De mooiste bergmeren boven de 1800 meter hoogte

De Schrecksee in Duitsland

20 maart 2019

door Florien in Algemeen

De Alpen zijn rijk aan allerlei prachtige bergmeren. Allemaal anders van kleur, vorm en formaat. Op een windstille dag weerspiegelen de omringende bergen, natuur, zon en wolken in het water, waardoor de meren een bijna magisch tintje krijgen. In dit weblog heb ik de mooiste meren boven de 1800 meter hoogte op een rijtje gezet. Je moet er vaak iets voor over hebben om ze te bereiken, maar als je er eenmaal bent is het dat meer dan waard.

#1. Drachensee

De Tiroler Zugspitz Arena biedt tal van mooie wandelroutes. Een populaire is de route naar de Seebensee (1675 meter hoogte). Dit is echter niet het enige mooie bergmeer dat de moeite van een bezoekje waard is. Op 1910 meter hoogte, direct onder de Coburger Hütte en net boven de Seebensee, ligt de Drachensee. Dit kraakheldere meer is 28 meter diep en de hoogste in de regio. Neem geen duik, want het water is ijskoud! Lees hier meer over de wandeling naar de Seebensee, de Drachensee en de Coburger Hütte >

Drachensee in Oostenrijk en omringende bergwereld
De Drachensee ligt te midden van een prachtige bergwereld (Foto: © Pixabay)

#2. Lac d’Allos

Op 2230 meter hoogte, in de Alpes-de-Haute-Provence, ligt Lac d'Allos. De 3052 meter hoge Mont Pelat domineert het uitzicht vanaf het Lac d'Allos. Vanuit het plaatsje Allos kun je via een smalle bergweg omhoog rijden richting het meer (D226). Onderweg kun je op meerdere plekken parkeren om aan de wandeling te beginnen. De wandeltijd is op die manier te beperken tot slechts 45 minuten.

#3. Lago San Pellegrino

Lago San Pellegrino is een prachtig meer, gelegen aan de Passo San Pellegrino (San Pellegrinopas). Het meer ligt op ruim 1900 meter hoogte en biedt een schitterend uitzicht op de machtige Dolomieten. Vanaf de pas is het mogelijk om via een eenvoudig bospad naar het meer te wandelen.

#4. Lünersee

De Lünersee ligt aan het eind van het Brandnertal in Vorarlberg, op 1970 meter hoogte. Het is een natuurlijk stuwmeer met een turquoise kleur. Zomers kun je een wandeling maken naar het meer, maar het is ook mogelijk om er te gaan vissen en klimmen. Bekijk hier een overzicht van de mogelijke wandeltours vanaf, naar of rondom de Lünersee >

De Lünersee in het Brandnertal in Vorarlberg
Zomers zijn er tal van activiteiten mogelijk bij de Lünersee (Foto: © Christoph Schöch)

#5. Lagazuoi See

Aan de voet van de 2650 meter hoge Seespitze, ligt op 2180 meter hoogte de Lagazuoi See. Het meer ligt midden in Natuurpark Fanes-Sennes-Prags, in de Dolomieten. De Lagazuoi See is via verschillende wandelpaden te bereiken. Tip: het meer ligt in de regio waar veel gevochten is tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bezoek het Freilicht Kriegsmuseum Cinque Torri om daar meer over te weten te komen.

#6. Lagh de Calvaresc (het hartmeer)

Een bijzondere naam in dit rijtje is het Lagh de Calvaresc in Zwitserland. Dit meer wordt ook wel het hartmeer genoemd en dat heeft alles te maken met de vorm. Lagh de Calvaresc ligt op 2215 meter hoogte en is letterlijk en figuurlijk het hart van deze prachtige bergomgeving. Schrik echter niet als de vorm ineens anders uitvalt, de vorm is afhankelijk van de stand van het water. 

#7. Seeleinsee

De Seeleinsee, ook wel Seelein en Schlunsee genoemd, ligt op 1809 meter hoogte in Duitsland. Het water is zo zuiver, dat het van drinkwaterkwaliteit is. Zomers weten veel wandelaars het meer te vinden via verschillende dagtochten. Een tip is de dagtocht vanuit Königssee. Deze is 16,2 km lang, duurt +/- 7 uur en is gemiddeld van niveau (719 meter klimmen, 1301 meter dalen). 

De Seeleinsee in Duitsland
Het water van de Seeleinsee is ontzettend zuiver (Foto: © Pixabay)

#8. Lac du Goléon

Lac du Goléon ligt op ongeveer 2500 meter hoogte, te midden van een prachtige bergwereld. Vanaf het meer geniet je van uitzichten op bekende bergtoppen, zoals de 3984 meter hoge La Mije, de 3427 meter hoge Goléon en de 3514 meter hoge Aiguilles d'Arves. Het Lac du Goléon is via een wandeling vanuit Les Hières te bereiken. De route is gemiddeld van niveau, duurt 2,5 uur en overbrugt 700 hoogtemeters. 

#9. Schrecksee

De Schrecksee ligt op 1813 meter hoogte, in de Allgäuer Hochalpen in Beieren. Vanaf Hintersee (parkeerplaats bij Hotel Grüner Hut) is het meer via een wandeling van ongeveer 3 uur te bereiken. De route is 7,7 km lang en daarbij klim je 970 meter (gemiddeld van niveau).

De Schrecksee heeft een prachtige ligging (Foto: © Pixabay)

#10. De Rifflsee

De Rifflsee in het Pitztal ligt op 2232 meter hoogte. Daarmee is het meer één van de hoogst gelegen in Oostenrijk. Het meer heeft een oppervlakte van 0,27 km², is 400 meter breed en maximaal 1 km lang. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de toppen van de Kaunergrat, Rostizkogel en Seekogel. Tip: vaar met het hoogst gelegen vlot van Europa over de Rifflsee.

Welke meren heb jij bezocht?

Zomervakantie tips