5 tips voor wandelen in de Ardennen

5 tips voor wandelen in de Ardennen

12 september 2017

door Florien in Wandelen

Als je gaat wandelen in de Ardennen, dan kun je kiezen uit een uitgebreid netwerk aan wandelroutes en paden. De Ardennen is een bosrijk laaggebergte, dat voor het grootste gedeelte in België ligt. Dit prachtige natuurgebied wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, donkere bossen en kleine dorpjes. Naast wandelen is het hier genieten van culinaire hoogstandjes en cultuurhistorische bezienswaardigheden. Er zijn tal van mogelijkheden voor wandelen in de Ardennen. In dit blog geven we je 5 tips.

#1. Een wandeling langs de Our en de Lesse

Deze middelzware wandeling voert langs de rivier de Our en de Lesse en heeft een lengte van 20 kilometer (mogelijk om te verkorten naar 17 km). Je start in Porcheresse, bij het oorlogsmonument. De regio heeft het in de tijd van de Tweede Wereldoorlog erg zwaar gehad en daar zijn nog veel overblijfselen van terug te zien. Je wandelt onder andere over akkerland en door het bos. Ook passeer je de gehuchten Oûr en Lesse, waar een aantal prachtige oude- en traditionele huizen staan, die zo kenmerkend zijn voor de Ardennen. De route is grotendeels verhard.

#2. Van Sy naar Logne

Sy is een schattig klein plaatsje ten zuiden van de stad Luik. Het dorp ligt aan de rivier de Ourthe en heeft een eigen treinstation. De wandeling naar Longe is gemakkelijk, geheel verhard en heeft een lengte van 3,2 kilometer. Perfect voor families met kinderen. Je start met een oversteek over de rivier en daarbij is het meer dan de moeite waard om even te stoppen om te genieten van het uitzicht. Vervolgens wandel je verder naar Domain de Palogne. Hier vind je onder andere een eeuwenoude burcht, een speeltuin en een roofvogelshow. Volwassenen kunnen op het terras genieten van een Belgisch biertje en de kinderen kunnen in het park op ontdekkingstocht gaan. Is iedereen uitgekeken, dan is het tijd om weer terug te wandelen.

Wandelen in de Ardennen
Geniet van het uitzicht (Foto: © Flickr, CC BY-SA 2.0, Luxembourg belge)

#3. De rotsen van Marche-les-Dames

Dit is een pittige wandeling voor de avontuurlijke wandelaar. Je wandelt door kloven, over steile paden en over bospaden. De route voert door het ongerepte landschap van de Ardennen en biedt op meerdere punten prachtige uitzichten. De wandeling heeft een lengte van 12 kilometer en start bij een klein kerkje aan de Rue de l'Eglise de Boninne in Boninne. Je wandelt langs de Maas, Kasteel d’Arenberg, de plaats waar koning Albert I verongelijkte (1934) en Abdij Notre-Dame de Vivier. De route eindigt weer in Boninne.

#4. Drie wandelingen langs Megalieten van Wéris

Als je gaat wandelen in de Ardennen en je wilt meer te weten komen over de eeuwenoude historie, dan is deze wandeling een echte aanrader. Megalieten zijn een soort hunebedden die ruim 10.000 jaar geleden zijn gebouwd rondom het dorpje Wéris. Er zijn drie verschillende wandelroutes die je meenemen langs deze historische monumenten. De groene route is 5 kilometer lang, de blauwe route 7 en de rode route 11. Alle drie de routes zijn niet moeilijk en laten je, afhankelijk van het aantal kilometers, meer megalieten zien. De paden zijn verhard of geasfalteerd.

De Megalieten van Wéris
De Megalieten van Wéris (Foto: © Flickr, CC BY-NC 2.0, Jens-Olaf Walter)

#5. Wandeling #2 in Froidfontaine

Froidfontaine is een klein plaatsje, vlakbij de Franse grens. Vanaf hier kun je meerdere wandeltochten maken. Route #2 is niet moeilijk, heeft een lengte van ongeveer 6 kilometer en wordt duidelijk aangegeven met bordjes met groene vierkantjes erop. Je wandelt over smalle bospaden en door de weilanden. Onderweg kom je allerlei koeien, schapen, ezels en paarden tegen. Dat maakt de route ook leuk voor families met kinderen. De paden zijn grotendeels verhard en makkelijk begaanbaar.

- Klik hier voor meer mooie dagtochten >
- Klik hier voor meer avontuurlijke routes >

Wandelen in de Ardennen met kinderen

Wandelen in de Ardennen is ook leuk voor families met kinderen. In de Ardennen vind je op meerdere plaatsen Ravel-paden. Ravel is de afkorting voor Réseau Autonome des Voies Lentes. Deze paden zijn verhard of geasfalteerd en aangelegd op oude spoorwegen of jagerspaden. Ideaal voor kinderwagens! Daarnaast zijn deze paden autovrij en zul je er alleen fietsers tegenkomen. Tips voor wandelen met kinderen in de Ardennen zijn:

  • Het bosleerpad bij St. Vith: een leuke themawandeling van 2,5 kilometer, waarbij je meer leert over de verschillende bomen in het bos.
  • Wandeling #27 bij de La Chouffe brouwerij: deze wandeling is leuk voor avontuurlijke gezinnen. De route is 6 kilometer lang en bestaat uit flink wat klimmen en klauteren. Onderweg moet je via rotsen en balken slootjes oversteken en dat zorgt voor genoeg avontuur bij de kleintjes.
  • Wandeling #3 bij Samrée: Deze 8 kilometer lange wandeling voert door de bossen en langs een riviertje. Tussendoor kunnen de kids spelen in het bos.

Wandelen in de Ardennen
Wandel door de bosrijke omgeving (Foto: © Flickr, CC BY-SA 2.0, Luxembourg belge)

Heb jij nog tips voor wandelen in de Ardennen? Laat een reactie achter!

Zomervakantie tips