Skip to navigation Skip to main content
52339 - 10 mooie fietsroutes in Oostenrijk
© Indebergen.nl

Door haar veelzijdige natuurlandschap is Oostenrijk een bestemming bij uitstek om te fietsen. Met een overvloed aan prachtige gemarkeerde fietsroutes langs rivieren, door glooiende dalen of over steile paden, is er voor iedere fietsliefhebber wat wils. Bovendien kun je tijdens je fietstocht in dit geliefde land ook gebruik maken van talrijke fietshotels, die met alle liefde en plezier je bagage naar het volgende hotel willen brengen. In dit weblog vind je 10 mooie fietsroutes in Oostenrijk.

#1. Murradweg

De Murradweg wordt door de Oostenrijkers gezien als de mooiste fietsroute van hun geliefde land. Uitzicht op de indrukwekkende gebergtes terwijl je door galmende dalen fietst, een ontspannende stop in de Oostenrijks culinaire hoofdstad Graz, heerlijke verkoeling bij de prachtige meren en rivieren die je tegenkomt, de Murradweg heeft een overvloed aan variatie. Met een afstand van maar liefst 365 kilometer, loopt deze mooie fietsroute in Oostenrijk van de Tamsweg in Lungau (Salzburgerland) tot aan Bad Radkersburg in Steiermark. Tijdens de eerste paar kilometers zal je iets harder moeten trappen aangezien de route hier een klein beetje stijgt, maar verder kun je gedurende de hele rit genieten van een goed verharde weg die vrijwel volledig bergafwaarts loopt.

#2. Iron Curtain Trail

Een traject van maar liefst 700 kilometer, bestaande uit 18 etappes, laat je de indrukwekkende Oostenrijkse historie van het ‘ijzeren gordijn’ van dichtbij meemaken. Dit fenomeen zorgde vroeger voor een grenslinie tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen. Door de verschillende overgebleven monumenten kun je tijdens de Iron Curtain Trail deze bijzondere geschiedenis nog steeds herbeleven. Daarnaast kun je heerlijke pauzes nemen in de unieke wijnstadjes, de royale kastelen of de prachtige natuurparken die je tijdens deze mooie fietsroute in Oostenrijk tegenkomt.

#3. Tauernradweg

De Tauernradweg staat met een lengte van 310 kilometer bekend als een zeer geliefde lange afstand-fietsroute naar Salzburg. Deze mooie tocht begint bij de machtige Krimmler Wasserfälle in het Nationaal Park Hohe Tauern en loopt tussen de indrukwekkende toppen van de Alpen door. Gelukkig is klimmen hier een bijzaak en geniet je voornamelijk van al het moois wat de Oostenrijkse bergen te bieden hebben. De route biedt namelijk uitzicht over de imposante bergtoppen van de Hoge Tauern en het Tennengebergte en loopt langs de stromende rivieren Salzach, Saalach en Inn. De Tauernradweg is een ideale fietstocht in Oostenrijk om met het gezin te beleven.

52339 - fietsen
Oostenrijk biedt met haar talrijke fietsmogelijkheden meer dan genoeg plezier!

#4. Grosse Kärnten Seenschleife

Ga je met het hele gezin op fietsvakantie, dan is de Grosse Kärnten Seenschleife zeker een aanrader. Vergeet voor je vertrekt niet om je zwemkleding mee te nemen in je fietstas! Tijdens deze prachtige fietsroute kom je namelijk langs maar liefst 10 verschillende idyllische meren waar je heerlijk kunt vertoeven voor wat ontspanning en afkoeling. Deze 340 kilometer lange fietstocht die in de fietshoofdstad van Karinthië, Villach, start, is duidelijk gemarkeerd, kent weinig autoverkeer en is overwegend vlak. Ga je met wat kleinere kinderen op pad, is het bovendien ook mogelijk om de deze mooie fietsroute in Oostenrijk in te korten.

#5. Weinland Steiermark Radtour

Met een begin- en eindpunt in de prachtige hoofdstad van Steiermark, is de Weinland Steiermark Radtour een ideale route voor natuur- en wijnliefhebbers. Deze ruim 400 kilometer lange fietsroute start in het bruisende hart van Graz en brengt je vervolgens langs de mooiste wijnstreken van deze veelzijdige deelstaat. Bovendien fiets je door twee prachtige Oostenrijkse natuurparken, Pöllauer Tal en Südsteiermark, en word je geïmponeerd door authentieke burchten en kastelen. Op deze meerdaagse fietsroute in Oostenrijk is het puur genieten van de rijke natuur en de talrijke culturele en culinaire tussenstops.

