Skip to navigation Skip to main content

Zo haal je de bergsfeer in huis tijdens de feestdagen

Skihut Miniatuur
© Spalder Media Group

De feestdagen staan weer voor de deur. Hier zit een witte kerst er in tegenstelling tot in de Alpen waarschijnlijk niet in. Geen met sneeuw bedekte bomen, geen arrenslee die door de straten glijdt en geen winterwandeling door een wonderlijk landschap. Toch zijn er genoeg manieren om die typische bergsfeer in huis te halen tijdens de feestdagen. Maak je eigen miniatuurbergdorp, schenk een Heiße Schoko in en laat de winterwebcams draaien op je televisie! Indebergen wenst je alvast hele fijne feestdagen!

Bouw je eigen miniatuurbergdorp

Wat is er nou leuker dan je eigen miniatuurbergdorp creëren? Zekere bij de uitgebreidere kerstwinkels en tuincentra vind je tal van mogelijkheden, maar ook bij de Action kom je al een heel eind. Hou het simpel met een paar verlichte huisjes of leef je uit en bouw je eigen skidorp compleet met bewegende skilift.

  • Kies voor een plek die goed zichtbaar is (bv. vensterbank, onder de kerstboom of op de schouw) en waar je toegang hebt tot een stopcontact.
  • Een sneeuwdeken is de ideale ondergrond voor je bergdorp. Wil je hoogteverschil, gebruik hiervoor dan bijvoorbeeld een paar boeken.
  • Zet als eerste de grootste huisjes, kraampjes en gebouwen neer
  • Maak je miniatuurbergdorp compleet met leuke details (kerstbomen, mensen, lichtjes).
  • Gebruik poeder- of spuitsneeuw voor een nog aanweziger sneeuweffect.

Inspiratie genoeg!

Piste
© Spalder Media Group
Berghut
© Spalder Media Group
Fakkeltocht
© Spalder Media Group
Pistenbully
© Spalder Media Group

Bergversiering voor in de kerstboom

Ook in de kerstboom kun je voor een bergsfeer zorgen. Er zijn tegenwoordig allerlei versieringen te koop die aan de bergen doen denken; van een kerstman op ski’s tot skischoenen en gondeltjes. Dat is een stuk origineler dan alleen maar ronde ballen in je kerstboom hangen. Hieronder een aantal voorbeelden van bergversiering voor in je kerstboom:

Kerstman op skis in boom

Webcams op je televisie

Iedereen kent het afspelen van een haardvuur op de televisie en dit draagt zeker bij aan een gezellige sfeer. Als bergliefhebber kun je er ook voor kiezen om webcambeelden te tonen. Op het YouTube kanaal van Feratel zendt men de hele dage live webcams uit. Ook een mogelijkheid: de Oostenrijkse TV-zender Servus zendt ook online de hele dag beelden uit van webcams. Download eerst de ‘Servus On’-app, zoek op ‘Wetter’ en stream de beelden naar je TV.

Kook heerlijke bergrecepten

Haal de smaken en geuren van de bergen in huis tijdens de feestdagen! Wanneer het huis naar versgebakken koekjes ruikt en er Heiße Schoko op tafel staat zijn de bergen opeens al een heel stuk dichterbij. Hieronder enkele tips om te koken tijdens de feestdagen:

Jagertee (1)
© Spalder Media Group

Draag de bergen tijdens de feestdagen

Tijdens de decembermaand mogen er weer foute kersttruien worden gedragen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar voor een gezellige sfeer zorgt het zeker. Pak je het wat stijlvoller aan dan kies je voor een Trachtenvest, geruite blouse of teddy gilet. Met het dragen van een lederhosen of dirndl maak je helemaal een statement.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.