Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een kerstdiner in Alpenstijl

Kerstmenu Alpensfeer

Over een paar dagen is het al Kerstmis. De kerstboom staat opgetuigd in de kamer met cadeautjes eronder en uit de radio klinken de bekende hits. Hoog tijd om eens na te denken over hoe je het kerstdiner in gaat vullen. Als bergliefhebber ben je het liefst zo vaak mogelijk in de Alpen. Dus waarom niet een kerstdiner vol met berggerechten en geheel in Alpenstijl? In dit artikel geef ik je een aantal tips.

Het borrelhapje vooraf

Start je diner met een borrelplank vol lekkers uit de Alpenlanden. Maak een combinatie van Franse, Italiaanse, Oostenrijkse en Zwitserse kazen en vul deze aan met olijven, cocktailaugurken en een worstje. Wat dacht je van die lekkere salami die je tijdens de vorige vakantie hebt meegenomen? Doe een beetje mosterd, vijgencompote en geraspte mierikswortel in schaaltjes en klaar is de borrelhap.

Het voorgerecht

Belangrijk is dat het voorgerecht niet te groot en te zwaar is. Je wilt natuurlijk niet dat iedereen meteen na het eerste gerecht vol zit. Met een soep of salade zit je eigenlijk altijd goed. Je kunt er voor kiezen om de salade op het bord uit te serveren, maar je kunt ook heel Oostenrijks een saladebuffet maken. Kies voor verschillende slasoorten, mais, aardappelsalade, tomaat en twee verschillende dressings.

  •  Oostenrijk: In Oostenrijk is men meester in het maken van soepen. Elk restaurant serveert wel een specialiteit uit de ‘Suppentopf’. Maak een heldere bouillon met kleine knödels of fritaten (reepjes pannenkoek).
  •  Frankrijk: Bij een Frans kerstdiner mag een Franse uiensoep natuurlijk niet ontbreken. Uiteraard afgemaakt in de oven met een gegratineerd broodje met Franse bergkaas.
  •  Italië: Rucola, Bresaola (gedroogde Italiaanse ham), burrata (soort mozzarella), walnoten, olijfolie en balsamicostroop. Simpel, maar een ontzettend lekker voorgerecht!
Voorgerecht Bresaola bij het kerstdiner

Het hoofdgerecht

Met het hoofdgerecht wil je natuurlijk indruk maken. Serveer de gerechten op mooie borden of schalen en maak er een echt feest van.

  •  Oostenrijk: Zet borden met zelfgemaakte Wiener Schnitzels en patat op tafel en iedereen is blij. Dit gerecht is gegarandeerd een succes bij het kerstdiner!
  •  Zwitserland: Dineer je met kaasliefhebbers? Kies dan voor Kaasfondue of Raclette. Beide zijn vrij simpel om voor te bereiden en zien er feestelijk uit op tafel.
  •  Frankrijk: In de Franse Alpen vind je veel kaasgerechten. Bijvoorbeeld Croûte au Fromage of Tartiflette. Serveer in kleine ovenpannetjes met een frisse salade.
  •  Italië: Pasta met een zelfgemaakte bolognesesaus die uren heeft staan pruttelen of een risotto met verschillende soorten bospaddenstoelen. Twee niet al te moeilijke, maar smaakvolle gerechten.
Berggerechten voor het kerstdiner

Het dessert

In de Alpenlanden kun je heerlijke zoetigheden eten. De keuze voor het dessert is daarom ook geen makkelijke taak. Kun je nou echt niet kiezen? Ga dan voor een 'Grand Dessert' en maak een combinatie van meerdere gerechten.

  •  Oostenrijk: Mini Germknödels of Apfelstrudel met vanillesaus en natuurlijk Kaiserschmarrn. Stuk voor stuk ontzettend lekker en onmisbaar bij een kerstdiner met Alpengerechten.
  •  Italië: Tiramisu is een Italiaanse klassieker en doet het altijd goed op ieder menu. Kies voor de traditionele variant of maak de tiramisu iets spannender met aardbeien en witte chocolade.
  •  Frankrijk: Warme flinterdunne crêpes met Nutella, vers fruit, vanille ijs en slagroom. Beter wordt het bijna niet!
Apfelstrudel bij het kerstdiner

Voor bij de koffie

Na het diner hebben de meesten behoefte aan koffie. Leuk is om daar ook een typisch Alpendrankje bij te serveren. Bijvoorbeeld verschillende soorten schnaps, Genepi, Mozart likeur of Limoncello, maar ook een warm kopje Jagërtee is erg lekker. Iedereen heeft natuurlijk al genoeg gegeten, maar het is altijd leuk om iets kleins bij de koffie te serveren. Ook hier kun je een Alpentintje aan geven. Bijvoorbeeld met Mozartkugeln, Tobelerone, Macarons, Cantuccini of Nougat.

De drankjes

Met de drankjes kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Met een bubbeltje vooraf zit je bijna altijd goed, maar je kunt ook kiezen voor een aperitiefjes zoals Pernod, Aperol Spritz, Glühwein en Belini (prosecco met perzikpuree). Wanneer je kiest voor een specifiek land, dan kun je ook de wijnen daarop afstellen. Italië met Italiaanse wijnen, Oostenrijk met Oostenrijkse wijnen en ga zo maar door. Vergeet ook de kinderen en degene die geen alcohol drinken die avond niet. Almdudler kun je tegenwoordig ook in Nederland kopen en ook de frisdrank Spezi is in een aantal supermarkten verkrijgbaar.

Gedekte tafel voor kerstdiner

Decoratie maakt het af

Tot slot nog een tip voor de decoratie. Want juist dat maakt de Alpensfeer tijdens het kerstdiner helemaal af. Dek de tafel met een wit tafellaken, plaats verschillende houten ornamenten en kaarsen tussen de borden en maak het geheel af met dennentakken en kerststerretjes. Ga op zoek naar kaartjes met bergen of zelfgemaakte bergfoto’s en gebruik deze als menukaart. Wil je helemaal in de Alpensfeer komen? Schrijf dan het menu in het Duits, Frans of Italiaans op de kaartjes. Ga op zoek naar traditionele kerstmuziek uit een Alpenland naar keuze en draai dit op de achtergrond.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.