Skip to navigation Skip to main content
Familiewandeling Altenmarkt-Zauchensee
© Altenmarkt-Zauchensee / Matthias Fritzenwallner

Wandelen met kinderen in Oostenrijk... Niet alle kids staan te juichen als je aangeeft een wandeltocht te willen maken met het gezin. Toch zijn er in Oostenrijk voldoende wandelroutes die absoluut leuk zijn voor de hele familie. Onderweg is er genoeg te beleven en te spelen en de meeste wandelingen zijn niet al te lang. Vaak kun je een pauze inlassen op een mooie alm of bij een gezellige berghut. Zo weet je zeker dat iedereen het naar z'n zin heeft. Wij hebben de leukste wandelingen in Oostenrijk, die geschikt zijn voor kinderen, voor je op een rijtje gezet.

Meistercup der Alpentiere, Altenmarkt-Zauchensee (Salzburgerland)

Op de Gamskogel boven Zauchensee ligt een uitgebreide avonturenwereld voor kinderen, de 'Meistercup der Alpentiere'. Je vindt hier niet alleen go-karts, een (water)speeltuin en zandbak, maar ook drie leuke wandelingen: WaldMeister-Trail, AlmMeister-Trail en BergMeister-Trail. Onderweg kom je langs speel- en informatiestations (met glijbanen, klimwanden en balanceerpad) waar van alles te beleven valt. Kinderen die hun MeisterCup-Pas compleet weten te maken, kunnen een leuke beloning ophalen bij de Gamskogelhütte of de kassa. 

Bergmannsweg, Millstätersee (Karinthië)

Deze wandeling is niet lang (3,5 km), maar wel erg spannend voor kinderen. De 'Sagenwanderung' begint bij Sagamundo - Haus des Erzählens in Döbriach, duurt ongeveer een uur en leidt over asfalt, verharde paden en door het bos. Onderweg vertelt mijnwerker Peter zijn persoonlijke verhaal en vinden er ontmoetingen plaats met berggeesten. Een leuke wandeling en avontuur voor kinderen vanaf 6 jaar. Download voor vertrek de 'Hearonymus-app' en zoek naar 'Glück Auf – Der Bergmann Peter und die geheimnisvolle Stimme' 

Senn's WunderWanderWeg, St. Anton am Arlberg (Tirol)

De WunderWanderWeg start bij de Sennhütte op 1500 meter in St. Anton am Arlberg (Tirol) en voert langs diverse elementen, zoals het 'Dronken bos' waar alle bomen scheef groeien. Je leert van alles over Alpenbloemen en -kruiden als je over de 'Alpenblumenweg' en 'Kräuterweg' wandelt. Op het 'Bloten voeten pad' voel je letterlijk de natuur. De omgeving van de Sennhütte is eenvoudig te bewandelen en geschikt voor de hele familie.

Familietrekking Alpenfroh, Grossarltal (Salzburgerland)

Een huttentocht met kinderen? Ja, dat kan in het Grossarltal in het Salzburgerland. Hier is een speciale familietrekking uitgezet die geschikt is voor (actieve) kinderen vanaf 4 jaar. Drie dagen lang wandel je 2 tot maximaal 5 uur per dag. De route is niet moeilijk en overnachten in een berghut maakt de tocht extra spannend voor kinderen.

Wilder Wasserwegen, Schladming (Steiermark)

Vanaf Schladming leidt een 14 km lange wandelweg tot 2600 meter hoogte langs diverse rustige en wilde wateren. Dit wandelpad is in één keer af te leggen (wellicht te lang voor veel families), maar ook in meerdere etappes. Je kunt op verschillende plekken parkeren en starten. Aan het einde van de route kom je bij de enorme waterval van 70 meter hoogte. De diverse watervallen, rivieren, bruggen, uitzichtspunten en informatiestations maken het een belevenis voor de hele familie.

Murmlitrail, Serfaus (Tirol)

De regio Serfaus-Fiss-Ladis is een waar kinderparadijs. Bijna nergens vind je in de Alpen zoveel speelplaatsen en attracties als hier. De Murmlitrail is geschikt voor kinderwagens en heeft leuke informatiestations. Je kunt zomaar de sprekende wortel-man tegenkomen en de kinderen kunnen beer Bruno uit zijn slaap kietelen. Verder kun je op bezoek in de 200 meter lange marmottengrot waar Murmli woont.

Golmi's Forschungspfad, Montafon (Vorarlberg)

Wandelen en tegelijkertijd spelen? Dat kan perfect op het Golmi's Forschungspfad in Montafon. Vanaf het bergstation van de Grüneck op 1893 meter hoogte leidt het wandelpad (2,4 km) naar beneden richting het middenstation op 1520 meter. Onderweg is er genoeg te doen bij de verschillende informatiestations (21). Zo is er onder andere een water wip-wap, kruiden sudoku, natuur memo en kun je de holen van de bergmarmot bekijken. Aan het begin en eind van de route ligt een berghut, waar je iets kunt eten of drinken.

Schmugglersteig, Schattwald (Tirol)

In Schattwald in het Tannheimertal ligt de Schmugglersteig (smokkelaarsroute). Je treedt hier in de voetsporen van de vroegere smokkelaars. Een rad van fortuin aan het begin van de route bepaalt of je als smokkelaar of tollenaar de berg op gaat. De 4,5 km lange wandeling is een spannend avontuur voor het hele gezin. Na afronding van de wandeling, waarin je ongeveer 300 meter stijgt en daalt, ontvang je de felbegeerde 'smokkelaarspas'.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.