Skip to navigation Skip to main content
Blindsee Biberwier

Bergmeren hebben iets magisch. De één ligt verscholen tussen de bergen en de ander is groots en nadrukkelijk aanwezig. Het water is troebel of kraakhelder en afhankelijk van het weer, is de kleur iedere keer anders. Je kunt er uren naar blijven kijken! Oostenrijk heeft duizenden meren. Het ene meer kun je alleen vanaf een afstandje bekijken en in het andere meer kun je ook zwemmen. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn stuk voor stuk mooi en bijzonder. In dit weblog licht ik de 7 mooiste bergmeren in Tirol voor je uit.

1. De Wildalmmeren

De Kitzbüheler Alpen bieden veel mooie wandeltochten. Eén daarvan is een wandeling op de Schafsiedel, een 2447 meter hoge berg boven Kelchsau. Het is een middelzware wandelroute van zo’n 7,6 kilometer, die je aflegt in ongeveer 6,5 uur. Eenmaal boven word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht op bergen van de Hohe Tauern. Vergeet je zwemspullen niet mee te nemen, want onderweg kom je de drie  Wildalmmeren tegen. Stuk voor stuk prachtige bergmeren. Uiteraard moet je wel een beetje tegen de kou kunnen, want het water is behoorlijk fris! In ieder geval ideaal om even af te koelen van de wandeling. 

2. Durlaßboden Stausee

Tijdens een wandeling in de bergen van Gerlos zie je dit meer al liggen. Als het zonnetje hoog bovenaan de hemel staat en reflecteert op het kraakheldere water, dan schittert het meer je vanaf een afstandje tegemoet. De Durlaßboden Stausee is een stuwmeer met een oppervlakte van zo’n 1 km². Zomers loopt de temperatuur op naar een graad of 21 en is het er goed vertoeven. Je kunt zwemmen in het meer, leuke watersporten beoefenen en er zijn mogelijkheden voor een barbecue. Tip: je kunt ook een wandeling maken rondom het meer. Halverwege kun je onder het genot van een koud drankje even uitrusten bij Gasthof Finkau. Een ander mooi plekje is de Seestüberl. Hier geniet je van vers gevangen forel uit het meer. Waterpret in Zell-Gerlos: meren, zwembaden & activiteiten >

Wandelen rondom het Durlaßboden stuwmeer

3. Salfeinssee

De Salfeinssee is een prachtig meer met een indrukwekkend bergpanorama op de achtergrond. Fotocamera mee, want dit natuurschoon wil je hoe dan ook vastleggen! De ruige bergtoppen, de groene bergweides rondom het meer en de reflectie van de zon op het heldere water, maken dit meer nog mooier. Ook de Salfeinsee is te bereiken met een wandeling. Vanuit Innsbruck en omgeving rijd je gemakkelijk naar parkeerplaats Senderbach in Grinzens. Vanuit daar kun je starten aan een 16 kilometer lange wandelroute met als hoogtepunt de Salfeinsee.

4. Blindsee

Op de route van de Fernpass kom je langs de Blindsee. Daar, verscholen tussen de bergen en bomen, ligt de groene Blindsee. In de winter is het meer wat grauwer van kleur en in de zomermaanden is de helderheid van het water goed te zien. In minder dan anderhalf uur kun je rond het meer wandelen. Wandelen Biberwier: rondje om de Blindsee (1093 meter) >

Bergmeer Helder Water

5. Wildsee

Vlakbij het plaatsje Fieberbrunn, verscholen tussen haar huisbergen de Wildseeloder en de Henne, vind je op een hoogte van 1847 meter de Wildsee. Het meer ligt in een oude vulkanische krater en is niet heel erg groot. Toch kan het meer op sommige plaatsen wel 11 meter diep zijn. Naast het meer ligt het Wildseeloderhaus. In deze authentieke berghut kun je terecht voor een heerlijke Tiroler maaltijd en na het eten heb je de mogelijkheid om met een kano het meer te verkennen.

6. Rinnensee

Hoog in de bergen, tussen het Stubaital en het Ötztal, verscholen tussen restjes eeuwige sneeuw, vind je de Rinnensee. Zwemmen zit er bij dit meer niet in, want daarvoor is het meer veel te koud! Even voelen met het puntje van je teen of een plens water in je gezicht, is wel mogelijk. Je bereikt dit meer na een uitdagende wandeling van zo’n twee uur. Je start bij de Franz Senn Hütte op 2145 meter. Eenmaal bij het meer aangekomen, kun je even uitrusten en genieten van al het moois. De omliggende bergtoppen reflecteren in het water en om je heen is het een oase van rust.

Rinnensee
© Tirol Werbung, Braun Jannis

7. Drachensee

Oostenrijk is prachtig en dat bewijst dit meer nog eens extra goed. Midden tussen de imposante bergtoppen van Ehrwald, op een hoogte van 1917 meter, ligt de Drachensee. In het midden is het meer donkerblauw van de diepte, maar hoe meer je aan de buitenkant komt, hoe lichter het water wordt. Vlak naast het meer ligt de gezellige berghut Coburger Hütte. Je kunt er overnachten, maar ook genieten van een welverdiende pauze. Er loopt een uitdagende route naar het meer.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.