Skip to navigation Skip to main content

Dolomiti SuperSummer: twaalf vakantieregio’s, één liftpas

16513 - Dolomiti SuperSummer: twaalf vakantieregio’s, één liftpas

De machtige en indrukwekkende Dolomieten zijn het decor van de vakantieregio Dolomiti SuperSummer (Superski in de winter). Deze vakantieregio is opgesplitst in twaalf kleinere regio’s, verspreid over de Italiaanse provincies Zuid-Tirol, Trentino en Veneto. Families, wandelaars, mountainbikers, klimmers, rustzoekers en liefhebbers van de natuur zijn hier aan het juiste adres voor een vakantie. De natuur is prachtig en de mogelijkheden voor activiteiten en uitstapjes zijn eindeloos. In dit weblog zet ik de twaalf regio’s op een rijtje en vertel ik je meer over de Super Sommer Card liftpas.

Dolomiti SuperSummer: twaalf vakantieregio’s, één liftpas

De bergliften in de vakantieregio’s van de Dolomiti SuperSummer zijn allemaal toegankelijk met één liftpas: de Super Sommer Card. Met deze pas kun je de hele zomer van ruim 100 bergliften in de Dolomieten gebruikmaken. De pas is verkrijgbaar voor één, drie of vijf dagen. Passen voor kinderen tot acht jaar zijn gratis en kinderen jonger dan 16 jaar krijgen 30% korting. Een andere optie is de Points Value Card. Met deze kaart kies je voor 800 of 1400 punten. Iedere keer dat je gebruikt maakt van een lift, wordt er een aantal punten afgeschreven. Daarnaast kun je in iedere regio losse dagpassen aanschaffen. Fietsen mogen gratis mee omhoog.

Lees hier meer over de Super Sommer Card >

Route uitstippelen op een zomerpanoramakaart in Dolomiti Super Summer
Met de Super Sommer Card heb je toegang tot meer dan 100 bergliften (Foto: © www.whisthaler.com)

Arabba – Marmolada

Arabba – Marmolada ligt in het hart van de Dolomieten. In deze regio draait het om de hoogste berg van de Dolomieten: de Marmolada. Het bergmassief behaalt een maximale hoogte van 3342 meter, bestaat uit meerdere toppen en wordt ook wel de ‘Koningin van de Dolomieten’ genoemd. Vanaf het uitzichtpunt Punta Rocca kun je genieten van een 360° uitzicht op de omringende bergwereld. Arabba is één van de dorpen in deze vakantieregio. Het dorp is ideaal voor families en actieve vakantiegangers. Je kunt hier wandelen, mountainbiken en tal van andere activiteiten ondernemen.

Alta Badia

Alta Badia ligt in een zonnig dal in Zuid-Tirol. Je vindt hier een aantal sfeervolle dorpen, zoals La Villa, Corvara en San Cassiano. Alta Badia is een ideale bestemming voor families. Wanneer je zomers één van de gondels omhoog neemt, kom je terecht in bergwereld Movimënt Park met maar liefst vijf beleveniswerelden. Samen met de kinderen kun je wandelen, mountainbiken of spelen op de verschillende speelplaatsen. Culinair genieten staat hier hoog in het vaandel. In de knusse berghutten kun je ’s middags terecht voor typische Zuid-Tiroler specialiteiten.

Het Movimënt Park in Alta Badia
Het Movimënt Park in Alta Badia is leuk voor jong en oud (Foto: © Molography.it)

Drei Zinnen Dolomites

De meest oostelijke vakantieregio van de Dolomiti SuperSummer is Drei Zinnen Dolomites. De regio heeft haar naam te danken aan de imposante en driekoppige Drei Zinnen bergtop. Wandelaars en families voelen zich hier thuis. Er zijn meer dan 80 verschillende wandelroutes, waaronder een wandeling rondom de Drei Zinnen. Naast wandelen behoren ook mountainbiken, e-biken, klimmen en een bezoek aan belevenisberg Haunold tot de mogelijkheden.
Bestemmingstip in Drei Zinnen Dolomites: Sexten >

Kronplatz

Het hart van de vakantieregio Kronplatz is de 2275 meter hoge Plan de Corones (Kronplatz). De regio strekt zich uit van het Pustertal in het westen, over het Ahrntal, Antholzertal en Gsieser Tal, tot het Gadertal in het zuiden. Kronplatz is een actieve vakantiebestemming. Je kunt hier onder andere wandelen, wielrennen, mountainbiken en klimmen. Wanneer je hier naartoe op vakantie gaat, mag een bezoek aan het MMM Messner Mountain Museum op top van de Plan de Corones niet ontbreken. Dit architectonische hoogtepunt staat in het teken van alles wat met alpinisme te maken heeft.

Het MMM Messner Mountain Museum, op de Plan de Corones in de vakantieregio Kronplatz
Breng een bezoek aan het indrukwekkende MMM Messner Mountain Museum (Foto: © www.whisthaler.com)

Val di Fiemme – Obereggen

Val di Fiemme ligt ingebed tussen twee natuurparken en vormt samen met het in het Val d’Ega gelegen Obereggen, de 10e vakantieregio in dit rijtje. Wandelen, golfen, klimmen en mountainbiken zijn slechts een kleine greep uit het aanbod aan activiteiten dat hier mogelijk is. Het landschap is bosrijk, ruig en een tikkeltje romantisch. Naast bergliefhebbers en sportievelingen, zullen ook families met kinderen hier een fijne vakantie beleven.

