Vakantie Durbuy (België)

© Flickr, cc BY-SA 2.-, kismihok

Een kleine stad, maar groots in de Ardennen

 • De Heuvels en bossen van de Ardennen bieden veel wandelmogelijkheden
 • Middeleeuws stadje niet al te ver van Nederland
 • Kanoën, raften en kayakken op de Ourthe

Durbuy is een stadje in het hart van de Ardennen in de provincie Luxemburg. Het ligt aan de oevers van de kronkelende en snelstromende Ourthe. Het schilderachtige stadje heeft een middeleeuws centrum en is een ideale bestemming voor alle cultuur-, natuur- en sportliefhebbers. De Ardennen is een middelgebergte, met steile hellingen, bossen en allerlei wandelpaden en fietstochten. Het water van de Ourthe roept op om te kanoën, kayakken en raften. Ook voor culinaire fijnproevers is er in Durbuy van alles te zien en te doen.

Durbuy heeft stadrechten gekregen door het Vrijheidscharter van 1314, maar is nooit echt gegroeid. Juist daardoor heeft het zijn oorspronkelijke charme behouden. Om te voldoen aan de rechten en plichten van een stad moest Durbuy een stadsmuur bouwen. Hiervan zijn nog ruïnes terug te vinden in de vorm van oude toegangspoorten. De Ourthe stroomde ooit om het stadje heen, waardoor het stadje de ronde vorm van een eiland heeft behouden. Nadat het zichzelf tot Kleinste stad van de Wereld benoemde, kwamen vele toeristen hierop af. Hoewel deze benaming niet klopt, is het stadje de moeite waard om te bezoeken.

Typisch dorpsaanzicht met toren in Durbuy
Centrum van Durby (Foto: © Pixabay)

De stad Durbuy

Het stadje zelf bestaat uit een oude kern, met een kasteel en robuuste gebouwen, alle gebouwd van gesteente uit de Ardenner heuvels. In dit historische hart is het een doolhof van kleine, kronkelende voetgangersstraatjes. De straten zijn geplaveid en alleen de alleroudste straat, de Rue Daufesne de la Chevalerie, is bedekt met keien uit de Ourthe. In de straten vind je veel boetiekjes, restaurants en café’s. Ga ook langs bij de artisinale chocolatier, de theeproeverij, de traiteur of de artisinale slager. Bekende lekkernijen van Durbuy zijn forel met brandnetel, bier van de brouwerij van Marckloffbier, geitenkaas van de geitenboerderij Ozo en Saint-Armour confituur uit de jamfabriek.

Bijzondere gesteentes in Durbuy

De heuvels rondom Durbuy bestaan uit kalksteenrotsen. In deze rotsen bestaan bijzondere grotten, bijvoorbeeld bij Hotton. Maar in deze heuvels vind je ook de ‘Anticlinaal’ of Falize rots, die je bij Durbuy kunt bewonderen. Kalklagen zijn door de druk omhooggeduwd in een omgekeerde U-vorm. De rotsen zijn wel 300 miljoen jaar oud en een opvallend fenomeen. Deze Homaliusrots ligt aan een gezellig pleintje bij het centrum. De top is het hoogste punt van Durbuy.

typisch landschap Ardennen België rond Durbuy
Ardennen rondom Durbuy (Foto: © Pixabay)

Wandelen rondom Durbuy

Doordat Durbuy midden in de heuvels van de Ardennen ligt zijn de mogelijkheden voor wandelingen haast oneindig. Vanuit Durbuy kun je aansluiten op een aantal lange afstandswandelingen, je kunt zware heuveletappes beklimmen of een rondje door het dal maken. Er is voor iedereen wat mogelijk. Een aantal korte wandelingen vanuit Durbuy:
- Boucle de Durbuy, een wandeling van een kleine vijf kilometer door het dal van de Ourthe en langs Durbuy zelf.
- Chemin Touristique, een wandeling van ongeveer 10 kilometer, grotendeels langs de Ourthe en door Barvaux en Durbuy. Onderweg kom je langs bijzondere rotsformaties.

