Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in de Vogezen: 6 mooie routes

53499 - Wandelen in de Vogezen: 6 mooie routes

Bergliefhebbers die op zoek zijn naar een mooie bestemming in Frankrijk, moeten absoluut eens gaan wandelen in de Vogezen. Met haar glooiende heuvels, bossen die groener dan groen zijn en kleurige natuur vormt dit gebied een prachtige wandelomgeving voor ieder type wandelaar. Het fraaie berglandschap beschikt over een uitgebreid netwerk aan wandelpaden om leuke tochten door de natuur te kunnen maken. Wil jij die kant op en ben je op zoek naar een aantal tips? Dit zijn zes mooie routes voor als je gaat wandelen in de Vogezen!

Ga wandelen in de Vogezen

Ook in Frankrijk kun je geweldige wandeltochten maken en de Vogezen vormen daar een uitstekende uitvalsbasis voor. Het middelhoge gebergte ligt in het noordoosten van Frankrijk, waar het zich vanaf de grens met Zwitserland uitstrekt tot aan het Rijndal. De bergketen kenmerkt zich door grote, bijna ballonvormige ronde toppen, waarvan de hoogste de Grand Ballon is op 1424 meter. Begeef je je op deze toppen dan geniet je van een geweldig uitzicht en kun je bij helder weer zelfs de Alpen zien liggen. Bovendien liggen er in de bergketen leuke dorpjes om te verblijven, zoals La Bresse, een sportief bergdorpje, en Gérardmer, een sfeervol plaatsje direct aan het gelijknamige meer en topbestemming voor een zomervakantie. De dorpjes zijn een fijne uitvalsbasis voor als je gaat wandelen in de Vogezen. Ben je nog op zoek naar mooie routes? Kijk dan eens naar deze tips!

Lees ook: Tour de Glamping in de Franse bergen

#1. Klim naar de Grand Ballon

Wandelen in de Vogezen is uiteraard niet compleet zonder het hoogste punt van de bergketen te hebben bezocht, dus een route naar de Grand Ballon is dan ook meer dan de moeite waard. Er loopt een prachtige route naar de top die dwars door het natuurpark gaat, waarbij je meteen het diverse landschap van de Vogezen kunt ontdekken. In ongeveer 15 kilometer wandel je langs het stuwmeer van de Seebach en de bergtoppen Hundskopf en Storkenkopf. Aanrader is om de wandeling bij goed en helder weer te doen, want dan kun je eenmaal op de top genieten van een panoramisch uitzicht over het Zwarte Woud, de regio Elzas en zelfs de bergen in Oostenrijk en Liechtenstein.

Route naar de Grand Ballon

Duur 5 uur
Hoogtemeters 491 meter klimmen, 480 meter dalen
Afstand 15,2 km
Startpunt Route des Crêtes in Soultz-Haut-Rhin
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
53499 - wandelen vogezen grand ballon
De route naar de Grand Ballon moet je zeker gaan doen als je gaat wandelen in de Vogezen!

#2. Sentier des Roches

Een van de routes die je absoluut moet doen als je gaat wandelen in de Vogezen is de Sentier des Roches die start en eindigt bij de bergpas Col de la Schlucht. Het is een vrij uitdagende tocht, omdat je vanaf de pas direct een steile smalle weg oploopt. De route leidt je over rotsen, bospaden, trappen en bruggen langs en over rotswachtige wanden en smalle bergweggetjes. Dat maakt het een pittige tocht, maar vooral ook een spectaculaire met fenomenale uitzichten onderweg. Maak deze route alleen als de weersomstandigheden het toelaten en trek goede schoenen aan, want je loopt veel over stenen en rotsen.

Tip: verblijf in de natuur op een mooie camping in de Vogezen

Sentier des Roches

Duur 4 uur
Hoogtemeters 400 meter klimmen, 400 meter dalen
Afstand 11 km
Startpunt Col de la Schlucht
Niveau Gemiddeld tot zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Sentier des Chèvres

Ook met het hele gezin kun je leuke wandelingen maken in de Vogezen. Een leuk voorbeeld daarvan is de wandelroute 'Sentier des Chèvres', een familievriendelijke tocht van ongeveer 6 kilometer. Tijdens het wandelen geniet je van mooie uitzichten op de glooiende heuvels van het gebergte, zoals de Ballon de Servance. Je loopt langs La Boulouie en het charmante plaatsje Saint Maurice sur Moselle. Leuk voor kinderen is dat je langs Auberge des Fontaine wandelt, waar er een dierenpark is vol herten, ezels, geiten, poezen, honden, konijntjes en vogels.

