Skip to navigation Skip to main content
Hexenwasser 1

Een familievakantie in Oostenrijk is een ontzettend goed idee! Jong en oud voelt zich thuis in dit veelzijdige Alpenland. De vele zwemmeren, bergbeleveniswerelden en leuke uitstapjes zorgen ervoor dat je je geen dag hoeft te vervelen. In dit artikel heb ik een aantal leuke bestemmingen voor een familievakantie in Oostenrijk op een rijtje gezet.

1. PillerseeTal

De vijf dorpen Waidring, St. Ulrich, Hochfilzen, Fieberbrunn enSt. Jakob in Haus liggen in het PillerseeTal. Het dal ligt middenin de Kitzbüheler Alpen, Loferer Steinberge en Steinplatte. In het hart van het dal ligt de smaragdgroene Pillersee. Het PillerseeTal heeft alles in huis voor een fijne familievakantie. Dinosaurussen en het ontstaan van de Alpen zijn in deze vakantieregio een belangrijk onderdeel. Dit kom je duidelijk tegen in beleveniswereld Triassic Park op de Steinplatte in Waidring. Naast speeltoestellen, een themawandeling en een klimpark, ligt hier ook het hoogstgelegen ‘zandstrand’ van de Alpen. Andere leuke beleveniswerelden zijn Timoks Wilde Welt, Familienland Pillersee en het Jakobskreuz. Voor families die houden van wandelen zijn er diverse themawandelroutes, waaronder het Geheim van de Steinbergkönig.

Tip: Spectaculair uitzicht vanaf het Jakobskreuz in het PillerseeTal

Familiensommer (C) Klaus Listl (4)
© Klaus Listl
Familiensommer (C) Klaus Listl (5)
© Klaus Listl
Triassic Park
© Klaus Listl
Timoks Wilde Welt © Klaus Listl
© Klaus Listl
Steinbergkönig Familienland ©Defrancesco (12)
© De Francesco

2. Vakantieregio Wilder Kaiser - Brixental

Tot de vakantieregio Wilder Kaiser - Brixental behoren de negen dorpen Brixen im Thale , Westendorf, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Scheffau en Söll. De dorpen variëren in grootte en drukte en hebben allemaal hun eigen kenmerken en bijzonderheden. In een aantal dorpen, zoals Brixen im Thale en Westendorf, biedt men in de zomermaanden een speciaal kinderprogramma. In de omringende bergen zijn speciale wandelingen voor families en leerzame themawandelingen uitgezet. Daarnaast zijn de bergen één grote speeltuin, dankzij de aanwezigheid van maar liefst zes beleveniswerelden. Tot slot komen de kleine waterliefhebbers aan hun trekken in de zwemmeren en zwembaden.

Wilder Kaiser boekencampings | accommodaties

3. Alpbachtal

Het Alpbachtal ligt op ongeveer 1000 meter hoogte, in de deelstaat Tirol. In het dal liggen dorpen zoals AlpbachReith im Alpbach en Inneralpbach. Het hele jaar door staat het Alpbachtal bekend als zeer familievriendelijk. Er zijn familievriendelijke campings, accommodaties speciaal ingericht op kinderen en allerlei leuke activiteiten. In de bergen liggen een aantal speelparken, zoals het Lauserland met de Lauser Sauser rodelbaan en Juppi’s Zauberwald. Verder liggen er speelplaatsen in het dal en zijn er een ponyboerderij, kinderpark en een wildwatersportpark aanwezig. Via leuke en avontuurlijke wandelingen maken kinderen spelenderwijs kennis met de natuur en de bergen. Op een warme zomerse dag kan verkoeling in de meren worden gezocht.

Ook leuk in het Alpbachtal: Een wandeling door de Kaiserklamm

Alpbachtal boekencamping | vakantiehuizen

Kinderen in Juppi's Zauberwald
© Alpbachtal Tourismus / Berger Bernhard

4. Millstättersee

De Millstättersee is één van de ruim duizend meren in Karinthië. Het water bereikt zomers temperaturen rond de 26 graden en dat is niet alleen ideaal om in te zwemmen, maar ook om allerlei watersporten op/in te beoefenen. Rondom het meer liggen dorpen, zoals DöbriachMillstatt en Radenthein. Daartussen liggen 12 stranden en een aantal familievriendelijke campings. De meeste campings beschikken over een eigen strand en hebben staanplaatsen aan het water. In de omgeving van de Millstättersee kun je een aantal leuke activiteiten ondernemen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Granatium en leer meer over verschillende soorten gesteente in de omgeving.

