Skip to navigation Skip to main content

Hoe overleef je een lange autorit: 14 tips

Ford afdalen bergpas in de Alpen
© Spalder Media Group

Het liefst zijn we elke dag in de Alpen. Helaas liggen ze niet naast de deur en is er een lange autorit voor nodig om er te komen. Des te meer kijken we elke keer weer uit naar het moment dat we weer richting de bergen mogen. Tassen gepakt, alles gecheckt, nog even slapen en dan is het eindelijk zo ver! De eerste kilometers vliegen voorbij, maar na nog geen twee uur rijden klinkt het al vanaf de achterbank: 'Zijn we er al bijna?'. Dat wordt nog een lange autorit zo... Om die 1100 km toch goed door te komen, geven we je in dit blog 14 tips voor een rit naar de Alpen.

1. Begin uitgerust aan je reis en wissel op tijd

Veel mensen stappen het liefst zo vroeg mogelijk in de auto om de files te vermijden. Logisch, maar zorg wel dat je uitgerust bent. Ruim 11 uur in de auto is niet niks, dus je moet wel scherp blijven. Ga daarom de avond ervoor op tijd naar bed, om die lange autorit toch goed door te komen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te wisselen van bestuurder. Zo kun je na een paar uur even ontspannen en misschien zelfs even slapen om vervolgens weer fris achter het stuur te stappen.

2. Zorg dat je auto klaar is voor de vakantie

Als je met de auto op vakantie gaat, zijn er een aantal dingen die je niet mag vergeten. Zo ben je in veel landen verplicht om een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesjes bij je te hebben in de auto. Deze spullen moeten snel te pakken zijn in geval van nood, dus leg ze op een handige plek in de auto. Check daarnaast ook altijd of de airco geen problemen heeft. 's Zomers 11 uur lang in een auto zonder airco is natuurlijk geen pretje. Andere handige dingen om bij je te hebben, zijn handgel en hygiënedoekjes. Zo kun je na een wc-bezoek of het tanken je handen nog even desinfecteren. Wel zo fris tijdens een lange autorit.



Auto na lange rit naar de Alpen
© Spalder Media Group
Zorg dat je auto klaar is voor de vakantie

3. Tank op tijd

In Nederland kom je om de paar kilometer wel een tankstation tegen, in het buitenland is dat vaak anders. Vooral in Duitsland kan er soms wel 80 km tussen twee tankstations zitten. Op de borden langs de weg staat gelukkig wel regelmatig aangegeven hoe ver het tot het eerstvolgende tankstation is en hoe ver het is tot die daarna. Houd deze goed in de gaten en zorg dat je op tijd tankt om een lege tank tijdens je lange autorit te voorkomen. Dit moet je verplicht meenemen in de auto in Duitsland >

4. Zorg voor een aangename temperatuur in de auto

De temperaturen kunnen 's zomers flink oplopen, dus dan is het wel zo prettig om in een koele auto te zitten. Helemaal tijdens een lange file kan het al snel warm worden in de auto. Daarbij komt dat je in een warme auto eerder slaperig wordt, nog een reden om te zorgen voor een aangename temperatuur in de auto. Zet de airco aan of draai het raam open.

5. Neem genoeg eten en drinken mee

Aangezien je naar de Alpen vaak een hele dag of soms zelfs twee dagen onderweg bent, is het verstandig om genoeg eten en drinken voor onderweg mee te nemen. Vooral water is belangrijk. Een lange autorit in de airco zorgt ervoor dat je meer dorst hebt en te weinig drinken kan hoofdpijn veroorzaken. Zorg dus dat je genoeg drinkt. Daarnaast is regelmatig eten ook belangrijk. Niet alleen snoepgoed, maar ook af en toe wat knaps tussendoor, zoals een goed belegd broodje. Lekkere broodjes voor onderweg naar de vakantiebestemming >

Theepauze tijdens lange autorit naar de Alpen
© Spalder Media Group
Pauze is belangrijk tijdens een lange autorit!

6. Lange autorit? Neem regelmatig pauze!

Tijdens een lange autorit is het belangrijk om regelmatig pauze te nemen. Even de benen strekken, wat frisse lucht inademen, iets eten en vooral: even ontspannen. Het hoeven geen lange pauzes te zijn, maar je zult merken dat je na een korte stop alweer frisser achter het stuur zit dan daarvoor. De leukste plekken voor een koffiestop langs de Duitse Autobahn >

7. Auto-opladers voor je telefoon en tablet

Je bijrijder, maar ook je kinderen, kunnen zich wel eens gaan vervelen tijdens zo'n lange autorit. Even een spelletje of filmpje op een tablet of smartphone is dan een goede (tijdelijke) oplossing. Zo vermaken ze zich weer even en kun jij je op het verkeer richten. Zorg daarom dat je auto-opladers bij je hebt, zodat je niet met een lege telefoon of tablet komt te zitten. Daarnaast is het ook handig om regelmatig Google Maps te bekijken op files, zorg dus dat je je telefoon op kunt laden als dit nodig is.

