Weekendje weg in de Ardennen: 6x leuke bestemmingen

Weekendje weg in de Ardennen: 6x leuke bestemmingen

30 oktober 2018

door Yvonne in Tips

De Ardennen, een naam die voor bijna iedereen wel bekend is. De Ardennen is een laaggebergte (het hoogste punt is 694 meter), dat overwegend in België ligt. Daarnaast vind je een deel van dit bijzondere laaggebergte ook in Noord-Luxemburg en in Frankrijk. De Ardennen kenmerkt zich door het vele groen, bekende rivieren en meerdere leuke dorpen, die absoluut een bezoekje waard zijn. In dit blog lees je meer over een aantal van de leukste bestemmingen in de Belgische Ardennen.

#1. Bastogene / Bastenaken

Misschien wel de bekendste plaats in de Belgische Ardennen. Bastogne wordt in het Nederlands Bastenaken genoemd en is vooral bekend vanwege de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dorp staat nog steeds in het teken van de slag om de Ardennen. Her en der vind je monumenten en musea verbonden aan dit thema, zoals bijvoorbeeld de grote tank op het hoofdplein. Een groot en belangrijk evenement in Bastenaken is de wielrenwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik.

#2. Durbuy

Volgens de inwoners van Durbuy is het ‘de kleinste stad ter wereld’, maar officieel klopt dit niet. Door de stad loopt de rivier de Ourthe en in het centrum vind je slechts een aantal straten en zo’n 400 inwoners. Het centrum is klein, knus en gezellig. In de omgeving kun je veel leuke activiteiten doen en mooie wandelingen maken. Doordat Durbuy tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard is gebleven, heeft het nog een hoop historische gebouwen.

Ardennen Durbuy
Kasteel aan de rivier de Ourthe, Durbuy (Foto: © Flickr, cc BY-SA 2.-, kismihok)

#3. Spa

Bij het lezen van de naam Spa moet je waarschijnlijk meteen denken aan Spa Bronwater en thermale baden. Spa water komt dan ook (natuurlijk) hier vandaan, maar deze bestemming staat ook bekend om zijn thermale baden. Al meerder eeuwen komt de rijke Adel naar Spa voor het bronwater, de baden en speciale kuren. Jaren geleden werden er dan ook grote en luxe gebouwen neergezet, welke nu haast uit een film lijken te komen. Naast kuren kun je je hier ook vermaken op de terrasjes, in de restaurants en de musea.

#4. Stavelot

Een leuke bestemming vlakbij Durbuy en Spa is Stavelot, een echt middeleeuws stadje met zo’n 7000 inwoners. De rijke geschiedenis van Stavelot is goed bewaard gebleven en nog steeds veel over bekend, dankzij de hier in 648 opgerichte dubbel-abdij. Deze abdij werd het begin van Stavelot en Malmedy. Je kunt de abdij nog steeds bezoeken en een kijkje nemen in de musea.

Ardennen Stavelot
Prachtige oude gebouwen in Stavelot (Foto: © Flickr, cc BY-SA 2.-, Stephane Mignon)

#5. Bouillon

In het zuiden van de Belgische Ardennen, op de grens met Frankrijk, ligt het stadje Bouillon, aan de rivier de Semois. Het stadje is met name bekend vanwege het kasteel van Bouillon, waarvan de eerste delen uit de achtste eeuw zijn. In de zomermaanden kun je rondstruinen in het kasteel en een vogelschow bijwonen. Leuk voor het hele gezin is het dierenpark, dat je net buiten Bouillon vindt.

#6. Malmedy

In het middeleeuwse stadje Malmedy spreken ze naast Vlaams ook Frans en Duits, doordat het stadje in de loop der jaren wisselend bij België en Duitsland hoorde. De ligging aan de rivier de Warche heeft ervoor gezorgd dat het stadje zich goed heeft kunnen ontwikkelen. Malmedy staat niet alleen bekend om de rijke geschiedenis, maar ook om de vele evenementen die hier plaats vinden, zoals carnaval en verschillende markten. Je kunt in Malmedy gaan winkelen, de lokale brouwerij bezoeken of fietsen in de omgeving.

Bekijk de plaatsen op onderstaande kaart:

Wat is jouw favoriete bestemming in de Ardennen?

Zomervakantie tips