5 wandelingen die je niet mag missen in Karinthië

5 wandelingen die je niet mag missen in Karinthië

29 maart 2018

door Florien in Wandelen

Karinthië ligt in het zuiden van Oostenrijk en grenst aan Italië en Slovenië. De deelstaat staat bekend om de vele (zwem)meren, het unieke landschap en de bijzondere natuur. Het is een vakantieregio waar avonturiers het uiterste kunnen opzoeken en waar Bourgondiërs kunnen genieten van lokale specialiteiten. Een fijne manier om dat alles te ontdekken is te voet, via het uitgebreide wandelnetwerk van Karinthië. De 5 wandelingen in dit weblog mag je daarbij echt niet overslaan!

#1. De Alpe-Adria-Trail

Eén van de meest indrukwekkende lange-afstandswandelingen is toch wel de Alpe-Adria-Trail. De route heeft een lengte van maar liefst 750 kilometer, is verdeeld over 43 etappes en 3 verschillende landen (Oostenrijk, Slovenië en Italië). De etappes hebben een gemiddelde lengte van 20 kilometer en daar doe je tussen de 6 en 8 uur over. Natuurlijk kun je de hele wandeling afleggen, maar het is ook mogelijk om slechts een aantal etappes te wandelen. Een tip is de 1e etappe vanaf de Kaiser Franz Josefs Höhe (vlakbij de indrukwekkende Pasterzengletsjer) naar Heiligenblut. Deze etappe is middelzwaar van niveau en 13,1 kilometer lang. Je klimt 173 meter en je daalt 1267 meter.

#2. De Karnische Höhenweg (Friedensweg)

Een andere prachtige lange-afstandwandeling is de Karnische Höhenweg, ook wel bekend als de Friedensweg. De route heeft een lengte van 150 kilometer en is in 8 tot 11 etappes te wandelen. Je start in het plaatsje Sillian in Oost-Tirol en vanaf daar wandel je via Nassfeld naar Arnoldstein. De wandeling voert door de Karnische Alpen en laat sporen zien uit de Eerste Wereldoorlog. Onderweg passeer je 13 berghutten en daar kun je aan het einde van de wandeldag overnachten. De etappes zijn tussen de 1,5 en 8 uur lang. Je kunt dus gemakkelijk een aantal etappes samenvoegen en daarmee de lengte in dagen verkorten. Verblijf je in de buurt van de regio Nassfeld – Pressegger See, Lesachtal en Weissensee, dan is dat een prima uitvalsbasis om slechts een aantal etappes uit te proberen. Je kunt de dag beginnen met een mooie wandeling en afsluiten met een frisse duik in de Pressegger See of Weissensee.

De natuur tijdens een wandeling over de Karnische Höhenweg
Geniet onderweg van de schitterende natuur (Foto: © Kaernten Werbung, Franz Gerdl)

#3. De Gletscherweg Pasterze met Gamsgrubenweg

Nationaal Park Hohe Tauern is één van de grootste beschermde natuurgebieden van Oostenrijk en Europa. Het park ligt in drie deelstaten, waaronder Karinthië. De natuur is indrukwekkend en kent meerdere hoogtepunten. Zo leven er meer dan 10.000 verschillende diersoorten en ook kun je er meer dan 1800 verschillende bomen, planten en bloemen vinden. Kortom: een goede reden voor een ontdekkingstocht! In Nationaal Park Hohe Tauern vind je een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Een tip is de Gamsgrubenweg. Deze natuurwandeling loopt dwars door het park en biedt uitzicht op de Grossglockner en de Pasterzengletsjer. De wandeling is middelzwaar, heeft een lengte van 10,9 kilometer en duurt ongeveer 6 uur. Je klimt daarbij 922 meter en daalt 688 meter.

#4. De Mallnock-Alpinrunde

Een ander prachtig natuurgebied is het door UNESCO benoemde biosfeerreservaat Nockberge. Omdat het gebergte uit ronde toppen bestaat, staat het ook wel bekend als de Nocky Mountains. Door het natuurgebied loopt een bijzondere Alpenweg. De Nockalmstraße is 35 kilometer lang en biedt onderweg meerdere activiteiten en uitzichtpunten. Verder vind je er een uitgebreid netwerk aan wandelpaden en een aantal etappes van de Alpe-Adria-Trail. Een echte wandeltip in de Nocky Mountains is de Mallnock-Alpinrunde. Deze pittige hoogtewandeling heeft een lengte van 11,4 kilometer en duurt ongeveer 5 uur. Je klimt 1016 meter en je daalt 1013 meter. Onderweg geniet je van een schitterend uitzicht op de omgeving.

Even pauzeren en genieten van de zonsopkomst in Nockberge
Start vroeg en bewonder deze prachtige zonsopkomst (Foto: © Natur Aktiv Biosphaerenpark Nockberge, Franz Gerdl)

#5. De Barbara weg

Eén van onze favoriete bestemmingen is de Turracher Höhe. Vanaf Utrecht is het zo’n 1068 kilometer rijden. Het laatste stuk van de route is prachtig en voert door een indrukwekkend berglandschap vol met dennenbomen. Je kunt hier tal van mooie wandelingen maken, waaronder de Barbara weg. Bij deze informatieve wandeling staat de historische mijnbouw centraal. De route is gemakkelijk, duurt ongeveer 2 uur en heeft een lengte van 4,2 km. De Barbara weg is ook geschikt voor families. Tip: je kunt vanaf de Turracher Höhe ook de 3-Seen wandelroute maken. Deze heeft een lengte van 7,2 kilometer, is gemakkelijk qua niveau en duurt ongeveer 2 uur. De route neemt je mee langs de drie meren en de mooiste plekjes.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips