Skip to navigation Skip to main content

Pijn bij het wandelen: tips tegen fysieke ongemakken

54253 - Pijn bij het wandelen: tips tegen fysieke ongemakken

Niets vervelender dan pijn bij het wandelen. Je conditie is in orde, maar toch krijg je iedere keer te maken met fysieke ongemakken zoals blaren of een zere heup. Je kunt het nodige doen om pijn bij het wandelen te voorkomen. Zo wandel je straks met veel meer plezier door de bergen. In dit artikel vind je meer informatie over pijn bij het wandelen en tips om hier snel van af te komen.

Zo voorkom je pijn bij het wandelen

Pijn bij het wandelen is vaak het gevolg van een verkeerde houding, overbelasting of verkeerde schoenen. Besteed daarom veel aandacht aan het kopen van wandelschoenen. Beschik je over het juiste schoeisel om mee te gaan wandelen in de bergen, dan dien je ook je lichaam er klaar voor te laten zijn. Zorg voor een rustige opbouw en begin niet meteen met urenlange tochten in het hooggebergte, als je hier (nog) niet klaar voor bent. Tijdens een bergwandeling is de juiste wandeltechniek ook van groot belang. Luister altijd naar je lichaam en ga vooral niet forceren wanneer je te maken krijgt met pijn bij het wandelen.

 

Hoe kun je trainen voor bergwandelen?

54253 - versleten wandelschoenen pijn wandelen

Schouders

Schouderklachten zijn bij bergwandelaars vaak te wijten aan de wandelrugzak. Wanneer deze verkeerd is afgesteld of te zwaar is bepakt kunnen je schouders gaan protesteren. Neem de tijd om je rugzak in te stellen op jouw lichaam en draag nooit meer dan 20% van je lichaamsgewicht. Ook vermoeidheid, waardoor je minder rechtop gaat lopen, draagt bij aan de klachten. Neem onderweg voldoende pauze en na afloop een warme douche om de spieren te laten ontspannen.

Rug- en nekpijn

Ook bij rug- en nekpijn kan de oorzaak zitten in het verkeerd dragen van de rugzak. Klachten voorkomen begint al bij het inpakken van de rugzak, waarbij je de zware spullen onderin plaatst en zo dicht mogelijk tegen het frame. Bij het afstellen van de rugzak dient de heupband voor 2/3 over je heupen te liggen en voor 1/3 boven de heupen. De schouderbanden moeten de schouders raken, maar mogen niet schuren of knellen. Tijdens de voorbereiding kun je al core stability oefeningen doen om je lichaam sterker te maken voor het wandelen in de bergen. Tijdens het wandelen trekt de pijn na een pauze vaak weer snel weg.

54253 - rugzak pijn wandelen

Zere voeten

Zere voeten tijdens het bergwandelen, verschrikkelijk! De oorzaak zit vaak in het negeren van een klein pijntje, dat steeds erger wordt. Neem de tijd om je wandelschoenen goed aan te trekken. Een goede inlegzool kan ook uitkomst zijn om zere voeten te voorkomen. Zo krijgen je voeten meer ondersteuning en worden schokken beter opgevangen. Goede wandelschoenen in combinatie met inlegzolen kunnen klachten als blaren, likdoorns of een brandend gevoel onder de voet bestrijden.

Blaren

Blaren kunnen je wandelvakantie in de bergen of huttentocht flink bederven. Voorkomen is beter dan genezen en dat begint bij het dragen van goede wandelsokken en goed zittende wandelschoenen. Mocht je toch te maken krijgen met blaren, probeer deze dan heel te laten en plak er een blarenpleister overheen. Ervaar je te veel last? Prik de blaar dan door met een steriele blarenprikker. Druk het vocht eruit en plak de blaar af met een gaasje.

Blaren voorkomen: 8 tips
54253 - blarenpleister blaren pijn wandelen

Zere schenen

Niet alleen bij het skiën kun je last krijgen van zere scheenbenen, ook bij bergwandelen. Met name na afloop van de wandeling voel je een zeurderige pijn in je scheenbeen. Ook voor dit type klachten geldt overbelasting of verkeerde schoenen als oorzaak. Er zit niets anders op dan rust nemen en de wandelkilometers weer rustig op te bouwen.

Achillespees

Pijn aan je achillespees ontstaat meestal geleidelijk. In het begin heb je er nog niet al te veel last van en voel je het voornamelijk bij het opstaan. Blijf je kilometers maken, dan zal je de achillespees ook bij het wandelen gaan voelen. De reden van pijn aan je achillespees is overbelasting of versleten wandelschoenen (zolen).

Hoe lang gaan wandelschoenen mee?
54253 - pijn wandelen bergen

Heupen

Pijn aan de heup kan te wijten zijn aan een ontsteking van een slijmbeurs, pees of spier. Vaak is overbelasting de boosdoener, maar blijven wandelen kan een deel van de oplossing zijn. Schroef het aantal kilometers terug, maar blijf wel bewegen. Als de pijn met rust niet vermindert, neem dan contact op met de huisarts of fysiotherapeut.

Knieklachten

Voor wie snel last heeft van pijn in de knieën, kan bergwandelen een grote uitdaging zijn. Belangrijk is om voor je naar de bergen vertrekt alvast spierversterkende oefeningen te doen. Maak het jezelf ook niet te moeilijk en gebruik waar dat mogelijk is de lift. Ook wandelstokken kunnen je helpen bij het verlichten van de knieën.

7 tips voor wandelaars met knieproblemen
54253 - zere knieen bergwandelen

Spierpijn

Jij en ik wandelen niet iedere week in de Alpen. Je kunt nog zo goed getraind hebben, in de bergen gebruik je toch net weer even andere spieren. Na een pittige wandeltocht door de bergen is het niet gek dat je te maken krijgt met spierpijn. Spierpijn gaat bij rust vanzelf weer over, maar je kunt het herstel bevorderen door voldoende eiwitten te eten. Ook massage, rekken en compressiekleding kunnen uitkomst bieden. Al tijdens het wandelen is belangrijk om genoeg te drinken en te eten (koolhydraten).

Spierpijn na het wandelen voorkomen: 9 tips

5 tips om pijn bij het wandelen te voorkomen

  • Wandel op de juiste wandelschoenen
  • Bouw het aantal kilometers rustig op
  • Luister naar je lichaam
  • Begin in een rustig tempo en laat de spieren opwarmen
  • Besteed aandacht aan de juiste wandeltechniek



Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.