Skip to navigation Skip to main content

De Adelaarsweg: in 33 etappes door Tirol (deel 3)

Zonsondergang in de Schobergruppe in Osttirol
© TVB Osttirol / Satellite Creative House

De afgelopen weken heb je kunnen lezen over de etappes van de Adelaarsweg in Noord-Tirol. Nu zijn we alweer aangekomen bij het laatste blog over de Adelaarsweg. Hierin beschrijven we de laatste 9 etappes van deze lange-afstandswandeling. De etappes lopen door het mooie Osttirol, beginnend in Ströden. Je start de eerste etappe aan de voet van de Großvenediger en na de laatste etappe eindig je aan de voet van de Großglockner. Lees hieronder meer over de 9 etappes van de Adelaarsweg door Osttirol.

De Adelaarsweg

De Adelaarsweg is een lange-afstandswandeling die bestaat uit twee delen. Het eerste deel (etappe 1 t/m 9 en etappe 13 t/m 24) omvat 24 etappes in Noord-Tirol en het tweede deel leidt je in 9 etappes door Osttirol. Als je deze etappes op een kaart uittekent, heeft de route de vorm van de vleugels van een adelaar. Vandaar ook de naam. De Adelaarsweg brengt je langs de heldere meren, imposante bergtoppen, groene alpenweides en grote bossen. Het is één van de mooiste wandelroutes in Oostenrijk en als je het helemaal uitloopt, heb je na 33 etappes 413 km en 31.000 hoogtemeters in de benen.

De Adelaarsweg in Osttirol

Duur 45,5 uur
Hoogtemeters 7970 meter
Afstand 96 km
Ondergrond Bergpaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld tot zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Etappe 1 & 2 van de Adelaarsweg in Osttirol

De eerste etappe van de Adelaarsweg brengt je in 13 km van Ströden naar de Johannishütte, de oudste hut in de Oostalpen. Je start de wandeling door een bos van lichtgekleurde lariksen, maar al snel bereik je de bergwereld. Kijk onderweg maar of je marmotten kunt spotten! Je komt verschillende berghutten tegen voor een pauze tijdens de wandeling. Je vervolgt je weg (onder) langs de Kleine Geiger en bereikt via de Steinmandl de Johannishütte. Deze hut werd in 1857 gebouwd en ligt prachtig in het landschap.
Na een welverdiende overnachting vervolg je deze lange-afstandswandeling naar de Eisseehütte. Het eerste deel van deze etappe loop je door de groene alpenweides. Vervolgens gaat de omgeving langzaam over in rotsachtig heuvellandschap. Het is een zware, maar prachtig etappe met de mooiste uitzichten op de omliggende gletsjerbergen en drieduizenders. Je kunt zelfs nog een kleine omweg nemen via de Kreuzspitze. Deze top staat bekend om het fantastische uitzicht op de Großvenediger.

Wandelaar bij de Eisseehütte in Osttirol
© TVB Osttirol / Elias Bachmann
Eisseehütte

Etappe 3 & 4 van de Adelaarsweg in Osttirol

Etappe 3 is zo'n 7 km lang en leidt je naar de Bonn-Matreier-Hütte. Onderweg loop je over de Venediger Höhenweg langs een aantal imposante bergtoppen. De fanatiekelingen kunnen de bergtoppen beklimmen, maar ook als je onderlangs loopt is het al een aardige wandeling. Tijdens deze etappe loop je langs de indrukwekkende bergen van Osttirol, zoals de Hohe Eicham, Großer & Kleiner Hexenkopf, Säulkopf en de Rauhkopf. Uiteindelijk kom je bij de Bonn-Matreier-Hütte, waar je uitkijkt op onder andere de Dolomieten, Schobergruppe en, bij mooi weer, de hoogste berg van Slovenië: de Triglav (2846 m).
Na een vrij milde derde etappe is de vierde etappe weer een zware van de Adelaarsweg. In 10 km wandel je naar de Badener Hütte. Onderweg word je getrakteerd op prachtige vergezichten over de Alpen. Onderweg kom je langs de bizarre steenformaties van de Galtboden, een zeer indrukwekkend gezicht. Eenmaal aangekomen bij de Badener Hütte kun je heerlijk tot rust komen onder het genot van het geluid van de kabbelende beek. Boven de hut zie je een kristalwand, die doet denken aan de Eiger-Nordwand.

