Skip to navigation Skip to main content

Schwarzsee

Schwarzsee zwemmeer bij Kitzbühel
© Kitzbühel Tourismus
Picknicken aan de Schwarzsee bij Kitzbühel
© Kitzbühel Tourismus
Zwemmen in de Schwarzsee bij Kitzbühel
© Kitzbühel Tourismus
Zwemmen in een meer
© Kitzbühel Tourismus
  • Elektrische boten te huur
  • Water met een geneeskrachtige werking
  • Een van de warmste veenmeren van Tirol

Net buiten Kitzbühel ligt de schilderachtige Schwarzsee. Dit fijne zwemmeer behoort met een gemiddelde watertemperatuur van 23 °C tot de warmste van Tirol. Dankzij het hoge moddergehalte heeft het water al vroeg in het voorjaar een aangename temperatuur en kan de thermometer ’s zomers zelfs 27°C aantikken. De Kitzbüheler Schwarzsee heeft een oppervlakte van iets meer dan 16 hectare en is op sommige punten wel zeven meter diep.

Waterpret bij de Schwarszee

De Kitzbüheler Schwarzsee is ’s zomers een heerlijke plek om te vertoeven. Het water biedt op warme dagen de nodige verkoeling en op de vele strandjes kun je uren van de zon genieten. Voor een koffie- of lunchpauze zijn er allerlei leuke restaurants. Gelegen aan de oevers en met fijne zonneterrassen zijn dit de beste plekken voor een typisch Oostenrijks gerecht of verkoelend drankje in de zon. Op de Schwarzsee zijn ook verschillende watersporten mogelijk en ook zijn er mogelijkheden tot het huren van elektrische booten, roeiboten en waterfietsen.

Natuurreservaat Schwarzsee

Niet alleen het water, maar ook de natuur rondom de Schwarzsee vraagt om ontdekt te worden. Bepaalde delen langs de kustlijn zijn zelfs tot natuurreservaat benoemd. Het natuurgebied is ongeveer 22 hectare groot en strekt zich uit van het zuidoostelijke uiteinde tot het noordelijke deel van de Schwarzsee. In dit gebied is een verscheidenheid aan zeldzame planten te bewonderen en ook is er aan de noordzijde een grote beverburcht te zien. Hier loopt een wandelpad langs.

Water met een geneeskrachtige werking

De Schwarzsee is een veenmeer en dankt haar naam aan het veenwater. Dit water wordt namelijk ook wel ‘zwart water’ genoemd. Nu is het water niet echt pikzwart van kleur, eerder smaragdgroen als de zon erop glinstert. Aan het begin van de twintigste eeuw werd men zich hier bewust van de geneeskrachtige werking van het water. Het veenwater is bijzonder schoon en bevat natuurlijke mineralen die goed zijn voor de huid. Er is zelfs een speciale waterleiding aangelegd van de Schwarzsee naar het kuuroord in het centrum van Kitzbühel.

Ontstaan na de laatste ijstijd

Er bestaan verschillende legenden over het ontstaan van de Schwarzsee. Feit blijft dat dit veenmeer ruim 10.000 jaar geleden werd gevormd aan het einde van de laatste ijstijd. Nadat alle machtige gletsjers gesmolten waren, bleven er grote stukken ijs over. Die stukken worden ook wel ‘dood ijs’ genoemd. Zodra de grond daar stevig genoeg was, vormde zich daar een meer. Wetenschappelijk wordt de Kitzbüheler Schwarzsee ook wel een dood ijsgat genoemd.

Openingstijden

Maandag 24/7
Dinsdag 24/7
Woensdag 24/7
Donderdag 24/7
Vrijdag 24/7
Zaterdag 24/7
Zondag 24/7

Hele jaar door geopend. 's Winters kun je op het meer schaatsen als er voldoende ijs ligt.

Schrijf een beoordeling

Persoonlijke gegevens
*
Algemeen cijfer
Vertel iets over je verblijf
*