Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een vakantie aan de Millstättersee

16816 - Tips voor een vakantie aan de Millstättersee
© ARGE Motorradland Kärnten, Franz Gerdl

Eén van de ruim 1200 meren in Karinthië is de Millstättersee . Door velen wordt de Millstättersee bestempeld als het mooiste meer van de deelstaat. Het meer heeft een oppervlakte van 13,3 km², is maximaal 12 kilometer lang en bereikt zomers een watertemperatuur van 26 graden. Er liggen leuke dorpen, stranden en campings langs de oevers. Vooral families en natuurliefhebbers zullen zich hier snel thuis voelen. In dit blog geef ik je een aantal tips voor een vakantie aan de Millstättersee.

1. De Millstättersee Radweg

Een leuke manier om het meer te ontdekken is via de Millstättersee Radweg. Deze 28 kilometer lange fietstocht neemt jee mee rond het hele meer. Vanuit meerdere plaatsen is het mogelijk om te starten, maar ben je met de auto, dan zijn Döbriach, Millstatt en Seeboden als opstapplaats aan te raden (i.v.m. parkeren). Je fietst door de dorpen, langs verscholen baaitjes en door schitterende natuur. Neem een eigen picknickmand mee voor onderweg of kies voor een maaltijd in één van de vele restaurants. Onderweg zijn er een aantal bezienswaardigheden te bezoeken. Het niveau van de route is middelzwaar. Afhankelijk van het aantal tussenstops ben je tussen de twee en vier uur onderweg.

2. Wandel de Millstättersee-Höhensteig

Ook te voet valt er genoeg te ontdekken. In de directe omgeving van het meer liggen meerdere wandelpaden, waaronder een etappe van de bekende Alpe-Adria-Trail. Een wandeltip waarbij je de mooiste (en hoogstgelegen) plekjes rondom het meer kunt ontdekken, is de Millstättersee-Höhensteig. Deze meerdaagse wandelroute voert door Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge en is verdeeld over 13 etappes. De etappes zijn gemiddeld van niveau en je overbrugt ruim 6000 hoogtemeters. Bijzonder aan de route is dat je acht hoogtepunten passeert, waaronder het 3-Täler-Blick, de Steinerer Tisch en Der Weltenberg Mirnock.

16816 - granattor millstattersee
Onderweg kom je meerdere hoogtepunten tegen, zoals Granattor (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

3. Granatium en Sagamundo

Millstättersee is een perfecte bestemming voor een vakantie met kinderen van alle leeftijden. De kids zullen zich niet alleen vermaken op de stranden en in het water, maar ook tijdens allerlei leuke uitstapjes en activiteiten. Bijvoorbeeld bij Granatium en Sagamundo. Sagamundo, ook wel het huis van de verhalen, neemt de kinderen spelenderwijs mee langs de sprookjes en legendes van de Millstättersee en Karinthië. Feeën, elfjes en zeemeerminnen komen allemaal voorbij. Granatium is een museum dat je meer leert over graniet en andere gesteenten uit de bergen. Uiteraard mogen de kinderen ook zelf op zoek gaan naar graniet.

4. Rijd de Nockalmstrasse

De Nockalmstrasse is een prachtige Alpenweg in Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. De route is 35 kilometer lang en bestaat uit maar liefst 52 haarspeldbochten. Het betekent niet dat je ook echt 35 kilometer achter elkaar in de auto moet zitten, er zijn namelijk allerlei leuke tussenstops. Bijvoorbeeld met een tentoonstelling, wandelroute of speeltuin. Stop bij een restaurant voor een lekkere maaltijd en geniet van het prachtige uitzicht onderweg.

16816 - nockalmstrasse
De Nockalmstrasse (Foto : © Kärnten Werbung, Emira Husidic)

5. Duiken

Ook duiken is zeer goed mogelijk in de Millstättersee. Er zijn niet alleen meer dan 20 verschillende vissoorten te ontdekken, ook liggen er wrakken van boten op de bodem en zijn er krabben te zien. De Millstättersee is ruim 90 meter diep en ontzettend helder. Er zijn een aantal duikscholen, waaronder Tauchverein Alpe-Adria-Aquanauten bij strandbad Dellach, PADI-Tauchschule in Millstatt en Mobile Tauchschule Tachcenter Spittal.

6. Roeien, surfen, waterskiën en meer

Naast duiken zijn er nog een aantal andere watersporten en wateractiviteiten mogelijk in en op de Millstättersee. Neem bijvoorbeeld plaats op een banaan of rubberen band achter een speedboot en beleef de grootste lol. Andere opties zijn wakeboarden, waterskiën, zeilen, surfen, kanoën of parasailing. Er zijn meerdere vestigingen waar je terecht kunt voor verhuur of lessen. Bijvoorbeeld bij Wasserskischule Kohlmeier, Segel- und Surfschule Millstatt en Sporting. Blue Ben je op zoek naar nog meer adrenaline? Bezoek dan CAM Club Aktiv Mölltal in Flattach / Kleindorf. Hier kun je onder andere raften of canyoning.

16816 -
Je kunt de Millstättersee op tal van manieren ontdekken (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

7. Bezoek Burg Sommeregg

Het is altijd leuk om tijdens de vakantie meer te weten te komen over de cultuur en historie van een bestemming. Bezoek daarom Burg Sommeregg. Dit kasteel uit de middeleeuwen werd voor het eerst genoemd in de 13e eeuw en kent een lange en roerige geschiedenis. Tegenwoordig is het een leuk en leerzaam uitstapje voor jong en oud. Niet alleen is het kasteel vanbinnen- en buiten te bewonderen, ook kun je een bezoek brengen aan één van de grootste martelmusea ter wereld. Verder is er een restaurant en kun je in de maand augustus een boerenmarkt en de ridderspelen bijwonen.

Meer informatie over de Millstättersee

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.