6 tips voor wandelen in de Ardennen

 © Pixabay, Fred T.  
Tips voor wandelen in de Ardennen

3 juni 2021

door Yvonne in Wandelen

Als je gaat wandelen in de Ardennen, dan kun je kiezen uit een uitgebreid netwerk aan wandelroutes en paden. Het bosrijke laaggebergte ligt voor het grootste gedeelte in België. Dit prachtige natuurgebied wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, donkere bossen en kleine, sfeervolle dorpjes. Naast wandelen kun je hier op en top genieten van culinaire hoogstandjes en zijn er een flink aantal cultuurhistorische bezienswaardigheden om te bezoeken. In dit blog geven we je 6 tips voor als je gaat wandelen in de Ardennen!

Wandelen in de Ardennen

Je hoeft helemaal niet naar de Alpen te reizen om in een schitterend heuvelachtig gebied te kunnen wandelen. Wil je het wat dichter bij huis zoeken, dan is een tripje naar de Ardennen een perfect alternatief. Het gebergte kent een afwisselende en vooral kleurrijke natuur, waar je zowel toegankelijke als uitdagende wandelroutes kunt vinden. Bovendien is het landschap in ieder seizoen anders en het hele jaar door prachtig. Lijkt het je leuk om eens te gaan wandelen in de Ardennen, dan vind je hieronder een aantal aanraders.

#1. Een wandeling langs de Our en de Lesse

Deze middelzware wandeling voert langs de rivier de Our en de Lesse en heeft een lengte van ruim 19 kilometer. Je start in Porcheresse bij het oorlogsmonument. De regio heeft het in de tijd van de Tweede Wereldoorlog erg zwaar gehad en daar zijn nog veel overblijfselen van terug te zien. Je wandelt onder andere over akkerland en door het bos. Ook passeer je de charmante gehuchten Oûr en Lesse, waar een aantal prachtige oude en traditionele huizen staan, die zo kenmerkend zijn voor de Ardennen. De route is grotendeels verhard.

Wandeling langs de Our en de Lesse

Duur 6 uur
Hoogtemeters 338 meter klimmen, 303 meter dalen
Afstand 19,1 km
Ondergrond Bosgrond en verharde wegen
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Van Sy naar Logne

Sy is een schattig klein plaatsje ten zuiden van de stad Luik. Het dorp ligt aan de rivier de Ourthe en heeft een eigen treinstation. De wandeling naar Logne is gemakkelijk, geheel verhard en heeft een lengte van iets meer dan drie kilometer. Perfect voor families met kinderen. Je start met een oversteek over de rivier en daarbij is het meer dan de moeite waard om even te stoppen om te genieten van het uitzicht. Vervolgens wandel je verder naar Domain de Palogne. Hier vind je onder andere een eeuwenoude burcht, een speeltuin en een roofvogelshow. Volwassenen kunnen op het terras genieten van een Belgisch biertje en de kinderen kunnen in het park op ontdekkingstocht gaan.

Wandeling van Sy naar Logne

Duur 1 uur
Hoogtemeters De route loopt grotendeels op vlakke paden
Afstand 3,2 km
Ondergrond Verharde paden
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. De rotsen van Marche-les-Dames

Dit is een pittige wandeling voor de avontuurlijke wandelaar. Je wandelt door kloven, over steile paden en over bospaden. De route voert door het ongerepte landschap van de Ardennen en biedt op meerdere punten prachtige uitzichten. De wandeling heeft een lengte van iets meer dan 10 kilometer en start bij een klein kerkje aan de Rue de l'Eglise de Boninne in Boninne. Je wandelt bovendien langs interessante plekken zoals de Maas, Kasteel d’Arenberg, de plaats waar koning Albert I verongelukte (1934) en Abdij Notre-Dame de Vivier. De route eindigt weer in Boninne.

De rotsen van Marche-les-Dames

Duur 4 uur
Hoogtemeters 245 meter klimmen, 245 meter dalen
Afstand 10,7 km
Ondergrond Bosgrond, rotshellingen
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Drie wandelingen langs de Megalieten van Wéris

Als je gaat wandelen in de Ardennen en je wilt meer te weten komen over de eeuwenoude historie, dan zijn deze wandelingen echt aan te bevelen. Megalieten zijn een soort hunebedden die ruim 10.000 jaar geleden zijn gebouwd rondom het dorpje Wéris. Er zijn drie verschillende wandelroutes die je meenemen langs deze historische monumenten. De groene route is vijf kilometer lang, de blauwe route zeven en de rode route telt ongeveer elf kilometer. Alle drie de routes zijn niet moeilijk en laten je, afhankelijk van het aantal kilometers, meer megalieten zien. De paden zijn verhard of geasfalteerd.

Drie wandelingen langs de Megalieten van Wéris

Duur 1-3 uur
Hoogtemeters 196 meter klimmen, 196 meter dalen
Afstand 5 km, 7 km of 11 km
Ondergrond Verharde en geasfalteerde wegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. Wandeling nr. 2 in Froidfontaine

Froidfontaine is een klein plaatsje vlak bij de Franse grens. Vanaf hier kun je meerdere wandeltochten maken. Route nr. 2 is niet moeilijk, heeft een lengte van ongeveer zes kilometer en wordt duidelijk aangegeven met bordjes met groene vierkantjes erop. Je wandelt over smalle bospaden en door de weilanden. Onderweg kom je allerlei koeien, schapen, ezels en paarden tegen. Dat maakt de route ook leuk voor families met kinderen. De paden zijn grotendeels verhard en makkelijk begaanbaar.

Wandeling nr. 2 in Froidfontaine

Duur 1,5 uur
Hoogtemeters De route loopt over vlakke paden
Afstand 6 km
Ondergrond Bospaden en verharde wegen
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#6. Wandelen in de Ardennen met kinderen

Wandelen in de Ardennen is ook leuk voor families met kinderen. In de Ardennen vind je op meerdere plaatsen Ravel-paden. Ravel is de afkorting voor Réseau Autonome des Voies Lentes. Deze paden zijn verhard of geasfalteerd en aangelegd op oude spoorwegen of jagerspaden. Ideaal voor kinderwagens! Daarnaast zijn deze paden autovrij en zul je er alleen fietsers tegenkomen. Enkele tips voor als je gaat wandelen met kinderen in de Ardennen:

  • Het bosleerpad bij St. Vith: een leuke themawandeling van zo'n tweeënhalve kilometer, waarbij je meer leert over de verschillende bomen in het bos.
  • Wandeling #27 bij de La Chouffe brouwerij: deze wandeling is leuk voor avontuurlijke gezinnen. De route telt zo'n zes kilometer en bestaat uit flink wat klimmen en klauteren. Onderweg moet je via rotsen en balken slootjes oversteken en dat zorgt voor genoeg avontuur bij de kleintjes.
  • Wandeling #3 bij Samrée: Deze acht kilometer lange wandeling voert door de bossen en langs een riviertje. Tussendoor kunnen de kids spelen in het bos.

Zomervakantie tips