Skip to navigation Skip to main content
Luchtfoto Durbuy
© Visit Ardenne / Pascal Willems
België

Vakantie Durbuy

  • Een kleine stad, maar groots in de Ardennen
  • De Heuvels en bossen van de Ardennen bieden veel wandelmogelijkheden
  • Middeleeuws stadje niet al te ver van Nederland
  • Kanoën, raften en kayakken op de Ourthe

Durbuy is een stadje in het hart van de Ardennen in de provincie Luxemburg. Het ligt aan de oevers van de kronkelende en snelstromende Ourthe. Het schilderachtige stadje heeft een middeleeuws centrum en is een ideale bestemming voor alle cultuur-, natuur- en sportliefhebbers. De Ardennen is een middelgebergte, met steile hellingen, bossen en allerlei wandelpaden en fietstochten. Het water van de Ourthe roept op om te kanoën, kajakken en raften. Ook voor culinaire fijnproevers is er in Durbuy van alles te zien en te doen.

Durbuy heeft stadsrechten gekregen door het Vrijheidscharter van 1314, maar is nooit echt gegroeid. Juist daardoor heeft het zijn oorspronkelijke charme behouden. Om te voldoen aan de rechten en plichten van een stad moest Durbuy een stadsmuur bouwen. Hiervan zijn nog ruïnes terug te vinden in de vorm van oude toegangspoorten. De Ourthe stroomde ooit om het stadje heen, waardoor het stadje de ronde vorm van een eiland heeft behouden. Nadat het zichzelf tot Kleinste stad van de Wereld benoemde, kwamen vele toeristen hierop af. Hoewel deze benaming niet klopt, is het stadje de moeite waard om te bezoeken. 

Accommodaties bij reispartners in Durbuy

Fotogalerij van Durbuy

Luchtfoto Durbuy
© Visit Ardenne / Pascal Willems
Sfeervol straatje in Durbuy
© Visit Ardenne / Marion Guiot - Chroniques d'une Ardennaise
Luchtfoto van Durbuy in de herfst
© Visit Ardenne / Pascal Willems
Historisch centrum van Durbuy
© Visit Ardenne / Adrien Donnette
Klimparcours Adventure Valley Durbuy
© Visit Ardenne / Julia Laffaille

Typisch dorpsaanzicht met toren in Durbuy
Centrum van Durbuy (Foto: © Pixabay - M. Meyer)

De stad Durbuy

Het stadje zelf bestaat uit een oude kern, met een kasteel en robuuste gebouwen, alle gebouwd van gesteente uit de Ardenner heuvels. In dit historische hart is het een doolhof van kleine, kronkelende voetgangersstraatjes. De straten zijn geplaveid en alleen de alleroudste straat, de Rue Daufesne de la Chevalerie, is bedekt met keien uit de Ourthe. In de straten vind je veel boetiekjes, restaurants en café’s. Ga ook langs bij de artisinale chocolatier, de theeproeverij, de traiteur of de artisinale slager. Bekende lekkernijen van Durbuy zijn forel met brandnetel, bier van de brouwerij van Marckloffbier, geitenkaas van de geitenboerderij Ozo en Saint-Armour confituur uit de jamfabriek.

Bijzondere gesteentes in Durbuy

De heuvels rondom Durbuy bestaan uit kalksteenrotsen. In deze rotsen bestaan bijzondere grotten, bijvoorbeeld bij Hotton. Maar in deze heuvels vind je ook de ‘Anticlinaal’ of Falize rots, die je bij Durbuy kunt bewonderen. Kalklagen zijn door de druk omhooggeduwd in een omgekeerde U-vorm. De rotsen zijn wel 300 miljoen jaar oud en een opvallend fenomeen. Deze Homaliusrots ligt aan een gezellig pleintje bij het centrum. De top is het hoogste punt van Durbuy.

typisch landschap Ardennen België rond Durbuy
Ardennen rondom Durbuy (Foto: © Pixabay)

Wandelen rondom Durbuy

Doordat Durbuy midden in de heuvels van de Ardennen ligt zijn de mogelijkheden voor wandelingen haast oneindig. Vanuit Durbuy kun je aansluiten op een aantal lange afstandswandelingen, je kunt zware heuveletappes beklimmen of een rondje door het dal maken. Er is voor iedereen wat mogelijk. Een aantal korte wandelingen vanuit Durbuy:
- Boucle de Durbuy, een wandeling van een kleine vijf kilometer door het dal van de Ourthe en langs Durbuy zelf.
- Chemin Touristique, een wandeling van ongeveer 10 kilometer, grotendeels langs de Ourthe en door Barvaux en Durbuy. Onderweg kom je langs bijzondere rotsformaties.

Fietsen bij Durbuy

Rondom Durbuy kun je je storten op klassieke Waalse beklimmingen. Steile, venijnige hellingen zijn makkelijk te vinden. Mountainbiken is ook goed mogelijk, maar gelukkig zijn er ook fietsroutes te vinden die goed te fietsen zijn voor elke fiets met versnellingen. Wellicht dat je nog een enkel venijnig klimmetje tegenkomt. Voorbeelden van goed te fietsen routes:
-Het Circuit Commémortations 75ème anniversaire batille des Ard, dit is een route van een kleine 30 kilometer over kleine asfaltweggetjes en onverharde bos- en veldwegen. Onderweg tref je mooie landschappen en een enkel steil klimmetje.
-Een wat langere tocht van meer dan 60 kilometer is La Route Champêtre. Deze toeristische route slingert om de Ourthe heen en passeert Durbuy en Barvaux. Onderweg passeer je de kalksteenrotsen van Calestienne en de rotsen van de Famenne, de twee streken die hier om de Ourthe liggen. Markant zijn ook de vele kasteelhoeves en vakwerk plattelandswoningen.

Topiary planten beeldentuin in Durbuy
Topiarytuin (Foto: © Pixabay)

Tips:

- Ga naar Adventure Valley, het grote avonturenpark voor natuur en sport. Je kunt hier allerlei activiteiten uitproberen: kajak, kano, raft, via ferrata (klettersteig), mountainbiken en speleologie.
- Bezoek het Museum voor Moderne en Hedendaagse kunst. Het museum zit in de Halle aux Blés, dit gebouw, de graanhal, deed oorspronkelijk dienst als markthal.
- Het Topiary Park bij het kasteel van Durbuy is een rariteit aan plantensculpturen. Een unieke tuin groter dan een hectare omvat meer dan 250 beelden, gemaakt uit planten. Dit vormsnoeipark is de moeite van een bezoekje waard: zie Manneken Pis, of een kajakker en veel meer uit buxus gesnoeid.

Weer in Durbuy

Vandaag

Bewolkt en gestage regenval

Bewolkt en gestage regenval
3 / 5

Vorstgrens

628 meter

Regen

13 mm

Morgen

Uitgestrekte wolkenvelden, amper zon

Uitgestrekte wolkenvelden, amper zon
1 / 4

Vorstgrens

551 meter

Regen

1 mm
Toeristeninformatie voor Durbuy
Name Sindicat d'initiative de la ville de Durbuy
E-mail info@durbuyinfo.be
Telefoon 212428
Algemene informatie
Aantal inwoners 320
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 230 km
Hoogte dorp 150
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 19
Bars & cafés 6
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken 1
Casino
Theater
Ballonvaart