Skip to navigation Skip to main content

5 meerdaagse wandelingen voor op je bucket list

Meerdaagse wandeling door het hooggebergte
© Spalder Media Group

Er zijn meerdaagse wandelingen die op het lijstje van iedere fanatieke bergwandelaar staan. Voor iedere hiker is het een droom om rond de Mont Blanc te wandelen of de Dolomieten te doorkruizen. Het landschap, de uitzichten en de beroemde bergen maken deze huttentochten geliefd bij vele wandelaars. Zet deze vijf meerdaagse wandelingen maar op je bucket list!

1. Haute Route

De Haute Route loopt van Chamonix naar Zermatt en is een klassieker onder de meerdaagse wandelingen. Van de Mont Blanc wandel je in zes tot vijftien dagen naar de Matterhorn. Maar dit zijn zeker niet de enige imposante bergen op de route van 190 kilometer. Ook kom je door tal van authentieke dorpjes met goede overnachtingsmogelijkheden. In totaal moet je elf bergen oversteken en 12.000 hoogtemeters overwinnen. Het wandelen van de Haute Route is een onvergetelijke ervaring.

 

Haute Route eindpuntZermatt is het eind- óf startpunt van de Haute Route

 

2. Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc behoort tot de mooiste en bekendste meerdaagse wandelingen van de Alpen. Deze wandeling rond de hoogste berg van de Alpen wil iedere hiker hebben gedaan. Je doet er zo’n acht tot elf dagen over om de route van 170 kilometer te wandelen. Onderweg wandel je door Zwitserland, Frankrijk en Italië en zie je de Mont Blanc van alle kanten. Er is een groot aanbod van accommodaties en ook een georganiseerde reis (individueel of met groep) voor de Tour du Mont Blanc behoort tot de mogelijkheden.

 

Meer informatie over de Tour du Mont Blanc

 

3. Alta Via 1 (Dolomite High Route 1)

Een meerdaagse wandeling door de Dolomieten staat op het lijstje van iedere bergwandelaar. Een route die aan al je verwachtingen zal voldoen is de Alta Via 1, die ook wel bekendstaat als de Dolomite High Route 1. Het is een route die niet al te lastig is, maar onderschat deze uitdaging ook zeker niet. De Alta Via 1 loopt van Pragser Wildsee bij Toblach in het Pustertal naar Belluno. Je legt zo’n 150 kilometer af en overbrugt 7000 hoogtemeters. En iedere dag verbaas je je weer hoe ongelofelijk mooi de Dolomieten zijn!

 

Meer informatie over de Alta Via 1

 

Meerdaagse wandeling DolomietenEen meerdaagse wandeling door de Dolomieten is een geweldige ervaring

 

4. Tour de Monte Rosa

Een andere Alpengigant waar je omheen kunt wandelen is de Monte Rosa (4634 m). De Tour de Monte Rosa is ruim 170 kilometer lang en overbrugt 11.000 hoogtemeters. Onderweg geniet je van het uitzicht op onder andere de Weisshorn, Matterhorn en Alalinhorn. Ervaren bergwandelaars kunnen de Tour de Monte Rosa in zo’n acht à tien dagen afleggen. In tegenstelling tot nummer 1 en 2 in dit lijstje, is deze meerdaagse wandeling een stuk rustiger. Wel is de Tour de Monte Rosa fysiek zwaarder dan de Tour du Mont Blanc.

 

5. Goldsteig

Ook in Duitsland vind je tal van schitterende meerdaagse wandelroutes. Deze routes zijn verenigd onder de naam ‘Top trails of Germany’. De 660 kilometer lange Goldsteig is er een van. Je wandelt door de prachtige natuur van het Beierse Woud in de voetsporen van historische handelaren en smokkelaars. Je volgt als het ware de Duits-Tsjechische grens door de regio die groot is geworden door de zouthandel. De Goldsteig dankt zijn naam dan ook aan dit ‘witte goud’. Het traject is onderverdeeld in 38 etappes en loopt van Marktredwitz naar Passau. Er is een zuidelijke en noordelijke, meer bergachtige (16.500 hoogtemeters), variant.

 

 

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.