Mountainbiken Winterberg: de mooiste routes op een rij

freeride mountainbike winterberg

2 oktober 2020

door Thijs in Fietsen/MTB

Winterberg in het Sauerland is een uitstekende bestemming voor een mountainbiketrip. De bestemming ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland en heeft meer dan 250 kilometer aan routes te bieden. In de heuvelachtige omgeving kun je veel hoogtemeters maken en bovendien is er een uitdagend bikepark. Zowel beginners als ervaren bikers kunnen uit de voeten op de mountainbikeroutes rond Winterberg.

Bikepark Winterberg

Het bikepark in Winterberg is te vinden bij de bobsleebaan op de ‘belevenisberg’ Kappe. Wanneer je één van de negen parcoursen (totaal 10 km) hebt afgewerkt, kun je door middel van de stoeltjeslift weer omhoog. De parcoursen zijn voorzien van sprongen, snelle bochten en andere soorten obstakels. Er zijn eenvoudige afdalingen (Continental Track), en zware routes (IXXS Downhill) waar een speciale downhill bike voor vereist is. Een dagkaart voor het Bikepark Winterberg kost € 29,50, kinderen betalen € 21,-. Bij het Bikestation kun je een mountainbike inclusief uitrusting huren.

Bikepark Winterberg

Trailpark Winterberg

Trailpark Winterberg bestaat uit 60 kilometer (20 km singletrails) aan routes die allemaal beginnen op de parkeerplaats Am Bremberg tegenover het Bikepark. De zeven routes zijn vrij toegankelijk en variëren in niveau. Er zijn routes die prima geschikt zijn voor gezinnen, maar ook trajecten die meer vaardigheden vereisen. Het pluspunt van een trailpark is dat de routes afwisselender zijn dan cross-country-routes, maar gemakkelijker dan die in een bikepark. Alle routes zijn duidelijk gemarkeerd, variërend van eenvoudig tot moeilijk.

Ook interessant:

Cross-country mountainbikeroutes Winterberg

Liefhebbers van cross-country mountainbiken zitten ook goed in Winterberg. Net als de routes van het Trailpark starten diverse langeafstandstrajecten ook op de Am Bremberg parkeerplaats. De routes variëren in lengte van 27 kilometer (480 hm) tot 73 kilometer (2000 hm) en zijn duidelijk aangegeven met gele bordjes waar het nummer van de route opstaat. Hieronder enkele voorbeelden van routes: 

Nr. 2: Zu den Steinen, 53 km
Lange, maar middelzware tour met als hoofddoel het vakwerkdorp Bruchhausen en de rotsformatie Bruchhauser Steine. De route bestaat uit bospaden, asfaltstroken en enkele korte, maar aantrekkelijke singletrails. 

Nr. 11: Panoramatour, 41 km
De bekendste berg van het Sauerland, de Kahler Asten (843 m), vormt het middelpunt van deze aansprekende route. Constant gaat het op en af en je rijdt door diverse landschappen. 

Nr. 24: Hochsauerland tweeduizender, 73 km
Route nr. 24 is de meest uitdagende in de omgeving van Winterberg. In 73 kilometer overwin je 2000 hoogtemeters en fiets je over de Kahle Asten, Hohe Knochen en het Sorpetal. 

Overige mountainbikeroutes in Winterberg >

Mountainbiken Winterberg

Welke mountainbike is geschikt voor Winterberg?

Het aanbod van routes rond Winterberg is zo divers dat ieder type mountainbiker hier uit de voeten kan. In het Trailpark Winterberg hebben ervaren professionals geschikte wegen en paden in het bos uitgezocht en deze gecombineerd met single trails. Ook zijn er kuipbochten, passages met stenen en boomwortels en zogenoemde North-Shore-elementen aangelegd. Daarmee is het park geschikt voor de complete doelgroep mountainbikers, van cross-country tot aan ‘adrenalinejunkies’. Voor het Bikepark Winterberg geldt hetzelfde, van fun op je fully tot lekker afdalen op je hardtail, alles is mogelijk. Ook de e-mountainbike wordt steeds meer gesignaleerd in het Trailpark.

Zomervakantie tips