Etappe 5 & 6 van de Adelaarsweg in Osttirol

De vijfde etappe van de Adelaarsweg wordt getekend door het gletsjerpanorama wat je onderweg tegenkomt. Lopend over de Venediger Höheweg kijk je neer op de verschillende gletsjers in de omgeving. Onderweg kom je langs de Salzbodensee, een klein idyllisch bergmeer en je vervolgt je route over de Gletscherweg. Pauzeer in het Venedigerhaus van Innergschlöss. Eventueel kun je hier ook overnachten. Uiteindelijk kom je moe en voldaan bij het Matreier Tauernhaus.
Inmiddels ben je al aardig in het bereik van de Großglockner en vervolg je de route tijdens de zesde etappe naar de Sudetendeutsche Hütte. Deze wandeling loopt vrij steil omhoog, maar de mooie omgeving doet je dat al snel vergeten. Op 1900 meter kom je langs de Edelweißwiese, waar de kans groot is dat je dit bijzondere bloemetje tegenkomt. De wandeling eindigt bij de Sudetendeutsche Hütte, in het hart van de Granatspitzgruppe.

Gletscherlehrweg op de Adelaarsweg van Innergschlöss
© Nationalpark Hohe Tauern / Martin Lugger
Gletscherlehrweg Innergschlöss

Etappe 7 & 8 van de Adelaarsweg in Osttirol

Tijdens etappe 7 wandel je in 8 km naar het Kalser Tauernhaus. Je bevindt je inmiddels in Nationaal Park Hohe Tauern, het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk. Onderweg zie je de Große Muntanitz, met 3232 m de hoogste top van de Granatspitzgruppe. Bij mooi weer kun je ervoor kiezen om deze top te beklimmen. De route gaat onder de Gradötzgletscher langs omhoog richting de Gradötzscharte op 2848 m hoogte. Vanaf daar begint de afdaling richting het Dorfertal en uiteindelijk het Kalser Tauernhaus.
De achtste etappe van de Adelaarsweg begint gemoedelijk langs het indrukwekkende berglandschap en idyllische almen. Vervolgens begint de klim richting het Teischnitztal waarna je uiteindelijk de Stüdlhütte aan de voet van de Großglockner bereikt. Dichter bij de Großglockner kom je niet op de Adelaarsweg! Deze etappe loopt boven de Dabaklamm langs, een kloof met wild kolkend water. Het is indrukwekkend om te zien, maar let op: het pad kan glad zijn door het water uit de kloof. Helemaal bij neerslag moet je oppassen dat je niet uitglijdt!

Dabaklamm in Osttirol
© TVB Osttirol / Isep CK
Dabaklamm

Etappe 9 van de Adelaarsweg in Osttirol

De negende en laatste etappe van de Adelaarsweg gaat naar het Lucknerhaus. Je loopt over de Johann-Stüdl-Weg over de Pfortscharte met uitzicht op Karinthië. Vervolgens gaat de route verder over de Luckner Weg. Onderweg kom je verschillende fijne berghutten tegen waar je een heerlijke pauze kunt houden. De laatste etappe is zo'n 11 km lang en leidt je in 5,5 uur naar het eindpunt van de Adelaarsweg in Osttirol. Bij aankomst bij het Lucknerhaus heb je er bijna 100 wandelkilometers opzitten! Vanaf hier loopt de Kalser Glocknerstraße naar beneden, waar je kunt uitrusten en nagenieten van deze prachtige wandeling.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.