#6. Ötztaler Radweg

De Ötztaler Radweg is een mooie fietsroute door het hele Ötztal. Met een lengte van zo'n 50 km verbindt dit fietspad Haiming met Sölden. Doordat de fietsroute laag in het dal ligt en volledig is geasfalteerd, is het een toegankelijke fietsroute in Oostenrijk. In totaal overbrug je 865 meter bergopwaarts en 180 meter bergafwaarts. Onderweg kom je langs Area 47, de Habicher See en de Stuibenfall. De Ötztaler Radweg ligt zo ver mogelijk van de hoofdweg af, waardoor je echt door de natuur fietst. Je kunt de vier etappes afzonderlijk fietsen of met een e-bike de tocht in één keer maken.

52339 - fietsen (1)
Geniet op de Ötztaler Radweg van al het moois wat Oostenrijk te bieden heeft!

#7. Innradweg

De Innradweg is één van de langste internationale fietsroutes van Europa en loopt door maar liefst drie verschillende landen. Met vijf etappes in Tirol kun je tijdens deze mooie fietsroute in Oostenrijk heerlijk genieten, die door haar bergafwaartse eigenschap bovendien ontzettend gezinsvriendelijk is. Het afwisselende landschap zorgt voor behoorlijk wat ontspanning en bewondering tijdens het fietsen. Laat je leiden door de kronkelende rivier de Inn en maak mooie tussenstops bij culturele hoogtepunten in de talrijke 'Tiroler Wirtshäuser'.

#8. Nimm’s Radl

Nimm’s Radl, dat als toepasselijke vertaling ‘neem de fiets’ heeft, is een Oostenrijks fietsennetwerk van maar liefst 250 kilometer en is gebaseerd op het vertrouwde fietsknooppunten-systeem van Nederland. Met een keuze uit meer dan 100 verschillende knooppunten, stippel je hier dus je eigen leuke fietsroute in Oostenrijk uit door het prachtige landschap nabij de rivier Mur. Glooiende dalen maar ook iets intensievere heuvels maken dat dit fietsennetwerk interessant is voor iedere fietsliefhebber. Hou je van fietsen maar is een grote inspanning voor jou niet perse nodig, huur dan een e-bike en geniet alsnog van de prachtige paden van Nimm’s Radl.

#9. Donauradweg

Een echte klassieker die geliefd is in de Alpen is de Donauradweg. De hele fietsroute omvat maar liefst 1200 kilometer en loopt door vier verschillende landen langs de prachtige rivier Donau. Zo’n 330 kilometer van deze indrukwekkende fietstocht loopt door Oostenrijk, van Passau door Oberösterreich en Niederösterreich naar de prachtige hoofdstad Wenen. Glooiende paden in het groene landschap zorgen voor een rustgevende fietstocht door de schoonheid van de Oostenrijkse natuur. De Donauradweg is een ideale fietsroute in Oostenrijk voor de beginnende fietser of de fietsliefhebber die niet heel erg van klimmen houdt.

#10. Salzkammergut Radweg

Ben jij een echte natuurliefhebber die graag de natuurlijke hoogtepunten van Oostenrijk wil zien tijdens een fietstocht, ga dan voor de Salzkammergut Radweg. In een afstand van zo’n 345 kilometer volg je de vlakke route langs maar liefst 13 verschillende meren, waaronder de bekende Wolfgangsee, Hallstättersee en Achensee. Terwijl je drie verschillende Oostenrijkse deelstaten doorkruist, namelijk Oberösterreich, Salzburgerland en Steiermark, kun je genieten van de veelzijdige natuur en de historische dorpen die het land te bieden heeft. Neem een tussenstop bij het grootste meer van Tirol en geniet hier van de talrijke mogelijkheden. Kijk onderstaande 24 UUR IN-video voor onze belevenissen bij de Achensee.

Zomer Auteur Female5

Over Luna

Luna telt de dagen af tot ze weer in de bergen is. Ze is gek van de Alpen in de wintermaanden, maar doet ook graag allerlei sportieve activiteiten in de overige jaargetijden. Als het maar in de bergen is!