Eerste keer Achensee: indrukwekkend mooi!

Op de steiger aan de Achensee

29 juli 2019

door Miranda in Bestemmingen

Achensee is het grootste meer van Tirol en een populaire vakantiebestemming onder landgenoten. Ik was er helaas nog nooit geweest. Hoogste tijd dus om het meer en de omliggende bergwereld te verkennen. Dat het een mooie omgeving zou zijn, daar had ik wel op gerekend, maar het overtrof eigenlijk al mijn verwachtingen. De prachtige kleur van het meer en de stoere bergen van het Karwendel- en Rofangebergte. Maar ook de gezellige promenade met vlonders waarop sfeervolle terrasjes liggen en niet te vergeten de watersportmogelijkheden. Ik ben onder de indruk na twee dagen Achensee!

Achensee: gemakkelijk te bereiken vakantiebestemming

De reis naar Achensee is eenvoudig. Het Oostenrijkse meer ligt op 886 km vanaf Utrecht en je kunt kiezen uit meerdere routes. Kies je voor de snelweg via Kufstein, dan rijd je slechts 7 km over een gemakkelijke bergweg naar het eerste dorp: Maurach. De kortste route gaat vanaf München direct naar het zuiden, langs de Tegernsee. Natuurlijk kun je ook met de trein. Je reist dan eerst naar Jenbach en vervolgens neem je de stoomtrein (echt waar!) De Achenseebahn naar je eindbestemming. De dichtstbijzijnde luchthaven is Innsbruck.

Achensee
De Achensee ligt in een prachtige bergomgeving

Eén meer, vijf vakantiedorpen

Rondom het meer liggen 5 vakantieplaatsen die elk hun eigen karakter hebben: Maurach, Pertisau, Achenkirch, Steinberg en Wiesing. Wij logeren in Maurach am Achensee dat het aan het begin (of einde, net hoe je het bekijkt) van het meer ligt. In dit dorp bevindt zich tevens een enorm groot en nieuw vrijetijdscentrum: Atoll Achensee. Je vindt hier een zwembad, een infinitypool op het dak en een groot wellnesscentrum. Persoonlijk was ik erg onder de indruk van de promenade in Pertisau. Je kunt hier heerlijk langs het meer wandelen en tussendoor iets drinken bij een van de vele terrasjes die direct aan of zelfs op het meer liggen.

Wandelen: van bergstation Rofan naar de Dalfazalm

Met ruim 500 km aan wandelpaden is de keuze natuurlijk enorm. Wij kiezen voor een eenvoudige wandeling van het bergstation van de Rofan gondellift naar de Dalfazalm en weer terug. Het is een klein uurtje lopen en je klimt slechts 100 meter. Een prima wandeling voor minder ervaren wandelaars of gezinnen met kinderen. Vanaf het bergstation van de gondellift loop je eerst door een bos, waar je continue koeienbellen hoort en de dieren ook zelf regelmatig tegenkomt. Eenmaal uit het bos begint een pad dat glooiend over de bergrug loopt. Je hebt bijna continue uitzicht op het meer. Het is vandaag geen zonnig dag, maar het indrukwekkende wolkenspel maakt alles goed. Eenmaal op de Dalfazalm kiezen we voor een specialiteit van de hut: Kaiserschmarrn. Deze zien er niet alleen prachtig uit, ze smaken ook erg goed!

Kaiserschmarrn
De Kaiserschmarrn bij de Dalfazalm zijn heerlijk

Vliegen als een adelaar: Airrofan Skyglider

Terug bij het bergstation van de Rofan gondellift staat het volgende avontuur op ons te wachten: de Airrofan Skyglider. Via kabels word je in een soort enorme adelaar achteruit omhoog getrokken naar de top van de 2040 meter hoge Gschöllkopf. Vervolgens word je ‘los gelaten’ en vlieg je het eerste stuk met zo’n 80 km/u over het berglandschap. Daarna minder je vaart en glijd je rustig terug naar het dalstation. Een super avontuur voor iedereen die geen last heeft van hoogtevrees ;-).

Watersporten op de Achensee

Als groot fan van watersporten verheugde ik me vooraf al op de mogelijkheden van de Achensee: suppen, kayakken, waterfietsen, zeilen, kite- en windsurfen. Als eerste stappen we in een kayak. Peddelen met uitzicht op de bergen is heerlijk. Bovendien peddel je met z’n tweeën behoorlijk snel. En als ‘oldschool’ windsurfer kan ik het natuurlijk niet laten om ook nog even op een surfplank te gaan staan. Helaas is er weinig wind, maar het is ondanks dat super leuk om hier te kunnen surfen.

Windsurfen Achensee
Heerlijk om hier even op de plank te staan

E-biken naar de Gramai Alm

Om zoveel mogelijk van de omgeving te kunnen zien, huren we op de volgende dag in Achensee een e-mountainbike. Ondersteund door een electromotor fietsen we snel en gemakkelijk de berg op. We gaan eerst naar de Gramai Alm. Vanaf deze alm heb je een prachtig uitzicht op de stoere toppen van het Karwendel gebergte. De hoogste berg van de regio, de Sonnjoch van 2457 meter hoog, zie je ook goed vanaf de alm. Het is een uitdagende berg voor sportklimmers: maar liefst 30 touwlengtes kun je hier klimmen! Maar dan de alm zelf. Ik kijk mijn ogen uit! Rondom de eerste oude boerderij is een prachtig ‘dorpje’ gebouwd en een hotel. De huisjes vormen samen een wellnesscentrum met de meest bijzondere ruimtes: je kunt hier bijkomen op een hooibed, een waterbed omringd door kruiden of relaxen aan het natuurzwembad. Het geheel oogt bijzonder, maar ook zeer luxe. En naast al deze luxe vind je hier ook ‘gewoon’ een stal met koeien en een boerenwinkeltje waar ze plaatselijke specialiteiten verkopen. Oké, ik ga sparen: hier wil ik nog een keer slapen en genieten op deze alm.

Feilkopf: wat een uitzicht!

Nadat we de Gramai Alm achter ons hebben gelaten, vervolgen we onze tocht richting de Feilkopf. We fietsen via een brede grindweg geleidelijk omhoog. Deze weg wordt ook veel gebruikt door wandelaars. De eenvoudige wandeling duurt zo’n 3 uur en je overbrugt 500 hoogtemeters. Op de e-bike gaat dit een heel stuk sneller. In ongeveer 45 minuten zijn we bij de Feil Alm, waar we even pauze houden en iets eten, waarna het nog een kwartiertje fietsen is richting de top van de berg op 1562 meter hoogte. Het uitzicht dat daar op je wacht is echt fenomenaal! Uiteraard schieten we hier wat mooie foto’s en leggen in het Gipfelbuch vast dat we bij het kruis hebben gestaan.

Feilkopf Achensee
Het kruis op de Feilkopf

Conclusie: zo snel mogelijk terug!

Twee dagen Achensee was natuurlijk veel te kort, maar genoeg om een goede eerste indruk te krijgen. Wat een geweldig meer en mooie regio is dit zeg. Zoveel afwisseling in landschap en activiteiten. Ik kom heel snel weer een keer terug!

airrofan
Vliegen als een adelaar in de Airrofan
wandelen achensee
Wandelen richting de Dalfazalm
Gramai Alm
Het natuurzwembad bij de Gramai Alm
Kayak Achensee
Peddelen op de Achensee
Fietsen Achensee
Een hutje bij de Dalfaz Alm
Een gemakkelijk wandel- en fietspad richting de Feilkopf

Zomervakantie tips