Skip to navigation Skip to main content
Graz 4
© Unsplash / Leonhard Niederwimmer
  • Bruisende stad vol kunst en cultuur
  • UNESCO Werelderfgoed en City of Design
  • Binnenstad vol kerken, groene terrassen en bijzondere binnenplaatsen
  • Fietsen in de stad, langs de Mur en langs wijnhellingen

Graz, de tweede grootste stad van Oostenrijk, is verrassend divers. UNESCO Werelderfgoed én City of Design. Met meer dan 300.000 inwoners is het de hoofdstad van de deelstaat Steiermark of, in het Nederlands, Stiermarken. Je vindt in deze stad niet alleen historische gebouwen, maar ook moderne en innovatieve bouwwerken. Bezoek je een stad vanwege cultuur, lekker eten, winkelen, sport, kunst of natuur? In Graz is voor iedereen iets te beleven. Sinds 2011 is Graz ook City of Design, een eretitel voor toekomst geörienteerde, creatieve steden. Wereldwijd staan er slechts 10 namen op!

Graz ligt op een hoogte van 350m. In het voetgangersgebied zijn veel groene terrasjes van cafés die, op mooie dagen, uitnodigen voor een kopje koffie of een glaasje wijn. Direct naast het centrum van Graz ligt de Schlossberg. Tegenwoordig is dit het groene hart van de stad, vroeger een verdedigingsburcht. De burcht is nooit veroverd, maar in 1809 dankzij de Vrede van Schönbrunn, door de Fransen verwoest. De burgers van Graz hebben door een afkoopsom, de afbraak van de Klokkentoren met de ‘Liesl’ (de zware bel) voorkomen. Na afbraak van de burcht is in 1839 een park aangelegd op de Schlossberg.

Accommodaties bij reispartners in Graz

Fotogalerij van Graz

Graz 4
© Unsplash / Leonhard Niederwimmer
Graz 3
© Pixabay / Jürgen Polle
Graz 2
© Unsplash / Josh Hild
Graz 1
© Unsplash / Enzo Sartori
Graz 5
© Pixabay / Waldo Miguez

UNESCO en City of Design Graz
Rode daken van de stad Graz (Foto: © Steiermark Tourismus, Harry Schiffer)

De stad Graz

De oude binnenstad van Graz vormt samen met Schloss Eggenberg een UNESCO Werelderfgoed. Kunst en architectuur gingen hand in hand in de middeleeuwen, renaissance en barok. In de stad vind je veel kerken, rustige hoekjes en bijzondere binnenplaatsen. De oude binnenstad is wellicht het best te ontdekken vanaf de Schlossberg. Met een lift, een treintje, een wandelpad en trappen sta je zo bovenop het groene hart van Graz. Dit recreatiegebied en uitzichtpunt van de stad ligt op een paar minuten van het marktplein. Daar staat de klokkentoren, het beeldmerk van de Schlossberg. Je kijkt hiervandaan uit over de rode daken van de stad.

Terrasje in de binnenstad van Graz typisch straatbeeld
Een terrasje in de binnenstad van Graz (Foto: © Steiermark Tourismus, Harry Schiffer)

Modern Graz

In 2003 is Graz Culturele Hoofdstad van Europa geweest. Er zijn toen een aantal moderne gebouwen in de stad bijgekomen, die nu zorgen voor de leuke diversiteit tussen oud en nieuw. Het Kunsthaus Graz is langs de rivier de Mur gebouwd en toont moderne architectuur en moderne kunst. Dit innovatieve gebouw kan geen groter contrast vormen met de barokke gebouwen die ernaast staan. Bovenop ligt de ‘Needle’, het uitzichtplatform over de binnenstad. Misschien nog opvallender is het Murinsel hier vlakbij. Een futuristische staalconstructie die ervoor zorgt dat Graz weer kan genieten van haar rivier. De Mur stroomt namelijk 12 meter dieper dan vroeger. Recent is haar waterkwaliteit weer op peil gebracht. Het eiland, of eigenlijk schip, op het water zorgt ervoor dat de rivier weer onderdeel van de stad is. Op het Murinsel is een café en een arena voor evenementen. Daartussen ligt een heus avontureneiland voor kinderen met touwen en een glijbaan. Ook het Joanneumsviertel is een bezoek waard. De Neue Galerie Graz, het Naturkundemuseum en de Steiermärkische Landesbibliothek zijn in 2011 verbonden via een ondergronds bezoekerscentrum. Het plein dat daarboven ligt wordt regelmatig gebruikt voor openluchtevenementen.

