Skip to navigation Skip to main content

Met de auto op vakantie: 13 dingen die je niet moet vergeten

Ford Focus in het berglandschap
© Spalder Media Group

Ga jij deze zomer met de auto op vakantie richting de bergen? Dan hebben wij een handig lijstje gemaakt van 13 dingen die je niet moet vergeten. Veel van deze spullen heb je misschien altijd in je auto liggen, maar andere kun je makkelijk vergeten tijdens het inpakken. Er is immers zoveel om aan te denken voor je kunt vertrekken voor je welverdiende zomervakantie. Natuurlijk is het ook altijd goed om je auto voor vertrek op bepaalde punten (te laten) nakijken. Denk hierbij onder andere aan het oliepijl, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof. Andere dingen die je zeker niet moet vergeten wanneer je met de auto op vakantie gaat, lees je hieronder. Fijne vakantie!

1. EHBO doos

Het is verstandig om altijd een EHBO doos in je auto te hebben liggen en in veel landen is dit zelfs verplicht. Check voor vertrek de inhoud van de doos nog even. Heb je voldoende pleisters, paracetamol en andere benodigdheden mee?

2. Europees schade formulier

Uiteraard hoop je zonder schade en ongelukken je vakantie-adres te bereiken, maar wanneer je toch iets overkomt dan heb je een Europees schade formulier nodig. Deze kun je veelal online downloaden bij je verzekering of je krijgt 'm toegestuurd.

3. Reservesleutel

Het is veel mensen, waaronder ondergetekende, al wel eens overkomen: de sleutel ligt nog in de auto en de auto gaat automatisch op slot. Of je bent de sleutel ineens kwijt. Neem daarom altijd een reservesleutel mee en laat deze nooit in de auto liggen ;-).

52478 - reservesleutel
Laat 'm nooit in de auto liggen: de reservesleutel

4. Gevaren driehoek

In Nederland is het niet verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben, maar in andere landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, moet dit wel. Sowieso wil je deze eigenlijk voor je eigen veiligheid - in geval van pech - absoluut meenemen. In bijvoorbeeld Zwitserland dient de gevaren driekhoek voor de bestuurder makkelijk bereikbaar dient te zijn, dus niet in de kofferbak.

5. Reserve lampen

Goed licht is, zeker in het donker op bergwegen, erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat je altijd een setje reservelampjes in de auto hebt liggen, zodat je de lampen kunt vervangen indien er eentje stuk gaat. En meestal wanneer er eentje stuk is, volgen er meer...

6. Veiligheidshesjes

En Duitsland en de meeste Alpenlanden is het verplicht veiligheidshesjes in de auto te hebben. Het aantal is afhankelijk van het aantal inzittenden: voor iedereen in de auto dient een hesje beschikbaar te zijn.

52478 - veiligheidshesjes
Het is handig wanneer de veiligheidsvestjes voor het grijpen liggen, bijvoorbeeld in het netje van de stoelen

7. Brandblusser

Een brandblusser is zo'n ding die je eigenlijk nooit hoopt te gebruiken. Toch is het fijn als je er eentje hebt in geval van nood. Zeker wanneer je gaat kamperen is een brandblusser eigenlijk onmisbaar. Het is overigens niet verplicht deze in je auto te hebben.

8. Vignetten

Voor bepaalde landen dien je in het bezit te zijn van een vignet om gebruik te maken van snel- en autowegen. Voor Oostenrijk heb je een vignet nodig en ook in Zwitserland mag je niet rijden op de snelweg zonder vignet. Je kunt deze vignetten vooraf online kopen of bij benzinestations en de grens tijdens je reis.

Vignetoostenrijk2022

9. Reserve bril

Draag je een bril op sterkte, dan is een reservebril in de auto echt onmisbaar. Je zal namelijk niet de eerste autobestuurder zijn die de bril even op de autostoel legt en vervolgens gaat zitten. Niet vergeten je reservebril in het dashboardkastje te leggen dus!

10. Kentekenbewijs & groene kaart

Sinds het kentekenbewijs de vorm heeft van een creditcard hebben de meeste mensen deze waarschijnlijk standaard in hun portemonnee zitten, maar check dit toch even voor je vertrekt. Vergeet ook je groene kaart niet: het bewijs dat je auto verzekerd is.

52478 - groene kaart
De groene kaart kan in papieren vorm of in de vorm van een pasje zijn

11. Wegenkaarten

We zijn inmiddels zo gewend aan de navigatie in de auto, dat we misschien niet meer denken aan een wegenkaart. Toch kan dit heel handig zijn, wanneer de navigatie het niet meer doet of om gewoon even te kijken waar je nu precies rijdt en welke andere wegen/mogelijkheden er zijn.

12. Deken/plaid

Ook in de zomer kun je met pech komen te staan en dan kan het ineens koud zijn. Een deken of een plaid in de auto meenemen is altijd fijn! Je kunt het ook gebruiken om je bagage af te dekken of te beschermen.

13. Parkeerschijf

Ook dit is zo'n ding dat de meeste mensen wel in de auto hebben liggen, maar controleer het toch maar even vooraf. Wanneer je ergens wilt parkeren en de parkeerschijf is verplicht, ben je blij dat je hem hebt!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.