Fietsen bij Durbuy

Rondom Durbuy kun je je storten op klassieke Waalse beklimmingen. Steile, venijnige hellingen zijn makkelijk te vinden. Mountainbiken is ook goed mogelijk, maar gelukkig zijn er ook fietsroutes te vinden die goed te fietsen zijn voor elke fiets met versnellingen. Wellicht dat je nog een enkel venijnig klimmetje tegenkomt. Voorbeelden van goed te fietsen routes:
-Het Circuit Commémortations 75ème anniversaire batille des Ard, dit is een route van een kleine 30 kilometer over kleine asfaltweggetjes en onverharde bos- en veldwegen. Onderweg tref je mooie landschappen en een enkel steil klimmetje.
-Een wat langere tocht van meer dan 60 kilometer is La Route Champêtre. Deze toeristische route slingert om de Ourthe heen en passeert Durbuy en Barvaux. Onderweg passeer je de kalksteenrotsen van Calestienne en de rotsen van de Famenne, de twee streken die hier om de Ourthe liggen. Markant zijn ook de vele kasteelhoeves en vakwerk plattelandswoningen.

Topiary planten beeldentuin in Durbuy
Topiarytuin (Foto: © Pixabay)

Tips:

- Ga naar Adventure Valley, het grote avonturenpark voor natuur en sport. Je kunt hier allerlei activiteiten uitproberen: kajak, kano, raft, via ferrata (klettersteig), mountainbiken en speleologie.
- Bezoek het Museum voor Moderne en Hedendaagse kunst. Het museum zit in de Halle aux Blés, dit gebouw, de graanhal, deed oorspronkelijk dienst als markthal.
- Het Topiary Park bij het kasteel van Durbuy is een rariteit aan plantensculpturen. Een unieke tuin groter dan een hectare omvat meer dan 250 beelden, gemaakt uit planten. Dit vormsnoeipark is de moeite van een bezoekje waard: zie Manneken Pis, of een kajakker en veel meer uit buxus gesnoeid.

Vraag nu gratis een brochure aanAccommodatie aanvraag bij VVV

Algemene informatie

Aantal inwoners 320
Autovrij centrum Nee
Afstand vanaf Utrecht 230 km
Hoogte dorp 150m
Aantal toeristenbedden 152

Tip van de redactie

Uitgaan & vrije tijd

Aantal restaurants 19 Aantal discotheken 1
Aantal bars 6 Is er een casino? Nee
Aantal bioscopen - Is er een theater? Nee
Is er een concertzaal? Nee Zijn er luchtballonvaarten? Nee

Winkelen

Aantal souvernirwinkels - Aantal modewinkels -
Aantal sportwinkels - Aantal overige winkels -
Is er een bank? Nee Is er een geldautomaat? Ja
Is er een postkantoor? Nee Is er een internetcafé? Ja
Is er publieke WIFI? Nee Aantal supermarkten -

Wellness & Sport

Is er een wellness centrum? Ja Is er een fitnesscentrum? Nee
Is er een solarium? Nee Is er een volleybalveld? Nee
Zijn er thermale baden? Nee Is er een tennisbaan? Ja
Zijn er massagemogelijkheden? Nee Zijn er mogelijkheden voor paragliding? Ja
Aantal openlucht zwembaden? 0 Is er een basketbalveld? Nee
Is er een openbare sauna? Ja

Activiteiten Durbuy

 • Wandelen

  Wandelen

  Informatie over wandelen in Durbuy. Routes, huttentochten, berghutten en meer.

  Lees verder

 • Fietsen

  Fietsen

  Lees meer over fietsen en mountainbiken in Durbuy. Trails, routes en meer.

  Lees verder

 • Familie

  Familie

  Met het gezin op vakantie in Durbuy. Tal van activiteiten voor jong en oud.

  Lees verder


Bekijk alle activiteiten >

Weblogs over Durbuy

12 september 2017 door Florien in Wandelen

5 tips voor wandelen in de Ardennen

Als je gaat wandelen in de Ardennen, dan kun je kiezen uit een uitgebreid netwerk aan wandelroutes en paden. De Ardennen is een bosrijk laaggebergte, dat voor het grootste gedeelte in België ligt. Dit prachtige natuurgebied wordt gekenmerkt door g...Lees verder

Zomervakantie tips

Weer Durbuy

Vandaag Morgen Overmorgen

Locatie

-->