8. Bewaar belangrijke papieren in het dashboardkastje

Paspoorten, informatie over je accommodatie, noodnummers, gegevens van de wegenwacht en ga zo maar door. Het zijn alle belangrijke papieren die je bij je hebt als je op vakantie gaat en die je niet kwijt wilt raken. Bewaar deze in een mapje in het dashboardkastje, zodat je er snel bij kunt als het nodig is. Zo weet je altijd waar ze zijn en hoef je niet de halve auto uit te pakken om ze te zoeken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten halverwege je lange autorit...

Bewijs digitale vignet
Ook je (digitale) vignet hoort bij die belangrijke papieren!

9. Met kinderen op vakantie? Doe af en toe een spelletje

Met kinderen kan een lange autorit soms lastig zijn. Helemaal als ze klein zijn is een hele dag stilzitten soms een flinke uitdaging. Een filmpje en een spelletje op de tablet is leuk voor even, maar ook dat gaat uiteindelijk vervelen. Doe daarom af en toe een spelletje met ze onderweg. 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is...', 'Ik ga op reis en ik neem mee...' en 'Geen ja, geen nee en geen uh' vervelen nooit en zijn leuk voor het hele gezin! Ook leuk voor kleintjes: speciale raamstickers!

10. Neem een wc-rol mee

Een lange autorit naar de Alpen kan niet zonder wc-bezoek, dus neem voor de zekerheid een wc-rol mee in de auto. Meestal kun je wel bij een autohof naar het toilet, maar niet altijd. En als de nood echt hoog is, voldoet een parkeerplaats met wc-gebouwtje ook wel. Deze hebben alleen niet altijd wc-papier. Wees voorbereid en zorg dat er een rolletje binnen handbereik ligt! Daarnaast is het ook altijd handig om er eentje bij je te hebben voor knoeipartijen onderweg.

11. Koop je vignet/milieusticker van tevoren

Rijd je naar of tijdens je vakantie over de snelweg in Oostenrijk of Zwitserland, dan heb je een vignet nodig. Deze kun je ter plaatse kopen of vooraf online bestellen / in bij de ANWB kopen. Dan hoef je daar tijdens de lange autorit niet meer aan te denken en kun je gewoon doorrijden naar de grens. Ligt jouw eindbestemming in Duitsland of Frankrijk? Controleer dan even of je een milieusticker nodig hebt om de stad of het dorp in te mogen!

Koop hier je Vignet Oostenrijk 2022 of Vignet Zwitserland 2022
Hier vind je de Milieusticker Frankrijk 2022 en hier de Milieusticker Duitsland 2022

Vignet plakken autoruit
© Spalder Media Group
Plak het vignet linksboven op de vooruit of in het midden onder de binnenspiegel!

12. Zorg voor een goede afspeellijst

Een lange autorit zonder goede muziek uit je speakers is vreselijk saai. Zorg daarom dat je thuis vast een afspeellijst hebt gemaakt met leuke muziek voor onderweg. Download die bij voorkeur, zodat je de muziek ook offline kunt luisteren. Heb je meteen een middagje voorpret voor je vakantie! Van meezingers tot top 40 hits en van jaren '90 tot Oostenrijkse Schlagers, het mag allemaal niet ontbreken onderweg. Ben je toe aan wat afwisseling? Luister dan gewoon lekker naar de radio. Ook handig voor de fileberichten! Wij hebben de leukste radiozenders onderweg naar de Alpen voor je op een rijtje gezet >

13. Lange autorit: doe comfortabele kleding aan

Als je 11 uur lang achter elkaar in de auto zit, is comfortabele kleding wel zo fijn. Geen gedoe met spijkerbroeken die niet lekker zitten na een paar uur, gewoon iets aandoen wat lekker zit!

14. Vergeet de aankomsttijd op je navigatie, je hebt vakantie!

Misschien wel de belangrijkste tip in dit rijtje: vergeet de aankomsttijd op je navigatie, je hebt vakantie. De aankomsttijd die de navigatie aangeeft bij vertrek, klopt vaak toch niet. Je stopt onderweg een paar keer en ook files worden niet meegerekend. Maak van je lange autorit geen race tegen de klok, maar ga ontspannen op vakantie!

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.