Mooie bestemmingen in de Vogezen in Frankrijk

 © Pixabay, José FYOT 
Mooie bestemmingen in de Vogezen in Frankrijk

31 augustus 2021

door Marlous in Tips

De Vogezen in Frankrijk is een prachtige bergketen en departement in het noorden van het land, langs de grens met Zwitserland en Duitsland. De glooiende bergtoppen worden ook wel 'ballons' genoemd, door hun bolle vormen en trekken jaarlijks vele wandelaars, fietsers en kampeerders. En dat is niet voor niets, want je vindt hier een geweldige natuuromgeving met een groot aantal bijzondere plaatsjes om te ontdekken. Welke plekken je echt op je lijstje moet zetten voor een zomervakantie in de Franse bergen? Deze mooie bestemmingen in de Vogezen in Frankrijk moet je absoluut niet overslaan!

De Vogezen in Frankrijk

De Vogezen, of in het Frans gezegd 'Vosges' is een natuurrijk gebied dat bestaat uit mooie bergtoppen, met als hoogste top de Grand Ballon (1424 m) en diepgroene bossen. Vooral natuurliefhebbers zijn hier helemaal op hun plek, want de uitgestrekte omgeving met maar liefst twee natuurparken, is ongerept en leent zich perfect voor wandel- of fietstochten. De Vogezen in Frankrijk kent nog een 'wilde natuur', waarbij er ontzettend veel plant- en bloemensoorten groeien die je elders in Europa al niet meer kunt vinden. Maar ook op cultureel niveau telt de Vogezen een groot aantal plekken die de moeite van het bezoeken waard zijn. Het fijne van de Vogezen is dat je dit gebied al op enkele uurtjes rijden vanaf Maastricht kunt bereiken. Ben je benieuwd welke mooie bestemmingen er allemaal in dit gebied liggen? In dit blog lichten we er een aantal voor je uit!

wijngaarden vogezen
Het noorden van de Vogezen is glooiend vol wijngaarden ((© Pixabay, Ben Kerckx)

Épinal

Een van de grootste steden met zo'n 40.000 inwoners is Épinal. De historische stad wordt omringd door het water van de rivier de Moezel en is ontzettend goed te verkennen per fiets of middels een stadswandeling. Hier vind je ontelbaar veel bezienswaardigheden, zoals het Prentenmuseum waar de beroemde eeuwenoude prenten die hier vandaan komen te bewonderen zijn. Maar ook staat de Franse plaats te boek als kuurstad, waar je ontspanning kunt vinden in een van de thermale baden. En dat niet alleen, want binnen een mum van tijd sta je vanuit de stad tussen de bossen en bergen van de Vogezen. Een mooie en afwisselende bestemming dus!

Neufchâteau

Neufchâteau behoort ook zeker tot de mooie bestemmingen in de Vogezen in Frankrijk met een groot gedeelte dat is opgenomen als beschermd gebied. Dat is niet voor niets, want ook dit plaatsje heeft een rijke geschiedenis dat dateert uit de middeleeuwen. Zo kun je hier bijvoorbeeld de eeuwenoude Saint-Nicolas kerk bewonderen, het stadhuis Hotel de Houdreville met prachtige trappen uit de renaissance of een bezoek brengen aan de ruïnes van het oude amfitheater. 

Tip: bekijk mooie campings in de Vogezen in Frankrijk >

Vittel 

Een ander bijzonder plaatsje dat bekend staat als kuuroord is Vittel. Hier vind je een gigantisch wellnesspark dat volledig in het teken staat van schone berglucht, gezondheid, mooie natuur en ontspanning. Dat heeft het plaatsje te danken aan het mineraalwater dat hier gewonnen wordt. Bovendien is er van verveling geen sprake tijdens een zomervakantie, want er is ook een grote golfbaan, casino en er worden regelmatig paardenraces gehouden. Dat klinkt allemaal mondain en luxe, maar Vittel kent toch ook een ver verleden dat zichtbaar is in verschillende historische bezienswaardigheden. 

vittel vogezen
Grand Wellness Hotel in Vittel (© Pixabay, Peter H)

Marmoutier

Het kleine dorpje Marmoutier in het noorden van de Vogezen is zo'n plaatsje dat gegarandeerd een indruk achterlaat. Dat komt door de interessante geschiedenis die je hier kunt herbeleven met een bezoekje aan de kloosterkerk, waar je ook de resten kunt vinden van de voormalige abdij uit het jaar 589. In de loop der jaren is er heel wat gebeurd en veranderd rondom het klooster en dat valt allemaal hier te ontdekken. Daarnaast vind je hier een verscheidenheid aan pittoreske vakwerkhuizen die ook een bijzondere aanblik geven. 

Gérardmer

Het plaatsje Gérardmer wordt ook wel de 'Parel van de Vogezen' genoemd, en dat heeft het te danken aan het grote meer dat hier ligt. Het gelijknamige meer is het grootste natuurlijk bergmeer dat zich in deze omgeving bevindt en dat uit puur, fris gletsjerwater bestaat. Hier kun je heerlijk kanoën, zwemmen, waterfietsen of zeilen en ook vinden er regelmatig kajak- en roeiwedstrijden plaats die je kunt bekijken. Maar ook het plaatsje zelf is enorm aantrekkelijk, met name door de zichtbare lange geschiedenis met bijvoorbeeld de oude abdij. 

Vind fijne vakantiehuizen in de Vogezen >

gerardmer vogezen
Gérardmer is een geliefde bestemming, met name door de ligging aan het meer (© Pixabay, Martinelle)

La Bresse

Het kleine bergdorpje La Bresse is een fijne plek midden in de fraaie natuur van de Vogezen. 's Winters kan hier geskied worden en 's zomers trekt het bergliefhebbers die willen wandelen, mountainbiken en klimmen. Naast dat je hier als sportieve vakantieganger uitstekend terecht kunt, zijn er ook genoeg culturele uitstapjes te maken. Bijvoorbeeld 'Les Hautes Mynes' waar je meer ontdekt over de achtergrond van de mijnwerkers of bekijk de kaasproductie in 'Ferme du Saichy’, een typische boerderij uit de streek.

Dit zijn slechts een aantal mooie bestemmingen in de Vogezen in Frankrijk, maar de streek kent nog veel indrukwekkende plekken. Heb jij nog tips? Laat het weten in een reactie!

Zomervakantie tips