Skip to navigation Skip to main content
Wandelen

Wandelvakantie

Liefhebbers van een wandelvakantie kunnen hun hart ophalen in de bergen. De natuur, de frisse berglucht en de uitzichten maken de Alpen een waar wandelparadijs en dus de perfecte bestemming voor een wandelvakantie. Er zijn gemarkeerde wandelpaden in alle moeilijkheidsgraden, van een eenvoudig pad tot smalle gletsjerpaden.

Wanneer is de beste periode voor een wandelvakantie? In de zomer of in de winter? Voor de diehard wandelaar maakt het seizoen niet uit. Hij loopt door weer en wind. Het zomerseizoen is uitermate geschikt voor een prachtige wandelvakantie in de bergen, omdat dan de meeste routes begaanbaar zijn. Als er sneeuw ligt, wordt gebruik gemaakt van speciale winterwandelwegen.

Bergwandelen met wandelstokken

Materiaal & Techniek

Een heerlijke wandelvakantie begint bij de juiste wandelschoenen. Daarnaast is het goed om te weten waar je op moet letten wanneer je gaat wandelen in de bergen. Zo voorkom je blessures en beleef je optimaal plezier!

- Tips wandelschoenen kopen
- Hoge of lage wandelschoenen?
- Wandeltechniek in de bergen

Wandelen op een breed grindpad in het Wimmertal boven Gerlos

Wandelroutes

Van wandelingen zonder al te veel hoogteverschil door het dal tot uitdagende tochten in het hooggebergte, de wandelmogelijkheden in de Alpen zijn enorm. Er zijn bestemmingen die een streepje voor hebben op andere dorpen.

- Wandelroutes bij de Matterhorn
- Mooiste wandelingen Gardameer
- Tips wandelen in de Dolomieten

Wandelbordje in de bergen

Accommodaties

Heb je je bestemming voor je wandelvakantie in de bergen bepaald? Tijd om op zoek te gaan naar een accommodatie. Kies voor de vrijheid van een camping, de luxe van een hotel of de privacy van een ruime vakantiewoning.

- Wandelaanbiedingen
- Campings in de bergen
- Mooie wandelhotels

Wandelen in de bergen

Van wandelen in de bergen krijg je nooit genoeg. Terwijl je de frisse berglucht inademt geniet je van het prachtige uitzicht op de bergen. Iedereen kan wandelen in de bergen, van families met kinderen tot fanatieke bergsporters. Er zijn wandelingen met weinig hoogteverschil, maar ook uitdagende huttentochten en lange-afstandswandelroutes. Voor je gaat wandelen in de bergen is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Draag de juiste schoenen, zorg voor een goede conditie en kies een wandelroute die bij je past. Tijdens een wandelvakantie in de bergen beleef je onvergetelijke momenten!

Dorpen voor een wandelvakantie in de bergen

Materiaal voor een wandelvakantie

Een succesvolle wandelvakantie begint met een goede voorbereiding. Zorg voor goede wandelschoenen en zorg dat deze goed zijn ingelopen. Met alleen schoenen is je wandeluitrusting nog niet compleet. Comfortabele wandelkleding maakt dat je je prettig kunt bewegen en vergeet ook geen regenkleding mee te nemen. Extra kleding, eten en drinken kun je meenemen in een goede wandelrugzak.

Huttentochten in de Alpen

Huttentocht Oostenrijk

Wanneer je een huttentocht wilt gaan maken in Oostenrijk, zijn er enorm veel mogelijkheden. Van vrij eenvoudige tochten die maar enkele dagen duren, tot wandelingen waarbij je veel hoogtemeters overbrugt en minimaal zeven dagen onderweg bent.

Huttenttochten Frankrijk

Voor een huttentocht in Frankrijk zijn er veel mogelijkheden. Er zijn tal van prachtige regio's en genoeg berghutten die voor onderdak kunnen zorgen. Je kunt het beste kijken naar de GR wandelroutes via de FFRP (Fédération Française de la Randonnée Pédestre).

Huttentocht Zwitserland

Mogelijkheden genoeg om een huttentocht in Zwitserland te maken! De hele dag buiten, genieten van de machtige bergen en glooiende heuvels. Je loopt van berghut naar berghut, wat een fantastische ervaring is. Drie dagen, vijf dagen of misschien wel een maand?

Huttentochten Italië

Huttentocht Italië, de ultieme vakantie voor wandelliefhebbers. Genieten van de prachtige afwisselende natuur. Het ene moment loop je tussen de rotsen en het volgende moment over een alm, met een prachtig kabbelend riviertje (met ijskoud bergwater!).

15 meest gemaakte wandelfouten

Wandelen in de bergen wordt vaak onderschat. Wij laaglanders zijn immers wel gewend om te lopen, maar wandelen in de bergen is een stuk technischer en inspannender dan veel mensen denken.

Wandeltechniek: zo daal je af

Afdalen tijdens het wandelen in de bergen flink tegenvallen. Sommige wandelpaden zijn behoorlijk steil of technisch, waardoor ook het afdalen flink inspannend kan zijn.  Ook vermoeidheid speelt een rol.

Tips tegen pijn bij bergwandelen

Niets vervelender dan pijn bij het wandelen. Je conditie is in orde, maar toch krijg je iedere keer te maken met fysieke ongemakken zoals blaren of een zere heup. Je kunt het nodige doen dit te voorkomen.