Millstättersee boekencampings | vakantiehuizen

5. Nassfeld – Presseggersee

Niet ver van Hermagor, ligt bergwereld Nassfeld en de Pressegger See. Hermagor is ideaal voor families, vanwege de vele activiteiten die er in het dal en in de bergen mogelijk zijn. Zomers kun je van een aantal bergliften gebruik maken. Deze liften bieden toegang tot leuke speelplaatsen, beleveniswerelden en wandelingen. Ook zijn er een zomerrodelbaan, de Skyswing en een klimpark. Kies je ervoor om het een dag niet zo hoog op te zoeken, dan is de Pressegger See aan te raden. In de zomermaanden loopt de temperatuur van het water op tot een graad of 28 en dat is perfect voor een middag zwemplezier. Nassfeld-Pressegger See, een bergwereld voor het hele gezin >

Nassfeld - Presseggersee boeken: campings | vakantiehuizen

Skyswing Nassfeld
© NLW Tourismus Marketing GmbH / Martin Lugger Photography

6. Serfaus-Fiss-Ladis

Net zoals het Alpbachtal staat ook de vakantieregio Serfaus-Fiss-Ladis het hele jaar door bekend als uiterst familievriendelijk. Mascottes Berta en Murmli zorgen voor vermaak bij de kinderen en spelen met ze bij de beleveniswerelden en activiteiten. In de zomermaanden kun je een bezoek brengen aan het Sommer-Funpark Fiss, beleveniswereld Hög en beleveniswereld Serfaus. Naast leuke speeltoestellen en waterspeelplaatsen vind je hier attracties zoals een reusachtige schommel, een zipline en een rodelbaan. In de Murmli-Club in Serfaus en de Mini & Maxi Club in Fiss-Ladis kunnen de kinderen van 3 tot 15 jaar deelnemen aan een speciaal ontwikkeld dagprogramma met allerlei spelletjes en activiteiten. Deze twee opvangadressen zijn speciaal voor ouders die af en toe ook even alleen de bergen in willen gaan.

Serfaus-Fiss-Ladis boekenvakantiehuizen

7. Ötztal

In het Ötztal liggen de acht dorpen VentSölden, Sautens, Obergurgl-Hochgurgl, Haiming-Ochsengarten, Umhausen-Niederhai, Oetz en Längenfeld. Eén van de redenen waarom veel families naar het Ötztal op vakantie gaan, is vanwege de ruime keus aan activiteiten en ontspanningsmogelijkheden. Voorbeelden van het activiteitenaanbod zijn beleveniswereld Wildiversum in Oetz, themawandeling en speeltuin Almzeit in Sölden en Area 47 aan het begin van het Ötztal. Qua ontspanning is een bezoek aan de Piburger See en Erlebnisbad Oetz aan te raden. Ook een bezoek aan de Stuibenfall Umhausen is een geweldige ervaring!

Ötztal boeken: campings | vakantiehuizen

Hangbrug bij Längenfeld
© Ötztal Tourismus

8. Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal ligt in de deelstaat Vorarlberg, vlakbij de Duitse grens. Bijzonder aan dit dal is dat het met de auto alleen vanuit Duitsland te bereiken is. In het dal liggen de vier dorpen Baad, Riezlern, Hirschegg en Mittelberg. Het Kleinwalsertal is ideaal voor een familievakantie. Burmi de marmot, ook wel Burmetta, is de mascotte van de vakantieregio en deze zul je bij veel activiteiten tegenkomen. Leuke activiteiten die je met de kinderen kunt ondernemen, zijn themawandelingen, een wandeling door de Breitachklamm, een bezoek aan het klimpark, rodelen op rodelbaan Söllereck en een bezoek aan beleveniswereld BurmiWasser. Op een warme zomerse dag is een bezoek aan Freibad Riezlern aan te raden.

Kleinwalsertal boeken: campings | vakantiehuizen

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.