Skip to navigation Skip to main content

Lekkere broodjes voor onderweg naar de vakantiebestemming

Parkeerplaats Ford
© Spalder Media Group

De zomervakantie is van start en dat betekent dat ook deze week veel mensen richting de Alpen trekken voor een welverdiende vakantie. De auto is daarbij een populair vervoersmiddel, maar het is toch altijd weer een lange rit. Goed eten onderweg is belangrijk. Het helpt je focussen op de route en het is vaak een goed excuus om even te pauzeren. Natuurlijk kun je al je centen uitgeven bij een wegrestaurant of benzinepomp, maar zelf broodjes maken is een stuk lekkerder en net zo makkelijk!

1. BLT+A

Een populair Amerikaans broodje is een BLT, lees: bacon, lettuce, tomato. Erg simpel, maar oh zo lekker! Nog lekkerder als je daar de A van avocado aan toevoegt. Dit heb je nodig voor 4 broodjes: 8 sneetjes landbrood/speltbrood, mayonaise, 12 plakjes bacon, 2 middelgrote trostomaten (in plakken), 2 avocado’s (in plakken), 1 krop botersla. Zo maak je het: bak de bacon krokant in de oven of in een koekenpan. Besmeer de bovenkanten van twee sneetjes brood met mayonaise (naar smaak), beleg 1 snee met sla, tomaat, de helft van 1 avocado, 3 plakken bacon en weer een plak sla. Leg de andere boterham erop, snijd doormidden en verpak in aluminiumfolie.



2. Broodje ei

Een broodje ei hoort bij op vakantie gaan. Gekookt of gebakken, op een zacht of op hard broodje. Persoonlijk vind ik een wit kadetje met een gebakken eitje met stukke dooier, spek en een klein beetje mayo het lekkerst. Maar ook met een omelet is altijd goed. Voordeel daarvan: je maakt de groenten in je koelkast op die je anders weggooit, omdat je op vakantie gaat. Hoe eet jij je eitje het liefst?

Broodje Ei
© Pixabay

3. Wraps met kip, truffelmayo en spinazie

Met wraps kun je eindeloos variëren en het is niet alleen makkelijk klaarmaken, maar ook makkelijk meenemen. Ik ben zelf fan van deze combinatie, maar pas alles vooral aan naar jouw wensen! Dit heb je nodig: 6 meergranen tortilla wraps, 4 plakken kipfilet per wrap, 100 g (verse) babyspinazie, 130 g zongedroogde tomaatjes, truffelmayonaise, kruidenkaas bieslook. Zo maak je het klaar: besmeer de wrap met kruidenkaas en truffelmayonaise (naar smaak). Beleg met kip, zongedroogde tomaat en flink wat spinazie. Rol de wrap op, snijd doormidden en verpak in aluminiumfolie.

4. Caprese

In Italië is alles simpel, maar ontzettend smaakvol. Ideaal om na te maken en om mee op reis te nemen. Zo is ook dit broodje. Dit heb je nodig: 4 speltbollen, 2 bollen biologische buffel mozzarella, groene pesto van goede kwaliteit, 8 cherry trostomaten (de kleine variant), verse basilicum. Zo maak je het: snijd de mozzarella en tomaat in plakken. Snijd de broodjes doormidden, besmeer één helft met pesto en verdeel de mozzarella en tomaat over de broodjes. Hak wat basilicum fijn en strooi over de broodjes. Gebruik zout en peper naar smaak. Optioneel: een paar druppels balsamicosiroop.

Caprese
© Pixabay

5. Sandwich kip/pesto

Gerookte kip, groene pesto, bacon, parmezaanse kaas en pijnboompitjes zijn een gouden combinatie en ideaal voor onderweg. Dit heb je nodig voor 4 broodjes: 8 sneetjes boerenbrood/speltbrood, 12 plakken kipfilet, groene pesto van goede kwaliteit, 40 gram pijnboompitten (geroosterd), 8 plakken bacon (gebakken), 75 g rucola. Zo maak je het: Besmeer de bovenkant van de sneetjes met pesto. Beleg een helft met 3 plakken kipfilet en bacon. Schaaf er Parmezaanse kaas overheen, leg er een handje rucola op en bestrooi met pijnboompitjes. Leg de andere snee brood erop, snijd doormidden en verpak in aluminiumfolie.

6. Quiche met courgette en parmaham

Quiche is misschien niet meteen het eerste hapje voor onderweg waar je aan zult denken, maar het is makkelijk klaarmaken en erg voedzaam. Dit heb je nodig voor het deeg: 125 g kwark, 125 g boter, 250 g bloem, snuf zout. Voor de vulling: 2 courgettes, 175 gram prosciutto of parmaham, 4 eieren, 125 g crème fraîche, 100 gram kaas. Zo maak je het klaar: Kneed alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine of met de hand en laat een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit, bekleed een springvorm en bak 15 minuten blind op 200 graden. Schaaf de courgette met een kaasschaaf over de lengte in plakken. Meng de eieren, kaas en crème fraîche. Voeg naar smaak zout en peper toe. Haal de bodem uit de oven en vul om en om met courgette en ham, zodat er een soort spiraal ontstaat. Giet het eimengsel er overheen en bak vervolgens nog ongeveer 40 minuten.Quiche met courgette en parmaham

7. Bananenbrood met pecannoten

Dit recept is niet alleen ideaal voor onderweg, het is ook het perfecte ontbijtje voor een drukke werkweek. De noten, bananen en havermout zijn voedzaam en geven je voldoende energie. Dit heb je nodig: 150 gram havermout (fijngemalen tot meel), 3 rijpe bananen (geprakt), 1 kopje rozijnen, 1 kopje pecannoten (grof gehakt), zap en zest van 1 limoen, 1 zakje bakpoeder, scheutje vanille (optioneel). Meng alle ingrediënten door elkaar en stort het beslag in een ingevette cakevorm. Bak het brood +/- 40 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Laat helemaal afkoelen, snijdt in stukken en verpak in aluminiumfolie of een plastic zakje.

Koffiestop Ford
© Spalder Media Group

Lekkere snacks voor onderweg:

Naast broodjes is het ook verstandig om voldoende fruit en water mee te nemen. Bananen en appels blijven meestal het langst goed tijdens de autorit. Een zak mini krentenbollen, mini komkommers, snacktomaten en gekookte eieren doen het ook altijd goed voor de snelle trek. Uiteraard is het vakantie, dus zorg ook voor iets lekkers, zoals een koekje, snoepje of zakje chips. Niet teveel, je wilt zelf niet misselijk worden en je wilt ook geen misselijke kinderen op de achterbank.

En op de terugweg?

De Alpenlanden hebben stuk voor stuk een breed assortiment aan kaas en vleeswaren. Qua smaak veel lekkerder dan bij ons! Koop knapperig stokbrood of een mix van allerlei soorten lokale broodjes en vul de koelbox met vleeswaren en kaassoorten. Vers beleggen is namelijk veel lekkerder en die pauze moet je toch houden! Geen koelbox mee? Bewaar het beleg tussen flessen koud water in de achterbak.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.