Skip to navigation Skip to main content

Ontdek Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

8507 - Ontdek Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge
© FRANZGERDL-REG

In het zuiden van Oostenrijk , in de deelstaat Karinthië , ligt Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. Het is een prachtig natuurgebied met glooiende bergtoppen, heldere bergmeren en groene bergweides. In de vier gemeentes die in het park liggen, vind je diverse accommodaties en allerlei leuke restaurantjes en cafés. Voor zowel jong als oud zijn er diverse activiteiten te beleven. In Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge raak je niet uitgekeken en geniet je continu van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Over Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge is een gebied met een totaal oppervlak van 184.3 km² in de Nockberge bergketen. Het totale gebergte strekt zich naast Karinthië ook uit over de deelstaten Salzburgerland en Steiermark. Het nationaal park ligt in de vier gemeenten Bad Kleinkirchheim, Krems, Radenthein en Reichenau. De Nockberge is zo’n 60 miljoen jaar geleden ontstaan en kent allerlei soorten gesteenten. Het Karintische deel van het Nockberge gebergte, behoort tot één van de meest interessante en oudste hooggelegen bergformaties van Europa. Kenmerkend zijn de glooiende toppen, ook wel ‘Nocken' genoemd. Je vindt hier een grote diversiteit aan planten en dieren, waarvan een aantal zeer zeldzaam zijn.

8507 - zomervakantie wandelen oostenrijk (1)
Het park staat bekend om de prachtige groene glooiende heuvels. (Foto: © FRANZGERDL-REG)

Van Nationaal Park naar Biosphärenpark

Aan het begin van de jaren 90 maakte Karinthië een belangrijke beslissing. De Nockberge zouden geen skigebied worden, maar een leef- en recreatiegebied voor toekomstige generaties. Op 1 januari 1987 werd een deel van de Nockberge benoemd tot nationaal park. Sinds die tijd heeft men er hard aan gewerkt om naast de titel nationaal park, in 2012 ook de titel Biospärenpark van UNESCO in ontvangst te mogen nemen. Een biosphärenpark, in het Nederlands biosfeerreservaat, is een park waarbij de ecosystemen en genetische waarden worden beschermd. De ontwikkeling van het gebied en de interactie tussen mens en natuur staan daarbij centraal. Er vindt continu onderzoek plaats om de natuur te behouden en te beschermen.

Tip: De Nockalmstraße

De 35 kilometer lange Nockalmstraße is zonder twijfel één van de mooiste Alpenwegen van Karinthië. De weg loopt van Innerkrems in het noorden, tot Ebene Reichenau in het zuiden en is een perfecte ontdekkingstocht door het gebied. Sinds de voltooiing in 1981, is de weg ontzettend populair geworden voor auto’s, bussen, motorrijders, fietsers en wandelaars. Via de ruim 52 haarspeldbochten slingert de weg door de bergen naar de Eisentalhöhe op 2042 meter. Onderweg geniet je voortdurend van prachtige panoramische uitzichten. Langs de route kom je meerdere berghutten, wandelpaden, rust- en speelplaatsen tegen en dat maakt de route leuk voor jong en oud. De weg is geopend van begin mei tot eind oktober.

8507 - de nockalmstrasse oostenrijk (1)
De Nockalmstraße (Foto: © Tourismusregion Nockberge GmbH)

Een bestemming voor het hele gezin

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge is een bestemming voor het hele gezin. De omgeving is een grote natuurlijke speelplaats en biedt genoeg uitdaging voor alle leeftijden. Overal vind je speelplaatsen die naast plezier vaak ook een educatieve functie hebben. Met een beetje mazzel komen de kids zelfs mascotte Nocki tegen die daar vaak te vinden is. In het park en in de omgeving kom je allerlei leuke themapaden tegen die je meer leren over Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge en de natuur. De vele (berg)meren zorgen tijdens een warme dag voor verkoeling en ontzettend veel vermaak. Kinderen zullen zich hier niet snel vervelen!

  • Heidi Alm Erlebnispark, deze beleveniswereld ligt bij het dorp Falkert en biedt allerlei leuke speeltoestellen.
  • Nocky Flitzer, een zomerrodelbaan in Turracher Höhe.
  • Reptielienzoo Nockalm, in meer dan 130 terrariums vind je hier de mooiste slangen en andere reptielen.
  • Nocky's Almzeit, beleveniswereld in Turracher Höhe.
8507 - met de kinderen en het gezin op zomervakantie in nationaal park en biospharenpark nockberge (1)
Zomervakantie met kinderen in Nationaal Park Bioshpärenpark Nockberge (Foto: © FRANZGERDL-REG)

Wandelen in Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

Wandelaars kunnen in Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge hun hart ophalen. Er zijn honderden kilometers aan wandelroutes voor alle niveaus. Daarnaast vind je hier een aantal etappes van de 750 kilometer lange Alpe Adria Trail. Je vindt rondom Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge meerdere parkeerplaatsen, waar je in de meeste gevallen gratis kunt parkeren. Onderweg word je continu getrakteerd op prachtige uitzichten en de indrukwekkende natuur. Klik hier voor een interactieve wandelkaart >

8507 - wandelen in nationaal park en biospharenpark nockberge (1)
Wandelen in de prachtige glooiende bergen van het Nationaal Park Biosphärenpark Nockberge (Foto: © FRANZGERDL-REG)

Kamperen en overnachten in het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

Klinkt goed, zo'n vakantie in het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge? In deze regio kun je verblijven in een aantal dorpjes: Innerkrems, Turracher Höhe, Falkert, Reichenau en Sirnitz bijvoorbeeld. Iets verder naar het zuiden vind je de dorpen Deutsch-Griffen, Gnesaus en Himmelberg. Kamperen is mogelijk bij vier campings ten zuiden van het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockbergen: Camping Maltschacher Seewirt, Sonnenresort Maltschacher See, Bergheim Schmidt Stellplätze en Camping Hobitsch - Camperpark Nockberge.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.