door de zuidelijke ligging warmt de temperatuur snel op en kun je er al vroeg in zwemmen. De 1200 meren in Karinthië zijn stuk voor stuk mooi en bijzonder en dat maakt de keuze voor een bezoek enorm lastig. In dit weblog neem ik er acht voor je onder de loep.

Meren in Karinthië

Karinthië is een regio vol meren. Alle meren hebben hun eigen karakter, maar ze hebben ook iets gemeen: het zuiver water met een aangename temperatuur ruim boven de 20 graden. Al in mei is het water heerlijk opgewarmd en tot september blijft dit zo. Op en rond het water van de meren in Karinthië valt van alles te doen. Watersport, wandelen, zwemmen, fietsen of gewoon heerlijk ontspannen bij een van de stranden. Een vakantie aan een meer in Karinthië valt in de smaak bij jong en oud, bij rustzoekers en actievelingen.

1. Millstätter See

De Millstätter See wordt door velen gezien als één van de mooiste meren van Karinthië. Met een maximale lengte van 12 kilometer en een breedte van 1,5 kilometer, is dit meer ook nog eens één van de grootste van Karinthië. Rondom het meer liggen allerlei schattige dorpjes, zoals Döbriach, Millstatt en Radenthein. Zomers is het gezellig druk aan de oevers en zijn er allerlei watersporten mogelijk. De omgeving is prachtig met Nationaal & Biosphärenpark Nockberge als hoogtepunt.

Tips voor een vakantie aan de Millstättersee

8441 - uitzicht millstatter see in karinthie (2)
Velen zien de Millstätter See als één van de mooiste meren van Karinthië (Foto: © Kärnten Werbung, Gert Perauer)

2. Pressegger See

De Pressegger See wordt omgeven door indrukwekkende bergtoppen en ligt in het Gailtal, vlakbij Hermagor. Een ideale bestemming voor wandelaars en waterliefhebbers. Het water is kraakhelder en zo zuiver dat je het zou kunnen drinken. Het water kan een temperatuur behalen van zo’n 28 graden en om die reden noemt men de Pressegger See ook wel ‘het bad van het Gailtal’. Er zijn allerlei watersporten mogelijk en om het meer vind je allerlei leuke campings.

3. Turner See

De Turner See, ook wel bekend als Lake Turner, is een meer in het zuidoosten van Karinthië. Het is niet groot en heeft een oppervlakte van slechts 44 hectare. Daarmee is het ideaal voor families met kinderen en rustzoekers. In de omgeving van het meer vind je een natuurreservaat met meer dan 170 vogelsoorten. Toch op zoek naar iets meer drukte? Breng dan een bezoek aan de nabijgelegen Klopeiner See.

8441 - uitzicht turner see in karinthie (2)
De Turner See: klein, maar ontzettend fijn! (Foto © Kärnten Werbung, Daniel Zupanc)

4. Ossiacher See

De Ossiacher See is één van de drie grootste meren van Karinthië. Rond het meer liggen een aantal dorpen en het stadje Ossiach. Er zijn allerlei watersporten mogelijk, waarbij vooral surfen erg populair is. Ook in de omgeving zijn allerlei sporten te beoefenen. Zo vind je er allerlei fietspaden, waaronder een fietspad van 27 kilometer rondom het meer. Een bekend evenement aan het meer is het jaarlijkse Carinthischer Sommer festival.

8441 - uitzicht ossiacher see karinthie (2)
Surfen is erg populair op de Ossiacher See (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

5. Weissensee

De Weissensee ligt op een hoogte van 930 meter en heeft een maximale lengte van ongeveer 12 kilometer. ’s Winters staat de Weissensee vooral bekend om de schaatsmarathons die er gehouden worden, zomers is het een ideale watersport bestemming. Het meer warmt op naar een graad of 22 en dat maakt het aangenaam genoeg voor een frisse duik. De Weissensee bevat ontzettend veel vis, dus stop zeker even bij één van de restaurantjes aan het meer!

Kamperen bij de Weissensee

8441 - uitzicht weissensee in karinthie (2)
Voor overheerlijke verse vis moet je naar nabijgelegen restaurantjes! (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

6. Feldsee/Brennsee en de Afritzer See

De reden dat beide meren samen genoteerd staan, heeft te maken met een oude legende. Wat ooit één groot meer was, zijn nu twee meren. Men zegt dat het iets te maken heeft met de reus van Mirnock die uit woede de steen in het water smeet en het meer in tweeën deelde. De Feldsee, ook wel bekend als Brennsee, ligt tussen de heuvels van de Mirnock en de Wellaner Nock. Aan het meer ligt het dorpje Feld am See. Je kunt de Feldsee middels een leuke wandeling bereiken. De Afritzer See ligt in het Genedtal in Nockberge, ten noorden van Villach. Het meer is in de warme zomermaanden heerlijk verkoelend en prachtig om te zien.

8441 - uitzicht feldsee brennsee in karinthie (2)
De Feldsee/Brennsee heeft een prachtige ligging! (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)
Ook interessant:

7. Wörthersee

Het grootste meer van Karinthië is de Wörthersee. Het meer heeft een oppervlakte van 19,39 km² en een maximale lengte van 16,5 kilometer. Het meer is kraakhelder en turquoise van kleur. Aan de oevers vind je allerlei heerlijke stranden, waar ook diverse watersporten mogelijk zijn. Er zijn diverse accommodaties en een groot aantal goede restaurants te vinden. Eén tip is om een bezoek te brengen aan de Pyramidenkogel. Vanaf dit uitzichtplatform heb je een prachtig uitzicht op de Wörthersee.

7 fijne campings in de buurt van de Wörthersee

8441 - uitzicht worthersee in karinthie (2)
Het water van de Wörthersee is kraakhelder en turquoise van kleur (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

8. Faaker See

De Faaker See is één van de meest zuidelijke meren van Karinthië en wordt daarom ook wel de Südsee genoemd. Het meer vangt ontzettend veel zon en daarom kan de watertemperatuur zomers oplopen tot een graad of 28. Niet gek dat het meer zomers veel bezoekers trekt. De Faaker See is ontzettend helder en heeft een turquoise achtige kleur. Een tip is om in alle vroegte de Mittagskogel te beklimmen. Vanaf hier heb je een betoverend uitzicht op het meer.

8441 - faakersee karinthie (2)
De Faaker See is één van de meest zuidelijke meren van Karinthië (Foto: © Kärnten Werbung, Tine Steinthaler)Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.