Skip to navigation Skip to main content

Dit zijn de mooiste wandelingen in Karinthië

Wandelen langs de oever van de Klopeinersee
© Spalder Media Group

Op zoek naar de mooiste wandelingen in Karinthië? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Deelstaat Karinthië ligt in het zuiden van Oostenrijk en grenst aan Italië en Slovenië. De regio staat bekend om de vele (zwem)meren, het unieke landschap en de bijzondere natuur. Aan wandelroutes geen gebrek in Karinthië. Van uitdagende lange-afstandswandeling tot avontuurlijke dagtocht, het aanbod aan wandelingen is groot. Er is geen fijnere manier om Karinthië te ontdekken dan te voet. Deze vijf wandelingen in Karinthië mag je wat ons betreft niet overslaan!

Heiligenblut: Alpe-Adria-Trail (etappe 1)

Een van de meest indrukwekkende lange-afstandswandelingen in Karinthië is toch wel de Alpe-Adria-Trail. De route heeft een lengte van maar liefst 750 kilometer, is verdeeld over 43 etappes en 3 verschillende landen (Oostenrijk, Slovenië en Italië). De etappes hebben een gemiddelde lengte van 20 kilometer en daar doe je tussen de 6 en 8 uur over. Natuurlijk kun je de hele wandeling afleggen, maar het is ook mogelijk om slechts een aantal etappes te wandelen. Een tip is de 1e etappe vanaf de Kaiser Franz Josefs Höhe op de Grossglockner Hochalpenstrasse (vlak bij de indrukwekkende Pasterzengletsjer) naar Heiligenblut. Deze etappe is middelzwaar van niveau en 13,4 kilometer lang. Je klimt 183 meter en je daalt 1261 meter. Tijdens de volgende etappes kom je langs hoogtepunten als Biosphärenpark Nockberge en de Karinthische meren zoals de Millstätter See.

 

Start: Heiligenblut
Lengte: 750 km  Duur: 43 dagen Hoogtemeters: n.b.
Niveau: zwaar
Beste periode: april tot september
Goed om te weten: behoort volgens National Geographic Traveller tot de zeven beste wandelpaden van de wereld.

 

Lees ook: de 5 mooiste Höhenwegen in de Alpen 

Grossglockner

Sillian im Hochpustertal: Karnische Höhenweg (Friedensweg)

Een andere prachtige lange-afstandwandeling is de Karnische Höhenweg, (KHW 403) ook wel bekend als de Friedensweg. De route heeft een lengte van 150 kilometer en is in 8 tot 11 etappes te wandelen. Je start in het plaatsje Sillian in Osttirol en vanaf daar wandel je via Nassfeld naar Arnoldstein. De wandeling voert door de Karnische Alpen en laat sporen zien uit de Eerste Wereldoorlog. De etappes zijn tussen de 1,5 en 8 uur lang. Je kunt dus gemakkelijk een aantal etappes samenvoegen en daarmee de lengte in dagen verkorten. Verblijf je in de buurt van de regio Nassfeld – Pressegger See, Lesachtal en Weissensee, dan is dat een prima uitvalsbasis om slechts een aantal etappes uit te proberen. Je kunt de dag beginnen met een mooie wandeling en afsluiten met een frisse duik in de Pressegger See of Weissensee.

 

Start: Sillian in Hochpustertal
Lengte: 150 km  Duur: 8-11 dagen Hoogtemeters: n.b.
Niveau: gemiddeld
Beste periode: april tot september
Goed om te weten: tussen Sillian en Nassfeld kun je over geo-trails (geologische leerpaden) wandelen

Gletscherweg Pasterze met Gamsgrubenweg

Nationaal Park Hohe Tauern is een van de grootste beschermde natuurgebieden van Oostenrijk en Europa. Het park ligt in drie deelstaten, waaronder Karinthië. De natuur is indrukwekkend en kent meerdere hoogtepunten. Zo leven er meer dan 10.000 verschillende diersoorten en ook kun je er meer dan 1800 verschillende bomen, planten en bloemen vinden. Kortom: een goede reden voor een ontdekkingstocht! In Nationaal Park Hohe Tauern vind je een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Een tip is de Gamsgrubenweg. Deze natuurwandeling loopt dwars door het park en biedt uitzicht op de Grossglockner en de Pasterzengletsjer. De wandeling is middelzwaar, heeft een lengte van 10,9 kilometer en duurt ongeveer 6 uur. Je klimt daarbij 922 meter en daalt 688 meter.

