Skip to navigation Skip to main content
Lebkuchen 2
© Pixabay, ivabalk

Lebkuchen zijn traditionele Duitse kerstkoekjes die ook veel in Oostenrijk worden gegeten. Je kunt deze koekjes het beste omschrijven als peperkoek, gingerbread of gevulde taaitaai. Als je wel eens op een kerstmarkt bent geweest dan heb je deze lekkernij vast wel eens gezien en gegeten. Lebkuchen zijn eenvoudig zelf te maken en zorgen voor een heerlijke geur in huis. Het recept voor Lebkuchen vind je in dit weblog.  

Traditionele Lebkuchen

Lebkuchen kom je tegen in allerlei verschillende soorten maten. Meestal zijn ze in de vorm van een hart maar je ziet soms ook kleine huisjes en andere vormen zoals sterren en kerstmannen. Zonder vulling is een Lebkuche al heerlijk, maar ze kunnen ook worden gevuld worden met verschillende marmelades zoals pruimen- of kersenmarmelade. Chocolade en glazuur dienen ter versiering. Afhankelijk van het recept zijn de Lebkuchen hard of zacht. De eenvoudigheid van Lebkuchen blijkt al uit de recepten, alles wat je nodig hebt is wat honing, bloem, specerijen (bv. kruidnagel, gember en kaneel) en noten, en je kunt aan de slag met het recept.

Fotogalerij van

Lebkuchen 6
© Pixabay, bluemorphos
Lebkuchen 3
© Pixabay
Lebkuchen 4
© Pixabay
Lebkuchen 5
© Pixabay, NickyPe
Lebkuchen 1
© Pixabay, heatherradish

Lebkuchen ingrediënten

-500 gram roggemeel
-120 gram boter
-1,5 theelepel bakpoeder
-1 theelepel koekkruiden
-1 theelepel kaneelpoeder
-1 theelepel gemberpoeder
-0,5 theelepel nootmuskaat
-120 gram poedersuiker
-250 gram honing
-2 eieren
-1 geraspte schil van een citroen
-50 gram noten
-Melk om de koekjes mee te bestrijken

Bereidingswijze Lebkuchen

Maal de noten fijn en meng dit met het meel, de suiker, de kruiden, de eieren, de honing en de citroen door elkaar en kneed het tot een luchtig deeg. Laat het geheel 1 uur rijzen, maar hoe langer hoe beter. Rol het deeg uit op een vlakke ondergrond en steek figuurtjes uit. Bestrijk de koekjes voor het bakken met melk en zet ze 10 minuten in de oven op 180-200 graden. Na het bakken laat je de Lebkuchen afkoelen, waarna je ze kunt versieren met glazuur (poedersuiker en water), chocolade of gekonfijte vruchten.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.