Skip to navigation Skip to main content

Sightseeing langs de Beierse Donau

6711 - Sightseeing langs de Beierse Donau

Reis langs de op één na langste rivier van Europa! Wie zich „tegen de stroom in“ een weg baant, zal heel bijzondere natuurfenomenen en een onverwacht aanbod aan activiteiten langs de Donau op zijn pad tegenkomen. Tegelijkertijd maken enkele van de oudste vindplaatsen van de cultuurgeschiedenis van de mens een tocht langs de rivier tot een tijdreis terug naar de „bron van Europa“. Op zijn weg stroomt de jonge Donau door deels nog onontdekte landschappen en historische steden.

Donauwörth: daar waar de poppen dansen

Käthe Kruse is wereldberoemd geworden met haar handwerk: in het Käthe-Kruse-poppenmuseum in de stad Donauwörth worden op decoratieve wijze meer dan 150 van de kostbaarste poppen uit haar verzameling tentoongesteld. Reeds in 1988 kreeg de stad aan de Romantische straat een groot deel van de privécollectie van Hanne Adler-Kruse en Heinz Adler cadeau, met als opdracht er een museum voor te openen. Kinderen en volwassenen zien hier een fantastische poppenwereld, worden geïnformeerd over de geschiedenis van de familie en het bedrijf, en ook over het maken van poppen vanaf 1912 tot nu.

Günzburg: Donaustad met 55 miljoen stenen

Ondernemende schatzoekers, piraten, ontdekkers en ruiters zijn in LEGOLAND Deutschland precies aan het juiste adres. In maart 2016 opent het recreatiepark in het Beierse Günzburg na de winterstop opnieuw haar poorten. Met meer dan 50 attracties en duizenden modellen, gemaakt van meer dan 55 miljoen LEGO-stenen, is het resort een unieke beleving voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van twee tot twaalf jaar.

Aldersbach en Ingolstadt: toost op 500 jaar Reinheitsgebot

De jonge Donau is traditioneel een bierbrouwersland omdat de kelders in de kalksteenrotsen al sinds mensenheugenis een ideale gistingstemperatuur voor het gerstenat in de brouwketels hebben. Volgend jaar is er in Aldersbach een hele speciale reden om de stad te bezoeken: want de tentoonstelling „Bier in Bayern“ wordt hier georganiseerd. Het 500-jarige jubileum van het Beierse zuiverheidsgebod wordt daarmee in één van de oudste cultuurlandschappen van Beieren gevierd. En ook in Ingolstadt wordt op treffende wijze op dit bierjubileum geproost. Hier kun je je verheugen op rondleidingen langs brouwerijen, biertochten, rondleidingen door de stad met bier als thema, culinaire activiteiten, een historisch bierfeest op Georgi (24 april) en de langste biertafel van Beieren.

Donau-Panoramaweg: wandelen langs de rivier

De Donau te voet ontdekken, dat is een wel heel bijzondere en zeer ontspannen manier van vakantie vieren. Van Neustadt a. d. Donau via Kelheim, Regensburg, Straubing, Deggendorf naar Passau loopt de 220 km lange, goed bewegwijzerde Donau-Panoramaweg. De tour brengt de fanatieke wandelaars langs de oevers naar heel bijzondere bezienswaardigheden, zoals de doorbraak van de Donau, het klooster Weltenburg of Regensburg dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het is raadzaam om de toch in ca. 10 etappes van willekeurige lengte af te leggen.

Regensburg: stad met twee gezichten

Monument uit het verleden en moderne metropool: Regensburg, met zo'n 150.000 inwoners, momenteel de op drie na grootste stad van Beieren, beleefde na de Tweede Wereldoorlog een ware renaissance. Regensburg was ooit een bloeiende Europese handelsmetropool en het politieke centrum van het heilige Romeinse Rijk. Tegenwoordig geldt het als de best bewaard gebleven middeleeuwse grote stad van Duitsland en staat sinds 2006 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Meer informatie over de jonge Donau >>

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.