Skip to navigation Skip to main content

7x bijzondere en spectaculaire uitzichtplatformen in Oostenrijk

Uitzicht op Gastein op het Stubnerkogel platform

In Oostenrijk vind je tal van bijzondere en spectaculaire uitzichtplatformen. De een nog moderner en indrukwekkender dan de ander. Te bereiken met de gondel of met een uitdagende klim omhoog. Allemaal hebben ze één ding gemeen: hier geniet je van een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving. Houd je hoogtevrees in bedwang en bezoek deze 7 bijzondere en spectaculaire uitzichtplatformen in Oostenrijk.

Uitzichtplatformen in Oostenrijk

Oostenrijk kent ontzettend veel spectaculaire uitzichtplatformen. De een nog indrukwekkender dan de ander, maar allemaal trakteren ze je op een schitterend uitzicht. Bewonder de omringende bergwereld of bekijk de dorpjes in het dal van bovenaf. Uitzichtplatformen in Oostenrijk zijn er in alle soorten en maten. Van een grote stellage hoog in de bergen tot een hangbrug. 

1. Pyramidenkogel

Bovenop de Pyramidenkogel staat de hoogste houten uitkijktoren ter wereld. Op de plek waar de toren staat, hebben al diverse andere torens gestaan. Deze toren is officieel geopend in 2012. De Pyramidenkogel staat op 847 meter hoogte en heeft een lengte van 100 meter. Vanaf de toren heb je een uitzicht van 360 graden over de omgeving van Karinthië. Je kunt er gemakkelijk met de auto in de buurt komen, maar om bij het uitkijkplatform zelf te komen (70,6 meter), moet je een flinke klim omhoog maken. Een ideale activiteit tijdens een vakantie in Villach.

Pyramidenkogel am Wörthersee
© Kärnten Werbung, Tine Steinthaler
Pyramidenkogel
© Kärnten Werbung / Tine Steinthaler
Pyramidenkogel
© Kärnten Werbung / Tine Steinthaler
Pyramidenkogel
© Kärnten Werbung / Gert Steinthaler

2. De BIG 3 platformen

De drie hoogste bergen van Sölden worden ook wel de BIG 3 genoemd. Deze drie bergtoppen zijn alle drie hoger dan 3000 meter. Op alle drie de toppen is een uitzichtplatform gemaakt. Die van de Gaislachkogel ligt op 3048 meter, die van de Tiefenbachkogel op 3250 meter en die van de Schwarze Schneide op 3340 meter. De platformen zijn ontworpen in samenwerking met Professor Peter Schuck en hebben alle drie een uniek design. Vanaf de platformen kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de omliggende bergen en het Ötztal. Alle drie de uitzichtplatformen zijn te bereiken met de gelijknamige gondels.

3. De 5fingers

Ben je op vakantie in Ramsau-Dachstein, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de 5fingers. Dit platform heeft haar naam te denken aan de vorm van het bouwwerk, dat lijkt op een hand met 5 vingers. De 5fingers is een uitkijkplatform op 2108 meter. Je bereikt het platform na een wandeling vanaf het bergstation van de Dachstein-Krippensteinbahn. Het is geen platform voor mensen met hoogtevrees, omdat iedere ‘vinger' meer dan 400 meter boven de grond hangt. Alle vingers hebben een eigen ontwerp en bodem. Het platform is gebouwd op de Krippenstein in het Dachstein-massief. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de UNESCO-Werelderfgoedregio Hallstatt. Tip: ga hierna naar de top van de Krippenstein en bezoek het uitkijkplatform Welterbespirale.

Genieten van het uitzicht op het 5Fingers platform
© Dachstein Tourismus AG / Mirja Geh

4. Adlerhorst

Op een hoogte van 2039 meter, op de Gschölkopf, staat een bijzonder uitzichtplatform. De Alderhorst, ook wel het Adelaarsnest, heeft de vorm van het nest van een Adelaar. Het platform is ontworpen door Manfred Hörl en bestaat uit ongeveer 15 ton metaal. Je kunt er middels een aantal leuke wandelingen komen. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de Achensee, het Karwendelgebergte en de Zillertaler Alpen. Je kunt onder andere overnachten in Maurach am Achensee en Pertisau am Achensee.

5. De Glocknerblick

De Glocknerblick is te vinden op 2200 meter, op de top van de Stubnerkogel. Om het platform te bereiken neem je de gondel vanuit Bad Gastein omhoog, waarna je eerst moet oversteken over een 140 meter lange hangbrug. Alleen de hangbrug is al een beleving op zich. Een diepe afgrond en aan beide zijden een uitzicht over de ruige bergtoppen. Eenmaal aangekomen bij de Glocknerblick, staat je opnieuw een panoramisch uitzicht van 360 graden te wachten.

Overzicht van uitzichtplatform Glocknerblick

6. Skywalk

Naast de 5fingers heeft de provincie Steiermark nog een behoorlijk uitdagend uitzichtplatform. De Skywalk ligt bij het bergstation van de Dachstein Gletscherbahn, op een hoogte van 2700 meter. Het platform hangt boven een ruim 250 meter steile rotswand. Vanaf hier kun je kijken naar de toppen van de Alpen, de Hohe Tauern en zelfs naar Tsjechië en Slovenië.

7. Top of Tyrol

Op de Stubaier Gletscher vind je op een hoogte van 3210 meter het uitzichtplatform Top of Tyrol. Ook dit platform is een behoorlijke uitdaging voor mensen met hoogtevrees. Het platform zweeft namelijk boven een diepe afgrond. De Top of Tyrol is gemakkelijk met de Schaufeljoch gondel te bereiken. Als je op het platform staat, geniet je van een uitzicht over de Dolomieten, de Stubaier Alpen en het Ortlermassief.

Wintersporter bij uitzichtplatform Top of Tyrol

Nog meer uitzichtplatformen in Oostenrijk:

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.