Skip to navigation Skip to main content

Recept Sachertorte: zo maak je deze heerlijke taart thuis

Sachertorte

Het recept van de Sachertorte is één van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk. De taart vindt zijn oorsprong in Wenen en vandaag de dag kun je daar nog altijd dé originele Sachertorte eten in Hotel Sacher. Maar dit betekent niet dat de Sachers op andere plaatsen niet heerlijk zijn. Zelf thuis kun je deze relatief eenvoudige taart ook prima zelf maken. Wij delen hierbij een overheerlijk recept van de Sachertorte.

Het geheime recept van de Sachertorte uit Oostenrijk

De Sachertorte ontstond spontaan in 1832 toen leerlingkok Franz Sacher moest invallen voor zijn zieke keukenchef. Hij kreeg de opdracht een zoet dessert te maken voor het diner van die avond. Hij kneedde een deeg van bloem, boter, suiker, eieren en chocolade en bakte de taart. Vervolgens bestreek hij de taart met abrikozenconfiture en overgoot het met vloeibare chocolade. De gasten van het diner waren zeer aangenaam verrast en sindsdien is de Sachertorte een populair gerecht. Het originele recept heeft Sacher nooit prijsgegeven en dit wordt tot op de dag van vandaag bewaard in de kluis van Hotel Sacher in Wenen. Er zijn zelfs rechtzaken geweest dat niemand zijn of haar taart de ‘originele Sachertorte’ mag noemen. Deze eet en koop je namelijk alleen bij Sacher in Wenen. Maar gelukkig delen wij ook een heel goed recept met je. Uit Oostenrijk uiteraard!

Originele Sachertorte uit Wenen

Ingrediënten voor een Sachertorte

Voor de taart:

 • 7 eieren
 • 150 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 125 gram poedersuiker
 • 200 gram pure chocolade
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 125 gram suiker
 • 150 gram abrikozenjam
 • 150 gram bloem
 • Snufje zout
 • Eventueel een scheutje rum

Voor het glazuur:

 • 200 gram pure chocolade
 • 250 gram poedersuiker
 • 150 ml water

Bereidingswijze Sachertorte

Stap 1: Vet je taartblik (22 cm) in met wat boter en verwarm de oven vast voor op 180 graden. Hak de chocolade fijn en splits de eieren. De eiwitten klop je samen met de suiker en een snufje zout stijf. De eiwitten zijn goed stijf wanneer je de bak op z’n kop kunt houden en de massa er niet uitvalt.

Stap 2: Zet een grote pan met water op het vuur en doe daarin een kleiner pannetje, zodat je de chocolade au bain-marie kunt verwarmen. Wanneer de chocolade is gesmolten, roer je de boter, poeder- en vanillesuiker door het mengsel. Vervolgens voeg je één voor één de eidooiers toe. Spatel voorzichtig het eiwitmengsel door de massa en roer als laatste de bloem erdoor. Giet alles in de bakvorm en bak de ‘cake’ in ongeveer een uurtje gaar in de oven.

Stap 3: Nadat de taart gaar is, laat je deze afkoelen alvorens je de taart horizontaal doorsnijdt, zodat er twee delen ontstaan. Besmeer vervolgens de onderste helft met de abrikozenjam die je eventueel met wat rum kunt mengen. Maak er vervolgens weer één taart van door de bovenste helft erop te leggen.

Stap 4: Dan is het tijd voor de beroemde bovenste laag van de taart: het glazuur! Breek de chocolade in stukjes en verwarm de poedersuiker samen met het water een paar minuten op hoog vuur en haal het daarna van het vuur om af te koelen tot ‘lippenwarmte’. Voeg vervolgens de chocolade toe aan het mengsel. Giet het mengsel over het midden van de taart en smeer het over de hele taart en de zijkanten.

Ingrediënten Sachertorte
Bakblik invetten
Eiwit opkloppen
Botermengsel
Eindresultaat: zelfgemaakte Sachertorte

Met deze taart maak je gegarandeerd indruk. Mahlzeit!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.