San Pellegrino

San Pellegrino is een kleine gemeente en bergpas in Zuid-Tirol. De pas vormt een verbinding tussen Valle di Fassa en Val di Biois en bereikt een maximale hoogte van 1918 meter. De natuur wordt getekend door bergmeren, bergweides vol bloemen, bos en de machtige toppen van de Dolomieten. Sinds 2017 heeft men in de buurt van de pas een themapark aangelegd: het Col Margherita Park. Er zijn drie verschillende themawandelroutes, waarbij je onderwerpen als vulkanen, gletsjers en fossielen tegenkomt. Het park is vanaf de pas te bereiken met de Col Margherita berglift.
Bekijk hier meer bergpassen in Italië >

Natuur rondom de San Pellegrino pas
Geniet van de prachtige natuur (Foto: © Nicola Angeli)

Val Gardena (Gröden) - Alpe di Siusi (Seiseralm)

De vakantieregio Val Gardena – Alpe di Siusi staat met name bekend om het indrukwekkende Sellamassief en de Sasso Lungo (Langkofel). Een ander hoogtepunt is de grootste bergweide van Europa: de Seiseralm. Het hele jaar door trekt men naar de regio om te genieten van de schoonheid van de natuur en de bergwereld. Vanuit de drie dorpen Wolkenstein, St. Christina en Ortisei zijn allerlei activiteiten mogelijk. Wandelaars vinden hier meer dan 450 kilometer aan paden en mountainbikers allerlei uitdagende paden en singletrails.

Cortina d’Ampezzo

Het sfeervolle dorpje Cortina d’Ampezzo ligt op 1224 meter hoogte, in de provincie Veneto. De bergwereld in deze vakantieregio heeft gefunctioneerd als front voor Italiaanse en Oostenrijkse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Sporen van forten, tunnels en loopgraven zijn nog altijd zichtbaar. Waar men in de bergen heeft gevochten, vind je tegenwoordig openluchtmusea. Bezoek bijvoorbeeld het Freilicht-Kriegsmuseum in het gebied rondom de Cinque Torri en bekijk alles van dichtbij tijdens een wandeling.

Het Freilicht-Kriegsmuseum in het gebied rondom de Cinque Torri
Bezoek het Freilicht-Kriegsmuseum in het gebied rondom de Cinque Torri (Foto: © www.bandion.it)

Eisacktal

Eisacktal en Kronplatz zijn de meest noordelijk gelegen regio’s in de Dolomiti SuperSummer. Het Eisacktal heeft een lengte van ongeveer 80 kilometer en strekt zich uit van de Brennerpas tot net voor de stad Bozen. Wandelaars vinden hier veel mogelijkheden. Het netwerk aan wandelpaden is uitgebreid en ligt tussen de 471 meter en 3510 meter hoogte. Fruit, kastanjes en wijn zijn producten die je hier veelvoudig tegenkomt en in de restaurants en berghutten word je getrakteerd op culinaire hoogstandjes. Tip: bezoek uitzichtplatform Gitschberg (Meransen).

Civetta

De bekendste bestemmingen in vakantieregio Civetta zijn Alleghe en het gelijknamige meer. De regio wordt omringd door de toppen van het Civettagebergte en de Marmolada gletsjer. Via zes bergliften heb je toegang tot de bergwereld van Civetta en kun je te voet of met de mountainbike op ontdekkingstocht gaan. Civetta is een fijne vakantiebestemming voor families met kinderen. Een echte familietip is een bezoek aan beleveniswereld Ally Farm Piani di Pezzé, net boven Alleghe.

Bergwereld en natuur in de regio Civetta
De omgeving is prachtig! (Foto: © Civetta)

San Martino di Castrozza – Alpe Tognola

San Martino di Castrozza – Alpe Tognola is de meest zuidelijk gelegen vakantieregio in de Dolomiti SuperSummer. De regio ligt in het hart van Natuurpark Paneveggio-Pale di San Martino en wordt omringd door een indrukwekkende bergwereld. In de zomermaanden kun je hier paardrijden, wandelen, canyoning, mountainbiken, vissen en nog veel meer. Naast een sportieve vakantie kun je hier ook een ontspannen vakantie beleven, die in het teken staat van gastronomie, tradities en cultuur.

Val di Fassa – Carezza

Val di Fassa – Carezza is een Eldorado voor mountainbikers. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van Bike Park Belvedere in de bergen boven Canzei. Er is een speciaal parcours waar kinderen kunnen oefenen en er zijn allerlei mooie routes mogelijk. Natuurlijk is dat niet de enige activiteit in de vakantieregio. Je kunt hier ook wandelen, winkelen, op het terras zitten in de dorpen, naar de spa, klimmen, golfen en paardrijden.

Wandelen in Val di Fassa – Carezza
Maak prachtige wandelingen in de omgeving (Foto: © Carezza)

Wat is jouw favoriete vakantieregio in de Dolomiti SuperSummer?

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.