Skip to navigation Skip to main content

Bestemmingen voor een 'bergvakantie' dicht bij huis

Freudenberg 1
© Klaus-Peter Kappest / Touristikverband Siegerland-Wittgenstein

Wil je naar ‘de bergen’ dicht bij huis? Dat is prima mogelijk! Op nog geen paar uur rijden van de Nederlandse grens vind je regio’s met heuvels en bergen. Je krijgt hier het echte berggevoel van, zonder dat je helemaal naar de Alpen hoeft te rijden. Ideaal voor een weekendje weg of een korte trip. In dit artikel zetten we 5 bestemmingen voor een ‘bergvakantie’ dicht bij huis voor je op een rijtje.

Sauerland

Binnen drie uur rijden vanaf de Nederlandse grens sta je in het Duitse Sauerland. In het glooiende heuvelland liggen tal van fijne bestemmingen zoals WillingenWinterberg en Altastenberg. Je kunt hier veel activiteiten ondernemen, die je ook in de Alpen kunt doen. Er zijn honderden kilometers aan wandelpaden en tal van bikeparks en mountainbikeroutes. Wie houdt van de natuur, zit goed in het Sauerland. Ga je met de familie naar het Sauerland, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden. Van pretparken (onder andere Fort Fun Abenteuerland en Aventura) tot dierentuinen (onder andere Panoramapark Wildpark) en grotten (Atta-Höhle). Een accommodatie in het Sauerland, zoals een camping of vakantiepark, is zo gevonden.

Sauerland boekenTUI | Interhome | Belvilla | ANWB camping

Vakwerkhuizen Winterberg
© Spalder Media Group

Ardennen

De Ardennen liggen op een steenworp afstand van Nederland, maar geven je het echte berggevoel. Je vindt hier uitgestrekte bossen, pittige heuvels en meanderende rivieren. Of je nu van wandelen, fietsen, watersport of outdooractiviteiten houdt, hier kun je je uitleven. Te midden van al dit natuurschoon liggen gezellige plaatsen als DurbuySpa en Stavelot. Ga raften op de Ourthe, pak de racefiets om La Redoute te bedwingen of bezoek het circuit van Spa-Francorchamps. Leuke uitstapjes met kinderen in de Ardennen zijn Houtopia, Plopsa Coo, Forestia en het Mont Mesan kinderpretpark. Een bergvakantie in de Ardennen is niet compleet zonder de hoogste berg van België te hebben bezocht, het Signaal van Botrange (694 m).

Ardennen boekenTUI | Interhome | Belvilla | ANWB camping

Dorp in de Ardennen
© Pixabay

Eifel

De Eifel behoort toe tot hetzelfde geografische gebied als de Ardennen, maar wordt toch apart genoemd. Direct over de grens bij Aken, bevind je je in de Eifel. Het gebied bestaat uit diverse regio’s, waaronder de Nordeifel, Ahrgebirge, Hohe Eifel en de Vulkaan-Eifel. De Eifel wordt aan de oostzijde ingeklemd door de Rijn en ligt ten noorden van de Moezel. Sinds 2004 staat het noordelijke gedeelte van de regio bekend als het Nationaal Park Eifel. Bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn de Geierlay-hangbrug, Dreimühlen en de vele kastelen (onder andere burcht Satzvey en Burcht Eltz). Schilderachtige dorpjes als Cochem, Monschau en Monreal kenmerken zich door de historische vakwerkhuizen.

Eifel boekenTUI | Interhome | Belvilla | ANWB camping

Wandelen in de Vulkaneifel
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Zwarte Woud

Trek je nog wat verder Duitsland in, dan bereik je het Zwarte Woud waar de bergen nog wat hoger zijn. Vanaf Utrecht is de noordzijde van het Zwarte Woud zo’n 550 kilometer rijden. Overigens is deze bergachtige regio ook goed bereikbaar per trein. De ICE International richting het Zwarte Woud vertrekt vanaf Amsterdam Centraal, Utrecht en Arnhem en één keer per dag in Karlsruhe, Offenburg en Freiburg. Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte van Duitsland en heeft als hoogste berg de Feldberg (1493 m). Hier kun je je verheugen op kastelen, watervallen, kloven, grotten en meren. En op de lokale keuken van het Zwarte Woud natuurlijk! Schwarzwälder Kirschtorte, heerlijke wijnen en vleesgerechten wachten op je! Fijn bestemmingen voor een vakantie in het Zwarte Woud zijn FeldbergFreudenstadtRottweilTitisee-Neustadt en Todtnau.

Zwarte Woud boekenTUI | Interhome | Belvilla | ANWB camping

Wandelen op de Feldberg
© Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Vogezen

De Vogezen liggen in het noordoosten van Frankrijk, vlak bij de grens met Duitsland. We praten in de Vogezen echt niet over heuvels, maar over bergen! De bergen van de Vogezen staan bekend als ‘ballons’, Frans voor bolvormige bergen. Met 1424 meter is de Grand Ballon de hoogste berg van de Vogezen. Wielrenners vinden hier een geweldig landschap om zich in uit te leven en ook andere bergsporters komen hier aan hun trekken. Klimmen, paragliding, mountainbiken, wandelen, het is hier allemaal mogelijk. Het gebergte van de Vogezen kent maar liefst 18.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden! Leuke bezienswaardigheden zijn de Cascade de Tendon, de mijnen van Les Hautes Mynes en La Montagnes des Lamas. Ideaal uitgangspunt voor een vakantie in de Vogezen zijn Gérardmer en La Bresse.

Vogezen boekenTUI | Interhome | Belvilla | ANWB camping

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.