Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

4 april 2017

door Florien in Bestemmingen

Gelegen in het zuiden van Oostenrijk, in de deelstaat Karinthië, ligt Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. Het is een prachtig natuurgebied met ronde bergtoppen, heldere bergmeren en groene bergweides. In de vier gemeentes die het park omsluiten, vind je diverse accommodaties en allerlei leuke restaurantjes en cafés. Voor zowel jong als oud zijn er diverse activiteiten te beleven. In Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge raak je niet uitgekeken en geniet je continu van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge is een gebied met een totaal oppervlak van 184.3 km² in de Nockberge bergketen. Het totale gebergte strekt zich naast Karinthië ook uit over de deelstaten Salzburgerland en Steiermark. Rondom het nationaal park liggen de gemeenten Bad Kleinkirchheim, Krems, Radenthein en Reichenau. De Nockberge is zo’n 60 miljoen jaar geleden ontstaan en kent een allerlei soorten gesteenten. Het Karintische deel van het gebergte behoort tot één van de meest interessante en oudste hooggelegen bergformaties van Europa. Kenmerkend zijn de ronde toppen, ook wel ‘Nocken' genoemd. Je vindt hier een grote diversiteit aan planten en dieren, waarvan een aantal zeer zeldzaam zijn. Je kijkt continu je ogen uit en ieder plekje dat je ziet, doet je opnieuw verbazen.

Van Nationaal Park naar Biosphärenpark

Aan het begin van de jaren 90 maakte Karinthië een belangrijke beslissing. De Nockberge zouden geen skigebied worden, maar een leef- en recreatiegebied voor toekomstige generaties. Op 1 januari 1987 werd een deel van Nockberge gekroond tot Nationaal Park en sinds die tijd heeft men er hard aan gewerkt om naast de titel Nationaal Park, in 2012 ook de titel Biospärenpark van UNESCO in ontvangst te mogen nemen. Een biosphärenpark, in het Nederlands biosfeerreservaat, is een park waarbij de ecosystemen en genetische waarden worden beschermd. De ontwikkeling van het gebied en de interactie tussen mens en natuur staan daarbij centraal. Er vindt continu onderzoek plaats om de natuur te behouden en te beschermen.

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge
De natuur is prachtig! (Foto: © Kärnten Werbung)

De Nockalmstraße: een prachtige weg door het park

De 35 kilometer lange Nockalmstraße is zonder twijfel één van de mooiste Alpenwegen van Karinthië. De weg loopt van Innerkrems in het noorden, tot Ebene Reichenau in het zuiden en is een perfecte ontdekkingstocht door het gebied. Sinds de voltooiing in 1981, is de weg ontzettend populair geworden voor auto’s, bussen, motorrijders, fietsers en wandelaars. Via de ruim 52 haarspeldbochten slingert de weg door de bergen naar de Eisentalhöhe op 2042 meter. Onderweg geniet je voortdurend van prachtige panoramische uitzichten over de indrukwekkende natuur. Langs de route kom je meerdere berghutten, wandelpaden, rust- en speelplaatsen tegen en dat maakt de route leuk voor jong en oud. De weg is geopend van begin mei tot eind oktober.

Een bestemming voor het hele gezin

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge is een bestemming voor het hele gezin. De omgeving is een grote natuurlijke speelplaats en biedt genoeg uitdaging voor alle leeftijden. Overal vind je speelplaatsen die naast plezier vaak ook een educatieve functie hebben. Met een beetje mazzel komen de kids zelfs mascotte Nocki tegen die daar vaak te vinden is. In het park en in de omgeving kom je allerlei leuke themapaden tegen die je meer leren over Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge en de natuur. De vele (berg)meren zorgen tijdens een warme dag voor verkoeling en ontzettend veel vermaak. Kinderen zullen zich hier niet snel vervelen!

kinderen in Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge
In Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge is genoeg te doen voor jong en oud (Foto:© Franz Gerdl, Kärnten Werbung)

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge: een perfecte wandelbestemming

Wandelaars kunnen in Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge het hart ophalen. Er zijn honderden kilometers aan wandelroutes voor alle niveaus. Daarnaast vind je hier een aantal etappes van de 750 kilometer lange Alpe Adria Trail. Je vindt rondom Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge meerdere parkeerplaatsen, waar je in de meeste gevallen gratis kunt parkeren. Onderweg wordt je continu getrakteerd op prachtige uitzichten en de indrukwekkende natuur. Klik hier voor een interactieve wandelkaart >

wandelen in Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge
In het park vind je honderden kilometers aan wandelroutes (Foto:© Franz Gerdl, Kärnten Werbung)

Heb jij Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge wel eens bezocht en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips