Skip to navigation Skip to main content
Aletschgletscher 13

Bezienswaardigheden heb je in Zwitserland in overvloed! Van hangbruggen tot bergtreinen, stuwdammen en bergpassen. Zo kun je tijdens een zomervakantie in Zwitserland je wandeldagen eens afwisselen met een leuk uitstapje. Veel zijn zelfs het hele jaar door geopend. Je vindt in elk kanton en elke regio genoeg highlights die je kunt bezoeken, dus keuze genoeg. Benieuwd welke bezienswaardigheden in Zwitserland je nou echt een keer gezien moet hebben? In dit blog zetten we de top 15 bezienswaardigheden in Zwitserland voor je op een rijtje.

Bezienswaardigheden Zwitserland: dit wil je zien

Een ruige bergwereld, glooiende alpenweiden en tal van bezienswaardigheden. Zwitserland heeft het allemaal. Het is daarom ook absoluut aan te raden om tijdens je zomervakantie niet alleen van de bergen en de natuur te genieten, maar ook eens één van de vele bijzonderheden te bezoeken. Deze kennen vaak een leuk verhaal of interessante geschiedenis en zorgen voor een leuke afwisseling tussen al die dagen in de natuur. Welke ga jij bezoeken?

1. Aletschgletscher

De Aletschgletscher ligt op de grens van Bern en Wallis en is de grootste gletsjer van de Alpen. Met een lengte van bijna 23 km en ruim 11 miljard ton ijs is het ook niet zo gek dat deze bovenaan staat. Je kunt de Aletschgletscher van veraf bekijken, maar het is ook mogelijk om een gletsjertocht te maken. Een gids leidt je via een veilige route over het ijs en laat je de mooiste plekken zien. Daarnaast kan de gids je ook nog leuke feiten en weetjes over de gletsjer en omgeving vertellen.

2. Bernina Express

Eén van de bekendste spoortreinen van de Alpen en een echte bezienswaardigheid in Zwitserland is de Bernina Express. Deze trein rijdt over de spoorlijn tussen de Zwitserse stad Chur en het Italiaanse Tirano en staat te boek als één van de mooiste treinreizen in de Alpen. Onderweg rijdt de trein over oude bruggen en door smalle tunneltjes. Vanuit de Bernina Express wordt je continu getrakteerd op de mooiste uitzichten op onder andere de imposante bergwereld, meren, gletsjers en groene bergweides.

3. Brienzersee

De Brienzersee, ook wel het Meer van Brienz genoemd, ligt vlakbij Interlaken in het kanton Berner Oberland en wordt gekenmerkt door de unieke helderblauwe kleur. Op en rondom het meer kun je verschillende activiteiten ondernemen. Eén van de aanraders is een boottocht over het water. Deze gaat van Interlaken naar Brienz, duurt ruim een uur en onderweg kun je op verschillende plekken uitstappen. Ook kun je zelf het water op, ga bijvoorbeeld lekker kajakken! Verder kun je rondom het meer prachtige wandeltochten maken, waarvan de wandeling van het treinstation van Brienz naar het treinstation Interlaken Ost een leuke tip is.

4. Brienz Rothorn Bahn

Vlakbij de Brienzersee vind je de Brienz Rothorn Bahn. Dit is de laatst overgebleven tandradbaan met een ouderwetse stoomtrein in Zwitserland. De eerste rit werd gemaakt in 1892, waarna hij vanaf de Eerste Wereldoorlog tot 1931 gesloten werd. Inmiddels is het een toeristische attractie en herkent menig bergliefhebber de knalrode trein. De stoomlocomotief brengt je in ongeveer een uur naar 2244 meter hoogte, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Brienzersee, de Berner Alpen en het Grimselgebied. Van juni tot oktober rijdt de trein naar boven.

5. Charles Kuonen Hangbrug

Dit lijstje met bezienswaardigheden in Zwitserland is niet compleet zonder de Charles Kuonen Hangbrug. Deze hangbrug is met een lengte van 494 m de langste voetgangershangbrug ter wereld, een absolute aanrader voor bergliefhebbers zónder hoogtevrees. Hij loopt op een hoogte van 85 meter over het Grabenguferravijn in het kanton Wallis. De Charles Kuonen Hangbrug is nog vrij nieuw: de brug werd in 2017 geopend ter vervanging van de Europabrücke. Het is een onderdeel van de Monte Rosa-route en wordt ook wel gebruikt om de top van de Dom (4545 m), de hoogste berg die geheel in Zwitserland ligt, te bereiken.

6. Gletscherschlucht Grindelwald

Tussen ruim 300 meter hoge rotswanden in Grindelwald ligt de Gletscherschlucht. Deze gletsjerkloof is begaanbaar gemaakt voor toeristen en is een tip voor je zomervakantie in Grindelwald. Na een wandeling van iets meer dan een half uur vanuit Grindelwald bereik je de kloof, waar je via een houten pad dit natuurspektakel kunt ontdekken. In de Gletscherschlucht kom je nog verschillende watervallen tegen, die door het smeltwater zijn ontstaan. Verder kun je hier nog lopen over een ‘spinnenweb’ van 170 m², dat gespannen is over de kloof en rivier Lütschine, en voor de adrenalinejunkies is er de Canyon swing.

7. Gotthardpas

Ook de bergpassen in Zwitserland behoren tot de bezienswaardigheden van het land. Eén van de mooiste, bekendste én belangrijkste bergpassen is de Gotthardpas, ook wel Sint Gotthard of Passo del San Gottardo genoemd. Deze bergpas verbindt Andermatt met Airolo en vormt een belangrijke verbinding tussen noord en zuid. De Gotthardpas is zo’n 26 km lang en bereikt een hoogte van 2106 m. De vele haarspeldbochten maken het een feestje om te rijden, ook voor motorrijders, en op verschillende uitkijkpunten geniet je van het indrukwekkende uitzicht.

8. Stuwdam Grande Dixence

In het zuiden van het kanton Wallis ligt de Grande Dixence, de grootste stuwmuur ter wereld. De bouw van de eerste muur van deze stuwdam begon al in 1934, waarna hij na vele jaren bouwen in 1965 werd afgerond. Bij laag waterniveau kun je de oude muur zelfs nog zien. De huidige muur is 200 meter dik, 285 meter hoog en 695 meter lang. Hij houdt zo’n 400 miljoen m3 water tegen. Bij de Grande Dixence zijn verschillende activiteiten te ondernemen. Volg een rondleiding in de muur, waag je aan de klimmuur, de zipline of wandel de Ibex Trail.

Grande Dixence
Durf jij met de zipline langs de Grande Dixence naar beneden?

9. Jungfraujoch - Top of Europe

De Eiger, de Mönch en de Jungfrau vallen onder de bekendste bergen van Zwitserland en vormen een imposante bergwereld rondom onder andere Grindelwald en Wengen. Bij deze bergen vind je op 3454 meter hoogte het Jungfraujoch, waar het hoogste treinstation van Europa ligt. De Jungfraujoch, ook wel Top of Europe genoemd, is op verschillende manieren te bereiken. Je kunt vanuit Grindelwald met de Eiger Express-gondel naar boven of met de trein die door het gebied rijdt. Vanuit Wengen neem he de trein naar Kleine Scheidegg. Voor alle opties geldt dat je voor het laatste stuk overstapt op de Jungfraubahn, die je het laatste stuk door de berg naar boven brengt. Eenmaal boven kun je genieten van het prachtige uitzicht op de omliggende bergwereld en de Aletsch Gletscher.

10. Matterhorn

De meest kenmerkende berg van Zwitserland is toch wel de Matterhorn (4478 meter) boven Zermatt. Het is één van de meest gefotografeerde bergen ter wereld en wij snappen wel waarom. De piramidevorm van de bergtop herken je uit duizenden en is van veraf al te zien. Op en rondom de Matterhorn kun je prachtig wandelen, waarvan de wandeling naar de Hörnlihütte één van de favorieten is. De beklimming naar de top is een veeleisende klim en het doel van vele fanatieke bergbeklimmers. De klim naar de top is een pittige en alleen geschikt voor geoefende klimmers met de juiste uitrusting en een goede gids. Benieuwd waar je de mooiste foto kunt maken? Vanaf de Klein-Matterhorn, het kleine broertje van de bekende berg. Deze is te bereiken met de kabelbaan die je naar 3829 m brengt.

Matterhorn Wandeling Uitzicht Zonsopkomst
De iconische top van de Matterhorn herkent iedereen

11. Meer van Genève

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Zwitserland is het Meer van Genève, ook wel het Lac Léman genoemd in het Frans. Het meer van Genève ligt op de grens van Frankrijk en Zwitserland, omringd door de Jura en Zwitserse Alpen. Dit is een meer van superlatieven: het is het meer met het meeste water én het grootste binnenmeer van Midden-Europa. Niet zo heel gek natuurlijk als je weet dat het meer een oppervlakte heeft van maar liefst 584 km2. Het meest kenmerkend voor dit meer is natuurlijk de 140 meter hoge fontein, de Jet d’Eau.

12. Oeschinensee

Een iets minder bekende tip voor je zomervakantie in Zwitserland is de Oeschinensee, een prachtig en knalblauw bergmeer. Volgens velen is dit misschien wel het mooiste bergmeer van Zwitserland of zelfs van de Alpen. De Oeschinensee ligt op 1578 meter hoogte, omringd door de Blüemlisalp met drie toppen de Doldenhorn, de Fründenhorn en de Oeschinenhorn. De combinatie van het blauwe water en de imposante bergen zorgen het hele jaar door voor een ontzettend fotogenieke plek. Het is dan ook niet raar dat dit meer favoriet is bij veel wandelaars en fotografen. Je bereikt de Oeschinensee door eerst vanuit Kandersteg de lift te pakken en daarna nog een klein half uurtje te lopen.

Oeschinensee 1
© Switzerland Tourism
Het blauwe water omringd door drieduizenders zorgt voor een indrukwekkend plaatje!

13. Piz Gloria

Liefhebbers van James Bond zullen deze bezienswaardigheid in Zwitserland zeker herkennen. De Piz Gloria is het eerste roterende restaurant ter wereld, gelegen op de Schilthorn boven Mürren. In 1969 vormde dit restaurant het toneel van de James Bond-Film ‘On Her Majesty’s Secret Service’. Het Berner Oberland speelt een grote rol in deze film, maar het restaurant vormde het hoogtepunt. In de film heette het Piz Gloria en was dit het hoofdkwartier van de schurk Blofeld. Sindsdien draagt het restaurant dezelfde naam en is er maar weinig veranderd. In zo’n 45 minuten draait het restaurant om zijn as en kijk je uit op de omliggende 200 bergtoppen. Bezoek ook Bond World in de kelder van het restaurant, waar je attributen uit de film vindt en meer leert over het maken van de film.

Pizgloria
© Schilthornbahn AG / Marco Zurschmiede
Vanaf het terras van Piz Gloria geniet je van een prachtig uitzicht!

14. Thrill Walk Schilthorn

Als je dan toch op de Schilthorn bent én je hebt geen hoogtevrees, waag je dan ook eens aan de Thrill Walk. Dit is een ‘wandelpad’ over een stalen constructie die aan de berg is gemonteerd op 2970 meter hoogte. De Thrill Walk start vanaf het terras Birg, bij het middelstation van de Mürren Schilthorn lift. Het wandelpad is zo’n 200 meter lang en gemaakt van glas en ijzer, op sommige plekken kijk je dus recht de afgrond in. Onderweg kom je nog een kleine verrassing tegen: dan moet je klimmend door een ijzeren tunnel van 250 meter of over een stalen kabel naar de overkant. Geen zorgen, je kunt er ook omheen ;-). Toegang tot de Thrill Walk is gratis.

15. Titlis Cliff Walk

We sluiten dit rijtje met bezienswaardigheden in Zwitserland af met de Titlis Cliff Walk. Dit is een hangbrug op zo’n 500 meter boven de grond en op 3020 meter hoogte, waarmee het ook meteen de hoogste hangbrug van Europa is. Je gaat met de Titlis Express gondel vanuit Engelberg naar het middelstation, waar je overstapt op de Titlis Rotair, de draaiende gondel die je naar de Titlis gletsjer brengt. Eenmaal boven is toegang tot de Cliff Walk gratis. Geniet van het indrukwekkende uitzicht en ontdek wat er nog meer te doen is. Bezoek bijvoorbeeld de gletsjergrot en met kinderen is een bezoekje aan de speeltuin ook altijd leuk.

Welke bezienswaardigheden zou jij hier nog aan toevoegen? Laat het ons weten via een reactie op social media.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.