Skip to navigation Skip to main content

De mooiste bergmeren boven de 1800 meter hoogte

Meer Aletsch Arena
© Spalder Media Group

De Alpen zijn rijk aan allerlei prachtige bergmeren. Allemaal anders van kleur, vorm en formaat. Op een windstille dag weerspiegelen de omringende bergen, natuur, zon en wolken in het water, waardoor de meren een bijna magisch tintje krijgen. In dit weblog heb ik de mooiste meren boven de 1800 meter hoogte op een rijtje gezet. Je moet er vaak iets voor over hebben om ze te bereiken, maar als je er eenmaal bent is het dat meer dan waard.

1. Drachensee

De Tiroler Zugspitz Arena biedt tal van mooie wandelroutes. Een populaire is de route naar de Seebensee (1675 meter hoogte). Dit is echter niet het enige mooie bergmeer dat de moeite van een bezoekje waard is. Op 1910 meter hoogte, direct onder de Coburger Hütte en net boven de Seebensee, ligt de Drachensee. Dit kraakheldere meer is 28 meter diep en de hoogste in de regio. Neem geen duik, want het water is ijskoud! Lees hier meer over de wandeling naar de Seebensee, de Drachensee en de Coburger Hütte >

Seebensee in de Tiroler Zugspitz Arena
© Pixabay

2. Lac d’Allos

Op 2230 meter hoogte, in de Alpes-de-Haute-Provence, ligt Lac d'Allos. De 3052 meter hoge Mont Pelat domineert het uitzicht vanaf het Lac d'Allos. Vanuit het plaatsje Allos kun je via een smalle bergweg omhoog rijden richting het meer (D226). Onderweg kun je op meerdere plekken parkeren om aan de wandeling te beginnen. De wandeltijd is op die manier te beperken tot slechts 45 minuten.

3. Lago San Pellegrino

Lago San Pellegrino is een prachtig meer, gelegen aan de Passo San Pellegrino (San Pellegrinopas). Het meer ligt op ruim 1900 meter hoogte en biedt een schitterend uitzicht op de machtige Dolomieten. Vanaf de pas is het mogelijk om via een eenvoudig bospad naar het meer te wandelen.

Lago San Pellegrino
© Pixabay

4. Lünersee

De Lünersee ligt aan het eind van het Brandnertal in Vorarlberg, op 1970 meter hoogte. Het is een natuurlijk stuwmeer met een turquoise kleur. Zomers kun je een wandeling maken naar het meer, maar het is ook mogelijk om er te gaan vissen en klimmen. 

5. Lagazuoi See

Aan de voet van de 2650 meter hoge Seespitze, ligt op 2180 meter hoogte de Lagazuoi See. Het meer ligt midden in Natuurpark Fanes-Sennes-Prags, in de Dolomieten. De Lagazuoi See is via verschillende wandelpaden te bereiken. Tip: het meer ligt in de regio waar veel gevochten is tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bezoek het Freilicht Kriegsmuseum Cinque Torri om daar meer over te weten te komen.

Wandeling met uitzicht op de Lagazuoi See
© Spalder Media Group

6. Seeleinsee

De Seeleinsee, ook wel Seelein en Schlunsee genoemd, ligt op 1809 meter hoogte. Het water van dit meer ten zuidoosten van Schönau am Königssee, is zo zuiver, dat het van drinkwaterkwaliteit is. Zomers weten veel wandelaars het meer te vinden via verschillende dagtochten. Een tip is de dagtocht vanuit Schönau, deze is 16,2 km lang, duurt +/- 7 uur en is gemiddeld van niveau (719 meter klimmen, 1301 meter dalen).

7. Lagh de Calvaresc

Een bijzondere naam in dit rijtje is het Lagh de Calvaresc in het zuiden van Graubünden, Zwitserland. Dit meer wordt ook wel het hartmeer genoemd en dat heeft alles te maken met de vorm. Lagh de Calvaresc ligt op 2215 meter hoogte en is letterlijk en figuurlijk het hart van deze prachtige bergomgeving. Wees niet verrast als de vorm ineens anders uitvalt, de vorm is afhankelijk van de stand van het water.

Lagh De Calvaresc
© Pixabay

8. Lac du Goléon

Lac du Goléon ligt op ongeveer 2500 meter hoogte, ten noorden van La Grave. Vanaf het meer geniet je van uitzichten op bekende bergtoppen, zoals de 3984 meter hoge La Meije, de 3427 meter hoge Goléon en de 3514 meter hoge Aiguilles d'Arves. Het Lac du Goléon is via een wandeling vanuit Les Hières te bereiken. De route is gemiddeld van niveau, duurt 2,5 uur en overbrugt 700 hoogtemeters.

9. Schrecksee

De Schrecksee ligt op 1813 meter hoogte, in de Allgäuer Hochalpen in Beieren. Vanaf Hintersee (parkeerplaats bij Hotel Grüner Hut) is het meer via een wandeling van ongeveer 3 uur te bereiken. De route is 7,7 km lang en daarbij klim je 970 meter (gemiddeld van niveau).

10. Rifflsee

De Rifflsee in het Pitztal ligt op 2232 meter hoogte. Daarmee is het meer één van de hoogst gelegen in Oostenrijk. Het meer heeft een oppervlakte van 0,27 km², is 400 meter breed en maximaal 1 km lang. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de toppen van de Kaunergrat, Rostizkogel en Seekogel. Tip: vaar met het hoogst gelegen vlot van Europa over de Rifflsee.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.