Murinsel en historisch Graz aan de Mur
Modern en historisch Graz aan de Mur (Foto: © Steiermark Tourismus, ikarus.cc)

Cultureel Graz

Graz is een studentenstad en een creatieve stad. Kunst, mode, festivals en architectuur, de stad bruist. Er zijn talloze podia in de stad, van opera, toneelzalen, openlucht- en cabaretpodia tot de Dom im Berg. Hier worden talloze evenementen georganiseerd, zoals Filmfestival Diagonale, de Styriarte (met klassieke muziek), straatkunstenfestival La Strada en ‘Aufsteirern’. Dit laatste evenement wordt in september georganiseerd, met volksmuziek, kostuums en lekker eten. Het begint met ‘Pracht der Tracht’, een moderne modeshow met thema Dirndl & Co. De laatste dag staat het oude centrum vol met kraampjes met lekkernijen en lokale gerechten. Hier komen meer dan 100.000 bezoekers op af. Naast cultuur is gastronomie ook belangrijk in Graz. In het voorjaar wordt het Genuss Spektakel georganiseerd, met het culinaire bal (Genuss Ball). De regio ten zuiden van Graz is niet voor niets het Wijnland Stiermarken.

Schloss Eggenberg

Het slot heeft een rijke kasteelgeschiedenis en een historische kasteeltuin. De bijzondere zalen zijn alleen toegankelijk met een rondleiding. Het ziet er hier nog net zo uit als vroeger. De bel-etage heeft nog de originele inrichting uit de 17e en 18e eeuw. Het oudste deel is het Münzkabinett. Het kasteelpark is gemaakt om te flaneren. Je vindt er een planetentuin, een rozentuin vol oude exemplaren en een archeologiemuseum. Geniet van de pauwen die vrij rondlopen.

Slot en Schloss Eggenberg
Slot Eggenberg (Foto: © Steiermark Tourismus, ikarus.cc)

Wandelen rond Graz

Graz ligt zelf niet in de hoge bergen. Ga je wandelen in de directe omgeving van Graz, dan is het goed mogelijk leuke wandelingen te maken naar een slot, kasteel of een café. Voorbeelden:
- Kernstockweg, deze route volgt min of meer de rand van de stad aan de westzijde en is bijna 16 km lang. De wandeling start bij Schloss Gösting en leidt ondereweg over de Plabutsch (754m), de huisheuvel van Graz en de Buchkogel (656m). Bovenop de laatste staat uitzichttoren Kronprinz-Rudolf-Warte. Onderweg tref je een aantal kerken: St. Johann und Paul, de Florianikirche, Kirche Maria, Pfarrhof Straßgang en de Rupertikirche.
- Wanderweg 85 loopt aan de oostzijde van Graz. Deze voert over die Platte, een verhoging van 651m. Op de top van dit plateau staat de Stephanienwarte, een voormalig weerstation. Er is nog steeds een luchtmeetsysteem, maar je kunt er nu vooral terecht voor een hapje en een drankje. De wandeling loopt verder door de Rettenbachklamm, de enige kloof in Graz. Je loopt door een kruidenrijk bos, langs de Rettenbeek. In de kloof vind je bijzondere mossen en varens. Een mooie route voor een warme dag.

Fietsen rond Graz

Graz is een echte fietsstad. Er ligt een dicht netwerk aan fietspaden. De 13 hoofdroutes kun je terugvinden op een fietskaart. De Mur Radweg, een lange afstandsfietsweg loopt door Graz. Deze fietsroute behoort tot de mooiste fietsroutes langs het water in de Alpen. Er is zelfs een fietsevenement georganiseerd, de Tour de Mur, waarin drie etappes worden gevolgd in evenzoveel dagen voor de gewone wielertoerist. In totaal worden 333 kilometer gefietst in drie dagen. Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om een fiets of e-bike te huren om de omgeving te verkennen. Ten zuiden van Graz ligt een nieuwe, 400 km lange, fietsroute: de Fietstocht Wijnland Stiermarken. Deze route met 8 etappes voert door het Wijnland van Stiermarken, over wijnbergen en door wijnstraten. Onderweg kun je genieten van afwisselende landschappen, culinaire hoogtepunten en thermen om de benen te ontspannen. Door een netwerk aan treinen worden veel dorpjes verbonden en kun je ook dagetappes fietsen.

Fietsen in Wijnland Stiermarken fietstocht door Weinland Steiermarken
Fietsen door Wijnland Stiermarken (Foto: © Steiermark Tourismus, ikarus.cc)

Tips voor een vakantie in Graz:

- Rondslenteren in de Herrengasse de hoofdwinkelstraat en genieten van de bijzondere gevelschildering op de Herzoghof, het ‘geschilderde huis’.
- Bezoek het Johan Puch museum in Graz en ontdek de oorsprong van de Puch machines. Puch is bij ons vooral bekend van de bromfietsen, maar oorspronkelijk begon Puch een ingenieursbedrijf gericht op allerlei motoren: auto’s, motoren en fietsen.
- Bezoek het Arnold Schwarzenegger museum, de lokale held. Hij is geboren in het dorpje Thal, niet ver van Graz. In zijn geboortehuis is nu een museum gevestigd.

Toeristeninformatie voor Graz
Name Graz Tourismus
E-mail info@graztourismus.at
Telefoon +43/316/8075-0
Algemene informatie
Aantal inwoners 284000
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 1111 km
Hoogte dorp 353
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 5
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants
Bars & cafés
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken
Casino
Theater
Ballonvaart