 

Start: Glocknerhaus
Lengte: 10,9 km  Duur: 6 uur Hoogtemeters: 922 meter
Niveau: gemiddeld
Beste periode: april tot september

Gletschertrekking Pasterze 1
© Großglockner Hochalpenstraßen AG

St. Oswald: Mallnock-Alpinrunde

Een ander prachtig natuurgebied is het door UNESCO benoemde biosfeerreservaat Nockberge. Omdat het gebergte uit ronde toppen bestaat, staat het ook wel bekend als de Nocky Mountains. Door het natuurgebied loopt een bijzondere Alpenweg. De Nockalmstraße is 35 kilometer lang en biedt onderweg meerdere activiteiten en uitzichtpunten. Verder vind je er een uitgebreid netwerk aan wandelpaden en een aantal etappes van de Alpe-Adria-Trail. Een echte wandeltip in de Nocky Mountains is de Mallnock-Alpinrunde. Deze pittige hoogtewandeling start in St. Oswald, boven Bad Kleinkirchheim, heeft een lengte van 11,4 kilometer en duurt ongeveer 5 uur.

 

Start: Nationalparkbahn Brunnach
Lengte: 11,4 km  Duur: 5 uur Hoogtemeters: 1016 meter
Niveau: gemiddeld
Beste periode: april tot september

Nockalmstrasse
© Nockalmstraße

Turracher Höhe: Barbara Weg

Een van onze favoriete bestemmingen in Karinthië is de Turracher Höhe. Vanaf Utrecht is het zo’n 1068 kilometer rijden. Het laatste stuk van de route is prachtig en voert door een indrukwekkend berglandschap vol met dennenbomen. Je kunt hier tal van mooie wandelingen maken, waaronder de Barbara weg. Bij deze informatieve wandeling staat de historische mijnbouw centraal. De route is gemakkelijk, duurt ongeveer 2 uur en heeft een lengte van 6 km. De Barbara Weg is ook geschikt voor families. Tip: je kunt vanaf de Turracher Höhe ook de 3-Seen wandelroute maken. Deze heeft een lengte van 7,2 kilometer, is gemakkelijk qua niveau en duurt ongeveer 2 uur. De route neemt je mee langs de drie meren en de mooiste plekjes.

 

Start: VVV Turracher Höhe
Lengte: 6 km Duur: 2 uur Hoogtemeters: 335 meter
Niveau: gemakkelijk
Beste periode: april tot oktober

Millstatt: Weg der Liebe - Sentiero dell´Amore

Een wandeling voor iedereen die iets wil leren over de liefde en wil genieten van het unieke uitzicht over de Millstätter See. ‘Het pad van de liefde’ - Sentiero dell'Amore - begint bij de Alexanderhütte op 1786 meter hoogte en gaat via de Millstätter Alpe omhoog naar 2066 m, met als doel de Granattor. De opvallende poort vol robijnrode edelstenen is een van de populairste wandelbestemmingen aan de Millstätter See. Maar op deze drie uur durende wandeling is het doel geen doel op zich. Bij in totaal zeven stations kun je je laten inspireren door boeken over het thema liefde die klaarliggen op een bankje met uitzicht op de Millstätter See.

 

Start: Alexanderhütte
Lengte: 6,4 km  Duur: 3 uur Hoogtemeters: 896 meter
Niveau: gemiddeld
Beste periode: mei tot oktober
Goed om te weten: de klim van de Granattor naar de Lammersdorfer Alm/Lammersdorferhütte duurt een uur.

 

Lees ook: de 10 mooiste watervallen in de Alpen 

Granattor
© Millstätter See Tourismus GmbH / Franz Gerdl

Annenheim: Ossiacher See Trail

Deze zeer uitdagende wandeling neemt je mee rond het op twee na grootste meer van Oostenrijk, de Ossiacher See. De Ossiacher See Trail ligt ten noordoosten van Villach en kan het best in twee etappes worden afgelegd. De eerste dag wandel je aan de noordkust en de volgende dag bij de zuidoever. Vervolgens kun je met het openbaar vervoer of per boot over de Ossiacher See terugkeren naar je vertrekpunt. Maar niet alleen het uitzicht over het meer is bijzonder. Een aantal indrukwekkende watervallen, zoals de Kesselwasserfall en de waterval van Finsterbach, evenals diepe kloven en de Tauernteich, maken een rondvaart over de Ossiacher See tot een bijzondere belevenis.

 

Start: Annenheim of Steindorf
Lengte: 35,2 km  Duur: 16 uur Hoogtemeters: 1538 meter
Niveau: zwaar
Beste periode: april tot oktober
Goed om te weten: de Ossiacher See Trail kun je met de klok mee of tegen de klok in wandelen.

Op wandelvakantie in Karinthië? Bekijk het aanbod van:

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.