Sentier des Chèvres

Duur 1:45 uur
Hoogtemeters 128 meter klimmen, 128 meter dalen
Afstand 5,9 km
Startpunt Parkeerplaats Théâtre du Peuple in Bussang
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Stage 18 - Ballon d'Alsace - Giromagny

Een geweldige route als je gaat wandelen in de Vogezen is stage 18, waarbij je van de Ballon d'Alsace naar het plaatsje Giromagny wandelt. Hoewel de tocht ongeveer vier uur wandeltijd bedraagt is het uitstekend te doen, omdat je voornamelijk richting het dal loopt. Je start de wandeling op de top van de Ballon d'Alsace waar je op een hoogte van 1247 meter bent. Vanaf hier heb je een indrukwekkend 360-graden uitzicht en kun je de top van de bekende hoge berg Mont Blanc bewonderen. De route loopt naar beneden richting de vallei waar je de rivier Savoureuse vindt en eindigt in het dorp Giromagny. Dit fungeerde vroeger als mijndorp en is interessant om te bezoeken, want er zijn een aantal historische bezienswaardigheden te bekijken.

Stage 18 - Ballon d'Alsace - Giromagny

Duur 4 uur
Hoogtemeters 0 meter klimmen, 742 meter dalen
Afstand 12,7 km
Startpunt Ballon d'Alsace
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
53499 - landschap vogezen wandelen
Wat een prachtig groene omgeving is de Vogezen toch!

#5. Wandeling naar de waterval Nideck

Op zoek naar een mooie korte wandeling in de Vogezen? Schrijf deze leuke route maar op je lijstje. De tocht is iets meer dan 3 kilometer lang en loopt naar de waterval Nideck in het plaatsje Oberhaslach. Niet alleen de waterval is een bezoekje waard, deze tour neemt je ook mee naar de ruïne van een eeuwenoud kasteel, waarvan de eerste schriftelijke vermelding al uit de 13e eeuw stamt. Je wandelt over brede bospaden en tussen boomstammen en, omdat de route overwegend vlak is, kun je deze wandeling prima met de hele familie maken. Het pad naar de waterval is echter wat steiler.

Wandeling naar de waterval van Nideck

Duur 1:30 uur
Hoogtemeters 190 meter klimmen, 190 meter dalen
Afstand 3,3 km
Startpunt Parkeerplaats Maison Forestière du Nideck
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Midden in de natuur overnachten van Parc naturel régional des Vosges du Nord? Boek een Natuurhuisje!

#6. Wandel naar de Hartmannswillerkopf

Een stukje historie combineren met wandelen in de Vogezen kan als je een tour maakt naar de Hartmannswillerkopf. Op dit cruciale punt heeft er in het jaar 1915 een slagveld plaatsgevonden tussen de Fransen en de Duitsers met tragische gevolgen. Een wandeling ernaartoe is absoluut de moeite waard, want op dit punt kun je meer leren over de gebeurtenissen, door een bezoek te brengen aan het museum, de voormalige bunkers te bekijken of de aangrijpende begraafplaats te bezoeken. Het monument bezichtig je door een wandeltocht te maken vanaf het plaatsje Watwiller.

Tocht naar het monument Hartmannswillerkopf

Duur 2:30 uur
Hoogtemeters 500 meter klimmen, 500 meter dalen
Afstand 7,5 km
Startpunt Watwiller
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
53499 - wandelen hartmannswillerkopf
De Hartmannswillerkopf is een aangrijpende en zeer indrukwekkende plaats om te bezoeken.


Er zijn natuurlijk talloze prachtige routes te volgen als je gaat wandelen in de Vogezen. Heb jij nog een leuke tip? Laat het ons weten in een reactie!

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.